Linkuri accesibilitate

Cel puțin 22 de oameni au murit în ultimele zile în Cehia din cauza unul val de otrăviri cu alcool contrafăcut.


Cel puțin 22 de oameni au decedat în ultimele zile în Cehia din cauza unul val de otrăviri cu alcool contrafăcut, care se răspândește în țările vecine. În timp ce poliția a inspectat mii de magazine și baruri pentru a aplica prohibiția la vânzarea băuturilor de peste 20 de grade impusă vinerea trecută, producătorii și importatorii se plâng că au pierderi zilnice de peste jumătate de milion de euro.

Un bărbat de 29 de ani a decedat astăzi într-un spital din sud-estul țării din cauza otrăvirii cu alcool metilic, ridicând numărul victimelor în Cehia la 22. Bărbatul s-a aflat în stare critică la spital timp de peste o săptămână. Otrava i-a afectat ireversibil creierul și alte organe vitale. Potrivit agenției cehe CTK, se crede că victima a comandat băutura tare pe internet.

Cele mai multe cazuri de otrăvire cu alcool metilic în băuturile tari s-au înregistrat inițial în regiunea Moravia-Silezia din nord-estul Cehiei. Băuturile contrafăcute conținând alcool metilic au fost semnalate și în alte regiuni, inclusiv în capitala țării, la Praga. Câteva cazuri de otrăvire cu băutură comandată pe internet s-au înregistrat în Slovacia. Polonia, unde au murit cinci oameni, deși nu a fost dovedită încă o legătură directă cu cazurile din Cehia, a interzis importul băuturilor cehești.

Ministerul ceh al Sănătății a introdus, vineri, pe termen nelimitat, prohibiția la vânzările de băuturi mai tari de 20 de grade. Ministrul Leos Heger a spus că cele mai multe otrăviri au survenit după consumul de votcă și rom local, numit „tuzemak", cumpărate în magazine și restaurante. Prohibiția acoperă până și hotelurile și companiile aeriene. 20 de milioane de sticle de băuturi tari au fost sechestrate pentru analize.

Șeful uniunii producătorilor și importatorilor de băuturi alcoolice, Petr Pavlik spune că firmele autorizate ar avea pierderi zilnice de 15 milioane de coroane, aproximativ 600 de mii de euro. Interdicția ar afecta direct aproximativ 1000 de oameni angajați în producția băuturilor tari. Indirect ar fi afectați fermierii, producătorii de zahăr, cei de sticlă și transportatorii. Pavlik a criticat prohibiția spunând că va încuraja vânzările la negru.

Statul ceh ar pierde și el milioane de coroane zilnic din taxe și accize ratate. Anul trecut în bugetul Cehiei au intrat aproximativ 7 miliarde de coroane, sau 280 de milioane de euro din accize pentru toate băuturile alcoolice, inclusiv și în mare parte pentru berea care, e de precizat explicit, nu este vizată de interdicția de acum.

În noaptea introducerii prohibiției la vânzările de băuturi de peste 20 de grade, poliția a descins la 19 mii de mii de baruri, restaurante și magazine pentru a se asigura că proprietarii cunosc și respectă ordinul.

Șeful adjunct al poliției naționale cehe, Vaclav Kucera a declarat presei că în spatele producției contrafăcute s-ar putea afla o grupare a crimei organizate, dar că nu au fost găsite deocamdată dovezi clare.

Este pentru prima dată când în Cehia se introduce prohibiția la băuturi alcoolice. Agențiile occidentale de știri care relatează despre această măsură reamintesc o socoteală a Organizației Mondiale a Sănătății care spune că Cehia ar fi a doua țară din lume, după Moldova, cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor.

Chiar dacă interdicția nu este văzută de unii cu ochi buni, atitudinea generală pare amestecată. Un cunoscut editorialist, Martin Komarek a comentat în ziarul Mlada Fronta Dnes că există un soi de perversitate în faptul că unul „cu minte liberală sprijină o interdicție, dar în acest caz ea trebuie aplicată. Prohibiția este o măsură sensibilă și umană”. Aducând argumente în sprijinul autorităților, Komarek mai scrie că „statul nu poate fi decât criticat pentru că n-a fost în stare să ia măsuri mai devreme împotriva falsificatorilor. Dar nicăieri în lume poliția nu-i poate prinde pe criminali înainte de comiterea crimei. Astăzi ministrul sănătății și șeful poliției par să facă tot ce le stă în putere”.
XS
SM
MD
LG