Linkuri accesibilitate

Noua sesiune parlamentară. Care sunt priorităţile AIE?


Liderii AIE spun că R.Moldova nu va renunţa la acordurile energetice cu UE, în schimbul promisiunilor vagi ale Rusei de ieftinire a gazului.


Liderii Alianței pentru Integrare Europeană s-au întâlnit aseară înaintea începerii ședințelor parlamentare din noua sesiune și au convenit să evite pe cât posibil subiectele controversate. Liderul fracțiunii liberal-democraților, Valeriu Streleț a declarat că majoritatea parlamentară se va axa „pe subiectele de interes național” și integrarea europeană. În timp ce liberalul Mihai Ghimpu a precizat că liderii Alianţei au discutat şi respins sugestia Moscovei ca Moldova să renunțe la acordurile energetice cu Uniunea Europeană în schimbul promisiunii vagi de ieftinire a gazelor. Mai multe de la Alla Ceapai:

Dumitru Diacov
Dumitru Diacov
Liderii fracţiunilor parlamentare a AIE promit că vor fi mai eficienţi în noua sesiune a legislativului. Drept dovadă ei dau asigurări că vor purcede la examinarea proiectului legii bugetului chiar de la primele şedinţe ale Parlamentului, în luna octombrie, după ce doi ani consecutiv acest proiect era examinat abia în luna decembrie şi votat pe ultima sută de metri, din cauza mai multor divergenţe. Şi de această dată, prioritatea numărul unu a legislativului pare să fie cu bucluc. Pentru că democraţii consideră principială discuţia despre schimbarea felului de indexare a pensiilor, condiţionând cu aceasta votul lor pentru bugetul de stat. Iată ce spune preşedintele fracţiunii democrate Dumitru Diacov:

„Aceste două probleme şi legea bugetului şi sistemul de pensionare vor fi foarte importante pentru noi toţi pentru că trebuie să găsim surse. E clar că dacă nu sunt bani e complicat să insişti, trebuie să găsim aceste surse.”

Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ
Iată ce spune despre condiţionările democraţilor, liberal democratul Valeriu Streleţ:

„Condiţionări trebuie să fie doar cele care derivă din programul de guvernare.”

O altă prioritate a parlamentarilor este numirea şefului Comisiei Naţionale pentru Integritate, care va verifica averile demnitarilor ceea ce nu au izbutit să facă în sesiunea precedentă. În timp ce PL îşi revendică dreptul să propună candidatura pentru această funcţie, democraţii insistă ca propunerea candidaturii să fie făcută de către reprezentanţii societăţii civile. Iată ce spune preşedintele fracţiunii democrate Dumitru Diacov:

„Dacă PL va insista el va alimenta prin această insistenţă şi speculaţia că uite avem o structură politizată, care va îndeplini sarcinile partidului, lucruri care nu trebuie nici PL, nici nouă.”

Deputatul liberal Valeriu Munteanu se arată convins că acest subiect va mai fi discutat în Alianţă:

Valeriu Munteanu
Valeriu Munteanu
„Este o problemă internă a AIE. Sunt absolut sigur că există suficientă capacitate de dialog pe interiorul alianţei ca să fie identificată o soluţie şi în acest sens.”

Liberalii mai spun că vor insista şi asupra altor restanţe ale legislativului cum ar fi adoptarea Codului Educaţiei care de doi ani este amânat, dar şi accelerarea procesului de reformare a instituţiilor de drept, cum ar fi Ministerul Afacerilor Interne şi Procuratura Generală, a declarat pentru Europa Liberă deputatul liberal Valeriu Munteanu.

În noua sesiune parlamentară urmează să fie votat şi şeful SIS-ului, după ce candidatura la această funcţie va fi propusă de Preşedintele ţării, însă nu fără consultări prealabile spune Dumitru Diacov:

„Un schimb de păreri cu reprezentanţii fracţiunilor trebuie să o facă ca această candidatură să treacă şi eu cred că acest exerciţiu va fi realizat.”

Parlamentarii urmează să aprobe şi pe şeful Consiliului Naţional Anticorupţie, instituţie în care va fi reformat CCCEC.

O prioritate care nu va fi neglijată nici în această sesiune este reforma constituţională, crede Valeriu Streleţ. Liberal democratul afirmă că noua Constituţie trebuie să fie votată până la finele acestei legislaturi. Anterior liberalii erau cei care insistau pe nevoia noii Constituţii, dar cele trei partide nu au dat deocamdată semne că ar exista un consens în ceea ce priveşte conţinutul noii legi supreme. Iată ce spune democratul Dumitru Diacov:

„Nu cred că anul acesta vom vorbi pe tema Noii Constituţii. Constituţia este un lucru pe care o să încercăm să-l facem serios şi pe mult timp.”

O altă prioritate anunţată aseară după şedinţa Consiliului AIE este securitatea energetică. Liderii AIE au declarat practic unanim că Republica Moldova nu va renunţa la acordurile energetice cu UE în schimbul promisiunilor vagi ale Federaţiei Ruse de ieftinire a gazului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG