Linkuri accesibilitate

Piaţa publicitară din R.Moldova evaluată la 50 milioane de dolari


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: partea leului (65%-70%) revine posturilor de televiziune.


Cît de mare este piaţa de publicitate din Moldova şi cum este ea împărţită? Există şi un element politic în această ecuaţie care ar trebui să fie strict economică? Întrebări la care a căutat un răspuns analistul economic Iurie Gotişan:

Iurie Gotişan: Potrivit unor studii a organizaţiilor care monitorizează piaţa de publicitate din Republica Moldova, în valoare monetară aceasta este estimată la cca 45-50 milioane USD. Partea leului din această sumă însă ar fi pe seama publicităţii TV, care i-ar reveni cam 65-70% din piaţa, adica cam la vreo 20 milioane de dolari. Este de fapt ceva firesc, or sondajele arată că tot cam la vreo 70%, dacă nu mai mult, din consumatorii de informaţie de la noi o fac de asemenea prin intermediul televiziunii. Restul pieţei e pe seama publicităţii outdoor sau pe înţelesul oamenilor cea stradală, pe panouri în aer liber. După care urmează publicitatea radio, cea din presa scrisă şi publicitatea on-line, adică cea plasată pe internet, însă care a avut o ascensiune fulminantă în ultimii 2-3 ani şi a rupt cîte puţin din cotele de piaţă pentru toate cele menţionate. La general vorbind, piaţa locală de publicitate este, să zic eu, la o fază embrionară dacă am putea să o caracterizăm aşa. Comparînd-o de altfel cu pieţele din regiune, aceasta este similară ca volum monetar doar celei din Macedonia. În plus, în mare parte piaţa de publicitate din RM mai rămîne încă monopolizată.

Europa Liberă: Mai mulţi analişti consideră că starea pieţei publicitare arată ca o mică oglindă starea de lucruri din economie. Ce putem spune despre fluxurile interne de pe piaţa publicitară?

Iurie Gotişan: Spuneam anterior despre ascensiunea pieţei de publicitate on-line, care a avut o creştere de 100% în 3 ani, de la 200 mii de dolari pînă la 2 milioane de doalri cît se estimează pentru acest an. Or recurcînd la o simplă analiză, asta în mare parte a avansat datorită creşterii numărului utilizatorilor de internet care ar putea ajunge la cca 2 milioane pe sfârşit de an potrivit experţilor de la Zenith Optimedia. Un indiciu, din punct de vedere economic după mine, este creşterea numărului aşa-ziselor magazine comerciale electronice prin intermediul cărora consumatorii îşi pot achiziţiona marfa direct pe internet, pe de o parte, iar pe de altă parte cel care vînde îşi poate reclama produsul sau brandul, este un indiciu în plus. Un alt indicator relevant în acest sens, pe care l-am putea corela chiar cu statistica oficială, ar fi creşterea practic dublă a importutului de electrocasnice în 2011 faţă de 2012, din care o bună parte sînt anume comercializate prin intermediul acestor magazine electronice. Deci această piaţă este în continuă creştere, fiind direct proporţională cu numărul internauţilor. La general vorbind, am putea spune ca există şi o corelare directă între piaţa de publicitate şi cum evoluează economia. Faptul că în 2010, 2011 am fost pe creştere, respectiv o încredere mai mare în rîndul consumatorilor şi cel al investitorilor straini au susţinut deopotrivă consumul intern şi investitiile, care au crescut cu peste 25% şi 20% respectiv, tendinţă pe care am putea-o atribui, de ce nu, publicităţii făcute.

Europa Liberă: Mai devreme aţi pomenit un baraj în calea dezvoltării fireşti a pieţei publicitare, monopolurile. Ce remedii s-ar putea aplica în această situaţie?

Iurie Gotişan: Această concluzie este valabilă de fapt pentru piaţa de publicitate TV, care este deţinută în proporţie de peste 50% de televiziunile ale căror spaţiu publicitar este comercializat de agenţia de publicitate Casa Media. În plus, potrivit aceloraşi date publice Casa Media deţine aproape 70% din toată piaţa publicitară media din ţară, şi canalizează toată publicitatea spre instituţiile media apropiate acestei agenţii. Or, 37% din publicitatea TV pentru 2011 a fost pe seama canului Prime TV, indicator care spune de la sine. De fapt televiziunea înseamnă bani şi influenţă şi respectiv interese. Noile amendamente ale Codului Audiovizualului care au fost adoptate de Parlament în luna iulie curent conţin şi cîteva articole care se referă la publicitatea media, însă acestea, să zic eu, sunt mai degrabă unele de fond decît de esenţă, or pentru o bună funcţionare a pieţei, inclusiv demonopolizarea acesteia, e nevoie de o schimbare radicală a legislaţiei. Din cîte-mi amintesc, în 2011 APEL cu suportul Fundaţiei Soros Moldova a elaborat un nou cod al audiovizualului, care conţine şi capitole aparte ce ţin de reglementarea publicităţii media, însă acesta din motive necunoscute sau cunoscute nu a fost încă înaintat în Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG