Linkuri accesibilitate

E important să depăşim stereotipuri şi clişee reziduale din perioada Războiului Rece referitoare la NATO


Andrei Popov: „Nato este un partener valoros pentru R. Moldova şi cooperarea este cu siguranţă în interesul cetăţenilor săi şi al necesităţilor reale ale statului.”


O evaluare anuală a progreselor din cadrul Planului Individual de Acţiuni Republica Moldova-NATO a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles. Revenit de la această reuniune, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, i-a spus într-un interviu Valentinei Ursu că delegaţia moldovenească se poate lăuda şi cu anumite realizări concrete în urma întrevederilor de la cartierul General NATO.

Andrei Popov: „În sfârşit am convenit cu reprezentanţii Alianţei privind demararea în următoarele săptămâni a celei de-a treia faze a unui proiect cunoscut în Republica Moldova, proiectul privind distrugerea pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase. În primele două faze ale acestui proiect în anii precedenţi au fost stocate şi ambalate 1300 de tone, gândiţi-vă la acest volum, 1300 de tone de Astfel de substanţe chimice periculoase, pesticidele. Şi faza a treia prevede evacuarea acestora din republica Moldova şi distrugerea la nişte fabrici specializate în gestionarea deşeurilor periculoase din Europa.”

Europa Liberă: Dle Popov, dar în ce constă procesul de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare a Republicii Moldova?

Andrei Popov:
„În mare măsură Republica Moldova, fiind un nou stat independent, a moştenit multe din structurile de forţă create
Trăim într-o lume nouă, suntem în plin proces de integrare europeană...
Write your quote footer here...

după calapodul celor sovietice. Acum trăim într-o lume nouă, suntem în plin proces de integrare europeană şi trebuie să aducem principiile de funcţionare şi de interacţiune a tuturor structurilor ce constituie acest sector de securitate, şi e vorba nu doar de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ci şi despre Serviciul de Informaţii şi Securitate, şi procuratură, sistemul de justiţie în ansamblu.

Interacţiunea acestor instituţii, transparenţă, accent pe apărarea drepturilor omului şi generarea unor răspunsuri eficiente şi operative la ameninţările cu care se confruntă securitatea statului. De altfel, este bine cunoscut că evenimentele din 7 aprilie au scos în relief deficienţele care există şi incapacitatea structurilor ce fac parte din sectorul de securitate de a face faţă eficient unor provocări şi acum împreună cu mai mulţi parteneri, folosind experienţa cumulată inclusiv de către statele NATO pentru a reforma acest sector, după un model verificat şi existent în ţările europene.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, demnitarii moldoveni, când mergeţi la Cartierul general al NATO, pe agenda discuţiilor cu partenerii Alianţei Nord-Atlantice aveţi şi problema conflictului transnistrean. De ce discutaţi şi pe marginea acestui subiect, din moment ce NATO nu este implicată în soluţionarea acestei probleme?

Andrei Popov:
„Fără îndoială formatul în care se discută problematica transnistreană şi se poartă negocierile este bine cunoscut - formatul 5+2. NATO nu participă şi nu manifestă nici un interes în participarea directă şi activă în gestionarea conflictului transnistrean şi procesul de negocieri. Dar este absolut firesc ca această organizaţie, fiind una politico-militară cu responsabilităţi internaţionale în domeniul asigurării securităţii să fie interesată să afle din prima sursă, deci din partea partenerilor din Republica Moldova, care sunt ultimele evoluţii şi perspectivele soluţionării unui conflict care se află, iată, în vecinătate imediată a Alianţei Nord-Atlantice.”

Europa Liberă: Din moment ce Constituţie Republicii Moldova consfinţeşte neutralitatea, sunt voci care spun că Moldova ar trebui să aibă o relaţie mai modestă cu NATO. Aveţi o reacţie?

Andrei Popov:
„Categoric. De altfel, fără a atenta la statutul de neutralitate consfinţit de Constituţie, care se regăseşte şi în programul de guvernare, dar şi în strategia de securitate naţională, e important să depăşim anumite stereotipuri şi clişee reziduale încă din perioada Războiului Rece, care tratează NATO ca o organizaţie ostilă.

Este un partener valoros pentru Republica Moldova şi cooperarea cu acest partener cu siguranţă este în interesul Republicii Moldova, al cetăţenilor săi şi al necesităţilor reale ale statului. Proiectul cu distrugerea pesticidelor şi proiectele cu răspunsuri pentru noile ameninţări şi cooperarea în domeniul ştiinţific sunt doar câteva dintre proiectele concrete absolut inofensive pe care le avem împreună cu NATO.”
XS
SM
MD
LG