Linkuri accesibilitate

Mihai Godea pledează pentru reglementarea pieții de asigurări din Moldova


Mihai Godea

„O înţelegere de cartel pentru scoaterea brokerilor din piaţă, a celor care apără interesele clienţilor în faţa companiilor de asigurări.”


Deputatul Mihai Godea, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, avertizează asupra a ceea ce consideră că este o nouă ofensivă de tip raider, de data asta pe piaţa asigurărilor. Mai multe companii mici de asigurări şi peste 70 de brokeri s-ar pomeni, în consecinţă, scoase din joc. De ce este periculoasă sau, cel puţin, condamnabilă, această situaţie în sine şi cum poate afecta viaţa oamenilor simpli? Vom discuta chiar cu cel care trage clopotele în acest sens, liderul PAD, Mihai Godea.

Europa Liberă: Dle Godea, haideţi să intrăm direct în miezul problemei: de ce aţi ţinut în mod expres să avertizaţi că piaţa asigurărilor ar fi în pericol?

Mihai Godea:
„Piaţa de asigurări s-a dezvoltat destul de dinamic în ultima perioadă, în ultimii cinci - şase ani. Ţin să menţionez că şi cadrul legal a fost unul adecvat şi s-a urmărit crearea instituţiilor necesare pentru dezvoltarea acestei pieţe.

Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă pe piaţa de asigurări este, de fapt, o manevră concertată pentru a pune sub control total această piaţă, pentru a monopoliza. Ca să explic: sunt şase companii de asigurări în Republica Moldova care au dreptul de a emite poliţa de asigurare „Carte Verde”, care ocupă 40 % din piaţa de asigurări, volumul căreia atinge cam un miliard de lei anual. Pe piaţă mai sunt încă 12 companii, 18 de toate şi 70 de companii de broker. La 10 septembrie toate aceste şase companii, printr-o decizie din punctul meu de vedere ilegală au iniţiat rezilierea unilaterală a contractelor de comercializare a poliţei de asigurare „Carte Verde” cu brokerii şi companiile de brokeraj.

Faptul că această decizie a fost luată în acelaşi timp şi colectiv de toate cele şase companii şi promovată concomitent, sigur că concluzia poate fi una: că este o înţelegere de cartel şi se urmăreşte scoaterea brokerilor din piaţă. Iar brokerii sunt companiile care nu doar intermediază produsele companiilor de asigurări, dar apără interesele clienţilor în faţa companiilor de asigurări.”

Europa Liberă: Pentru cei mai puţin iniţiaţi, familiarizaţi: ce e rău în înţelegerile de cartel şi, în această situaţie specifică de care vorbim, de ce ar avea de suferit omul simplu sau economia moldovenească, de exemplu?

Mihai Godea:
„Să începem cu înţelegerea de cartel care este o înţelegere într-un grup de companii puternice pentru a controla totalitatea pieţei şi această înţelegere nu are la bază norma legală sau principiul liberei concurenţe, totul se face prin presiune, prin tertipuri, rezultatele cărora duc la eliminarea celorlalţi concurenţi.

De ce ar avea de suferit omul simplu? Companiile de brokeraj, brokerii care intermediază între client şi companiile de asigurări, de fapt reprezintă interesele clientului, le apără şi îl consiliază cum să beneficieze mai bine de produs. În condiţiile în care această verigă va fi scoasă de pe piaţă, clientul va fi obligat să procure produsul oferit de companiile de asigurări fără a avea o alternativă, în condiţiile în care acest produs va fi uniformizat, în urma acestei înţelegeri de cartel.”

Europa Liberă: Cineva, şi poate doar din naivitate,s-ar putea întreba: dar poate eforturile celor şase companii de a mai mătura piaţa asigurărilor de plevuşcă şi intermediari este spre bine şi pavează cu intenţii dintre cele mai bune drumul spre confortul cetăţeanului?

Mihai Godea:
„Ştiţi cum spunea Dante: „Drumul spre infern e pavat cu intenţii nobile”. Problema e că în asigurări există un
Instituţia brokerajului a apărut tocmai pentru a apăra clientul...

mecanism aplicat într-o economie liberă şi în toate ţările europene exact cum în stat puterile sunt separate aşa şi pe piaţa de asigurări. Instituţia brokerajului a apărut tocmai pentru a apăra clientul, tocmai pentru ca clientul să beneficieze de toată informaţia, dar şi de o instituţie care să îl consilieze şi să îl apere în raport cu compania de asigurări.

În general, în unele ţări europene, companiile de asigurări nu se ocupă de vânzarea produselor, ele se ocupă doar de asigurarea riscurilor. În rest, tot ceea ce ţine de promovare, vânzare, o fac brokerii. Şi la noi sistemul aplicat acum cinci ani a fost împrumutat din piaţa liberă. Nu a fost o chestie pur moldovenească, gândită nu ştiu cum. S-a luat un model care funcţionează în economia liberă şi s-a aplicat în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cine în mod normal ar fi trebuit să reacţioneze, să constate, să ia măsuri, să împartă eventual pedepse pentru ceea ce aţi calificat drept înţelegere de cartel şi „atac nou de tip raider”?

Mihai Godea:
„În primul rînd Comisia Naţională a Pieţei Financiare, pentru că reglementarea pieţei de asigurări este domeniul de activitate a comisiei. În repetate rânduri am solicitat Parlamentului să revină asupra numirii unui preşedinte al acestei Comisii pentru că şi Comisia respectivă este decapitată după demisia dlui Ciubotaru din toamna anului trecut, după alte atacuri raider dacă ne amintim bine.

De asemenea, Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, pentru că aici s-a lovit direct în libera concurenţă şi Agenţia trebuia să intervină, din păcate nu s-a autosesizat nici o instituţie, nici alta. De aceea ieri am semnat sesizările către Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei, dar am solicitat şi Comisiei Parlamentare Economie, Buget şi Finanţe pentru ca la şedinţa următoare să analizeze situaţia de pe piaţa financiară şi să vină cu acţiuni în vederea înlăturării dificultăţilor sau contracarării acestei manevre din punctul meu de vedere ilegale care este administrată de cele şase companii.”

Europa Liberă: Dle Godea, din ce motive nu s-au autosesizat toate aceste instituţii, mai ales în condiţiile că sunt atâţia suferinzi în urma a ceea ce calificaţi un nou atac raider?

Mihai Godea:
„Eu ţin să menţionez că în piaţa de asigurări sunt
Este o situaţie care o constatăm în R. Moldova în care instituţiile de stat fie nu îşi fac meseria, fie nu sunt lăsate să îşi facă meseria. ...

angajaţi circa 10 mii de oameni, sunt 70 de companii de broker şi încă 12 companii pe lângă cele şase de asigurări. Să ştiţi că un pic mă amuză întrebarea Dvs de parcă instituţiile statului s-au autosesizat în celelalte cazuri. Este o situaţie care o constatăm în Republica Moldova în care instituţiile de stat fie nu îşi fac meseria, fie nu sunt lăsate să îşi facă meseria.”

Europa Liberă: Aţi reacţionat Dvs., care sunteţi un politician, şi nu brokerii sau companiile care nu au dreptul să vândă „Cartea Verde”… Iar politicienii nu pot acţiona decât pragmatic, dintr-un interes politic vizibil sau mai puţin. De aici şi întrebarea: de ce tac păgubiţii direcţi, şi de ce vorbeşte deputatul şi politicianul Godea în locul lor?

Mihai Godea:
„Pe parcursul acestor zile eu sincer am aşteptat ca instituţiile abilitate să se autosesizeze, să văd cum vor reacţiona, din păcate nu au făcut acest lucru. Eu am avut discuţii cu mai multe companii de brokeraj, am avut discuţii cu mai multe companii de asigurări. Se tem pur şi simplu, se tem pentru că situaţia care s-a creat acum transformă brokerii în agenţi de vânzări care vor lucra până la 15 octombrie cu un comision de 15%, iar apoi vor lucra cu un comision de 0%.

Asta înseamnă că se doreşte transformarea lor în agenţi de vânzări, aşa cum a fost până acum 5 ani. Reacţiile au venit de la cei şase, către unele companii, fiind întrebate: „Ce v-aţi plâns deputatului Godea ca să vă apere interesele?”. Mă rog, frica aşa cum am remarcat-o şi în alte cazuri şi domenii este şi în acest caz. Pur şi simplu oamenii înţeleg sau doresc să-şi protejeze afacerea şi în condiţiile noi create şi se tem să nu îşi piardă puţinul pe care îl au.”

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi şi cu actuala guvernare?

Mihai Godea:
„Dvs mai aveţi iluzii? Eu demult nu le mai am.”

Europa Liberă: Vă aparţine constatarea, aşa cum va fost atribuită în presă cu acest prilej: că „s-au înmulţit „păpuşarii”?

Mihai Godea:
„Sigur, am afirmat-o şi ieri. Dle Canţîr, trebuie să înţeleagă şi ascultătorii că Republica Moldova trăieşte într-un regim oligarhic, iar regimul oligarhic are caracteristicile sale în care doar cineva are voie să facă ceva, cineva are voie să întreprindă o liberă iniţiativă economică, să facă afaceri. Într-un regim oligarhic libertatea este doar în gândire.”

Europa Liberă: Ziceaţi că trebuie să vedem cine se află în spatele manevrelor din asigurări ca să ne dăm seama cine sunt noii păpuşari? A devenit aproape că o tradiţie să se facă aluzii… De ce să nu spuneţi simplu despre cine este vorba? Ce poate să vadă sau să constate alegătorul simplu? Etc. etc.

Mihai Godea:
„Este adevărat, poate nici afirmaţia de ieri nu trebuia să mă grăbesc să o fac. E vorba de şase entităţi economice, companii de asigurări mari, deci problema este creată de aceste şase companii. Dacă unele dintre ele au patroni noi sau au în spatele lor patronii din umbră, le-am spus şi jurnaliştilor, nu este o problemă să facă un pic de jurnalism de investigaţie ca să înţeleagă ce şi cum.”
XS
SM
MD
LG