Linkuri accesibilitate

Integritatea viitorilor candidaţi la parlamentare – tema cea mai discutata în presa română



Modul in care partidele politice din Romania isi pun problema integritatii viitorilor candidati la parlamentare este astazi tema cea mai discutata in presa, pornind de la cel putin trei aspecte concrete: campania dificila a Monicai Macovei, in interiorul dreptei politice, pentru criterii ferme de integritate, declaratiile lui Mihai Razvan Ungureanu, lider al formatiunii Forta civica, pentru care criteriul integritatii ar fi o „tema falsa”, dar mai ales rezolutia adoptata la sfarsitul saptamanii de Uniunea Social-Liberala, aflata la guvernare, in favoarea deputatului Liviu Dragnea, aflat in cercetare penala pentru fraudare grava a referendumului din aceasta vara. Cu alte cuvinte, dreapta militeaza pentru o clasa politica mai curata, dar nu reuseste sa o faca la unison, in timp ce stanga practica in mod ostentativ dublul discurs: la Bruxelles, premierul Victor Ponta promite respectarea principiilor statului de drept. In tara, alianta pe care o conduce impreuna cu liberalul Crin Antonescu face zob orice masura anticoruptie.

„În aceste condiţii, cu plagiatori, falsificatori, penali, incompatibili şi autodenuntaţi, singura speranţă ca parlamentul să fie totuşi curat-murdar este Monica Macovei, cu ale ei in­tegrităţi. Depinde doar de Macovei şi de sprijinul pe care îl va avea în partid şi societatea civilă să trântească capacul peste degetele as­pi­ranţilor”. A fost un citat din textul Andreei Pora, din revista 22.

In Romania libera, Alina Mungiu Pippidi sapa insa pe linia neconcordantelor de pozitii din Alianta Romania Dreapta: despre ce integritate mai poate fi vorba cand Partidul Forta Civica a pus la conducere traseisti politici notorii, iar Mihai Razvan Ungureanu teoretizeaza aceasta indulgenta? In opinia comentatoarei, problema integritatii nu mai are nicio sansa, pusa in termenii din 2004, cand nu existau institutii special construite pentru a depista coruptia: Agentia Nationala de Integritate, Departamentul National Anticoruptie. Acum ele exista, dar anchetele lor si procesele n-au putut demonstra aproape niciodata vinovatia acuzatilor.

Dan Tapalaga scrie o analiza pe site-ul Hotnews, in care se refera la ideea pusa pefid in circulatie de premierul Bictor Ponta, ca in postul de procuror general anticoruptie ar putea fi numita Codruta Kovesi, actualul procuror general al Romaniei si un produs al Monicai Macovei. Fals, arata Tapalaga. Este vorba doar de un joc de imagine al lui Ponta. Soarta justitiei va fi pusa exact in mainile care vor proteja mai bine coruptii din USL.

O abordare oarecum teoretica are Alexandru Gussi, in articolul din revista 22: Uniunea Europeana a reusit, in aceasta vara, sa resusciteze „cadavrul viu” cu care s-a gasit in curte: Romania. Din pacate, sunt semne, considera comentatorul, ca pacientul nu va supravietui dincolo de aceasta toamna. Citam: „În­cepem o nouă tranziţie, în care fie se pun bazele unui regim politic de­mocratic şi ne confirmăm statutul euro­pean, fie evoluăm undeva între regimurile sud-americane şi cele ex-sovietice”.
XS
SM
MD
LG