Linkuri accesibilitate

Ascensiunea lui Mitt Romney la președinția SUA pare pentru moment stopată


Candidatul prezidențial republican Mitt Romney își salută susținătorii.

Sondajele arată ca Romney este devansat de Obama în state cheie și pierde avansul la nivel național în chestiuni care-i definesc campania.


Campania prezidentiala a republicanului, Mitt Romney nu merge atit de bine precum echipa sa si-ar dori. Apar de-acum fisuri in strategia celui care incearca sa-l inlocuiasca pe Barack Obama? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In politica externa, analistii politici considera ca Romney a facut o gafa cind l-a criticat pe presedinte atunci cind uciderea ambasadorului american in Libia cerea stringerea rindurilor si solidaritate. Apoi a aparut o inregistrare in care republicanul spune - fara sa stie ca va deveni public - ca majoritatea sustinatorilor lui Obama, 47% din populatie sint dependenti de stat si ca ar fi avut mai multe sanse sa ajunga presedinte daca familia sa era mexicana.

Referindu-se la cei care-l sprijina pe Obama, Romney declara in aceeasi inregistrare, citata de revista Mother Jones ca misiunea lui ca presedinte „nu e sa aiba grija de acei oameni. Nu-i voi convinge niciodata sa-si assume responsabilitati si sa aiba grija de propriile lor vieti” - continua republicanul.

Dar dincolo de aceste gafe, ascensiunea lui Mitt Romney pare cel putin pentru moment stopata. Finantatorii lui cred din ce in ce mai mult ca fostul guvernator de Massachusetts are argumente convingatoare sa ajunga la Casa Alba doar ca acestea nu sint comunicate adecvat populatiei. Strategul sef al candidatului, Stuart Stevens este cel invinuit ca nu a profitat suficient de frustrarea americanilor, legata de situatia economica.

Multi analisti spun ca echipa lui Mitt Romney este in criza. Cei care-l invinuiesc pe Stevens argumenteaza ca acesta nu a contracarat cu suficienta vigoare alegatiile lui Obama ca Mitt Romney ar fi fost - de-a lungul carierei - un om de afaceri interesat doar de profit in dauna interesului lucratorilor, incurajind trimiterea locurilor de munca peste hotare. Ei mai spun ca turneul diplomatic al candidatului din vara, in Marea Britanie, Israel si Polonia i-a diminuat statura politica. Si prestatia de la conventie e criticata, aratindu-se ca republicanul nu a prezentat o viziune coerenta si ca un video biografic bine facut a fost inlocuit, in seara in care candidatul urma sa-si tina discursul de bizara prezenta a lui Clint Eastwood in dialog cu un scaun gol.

Mitt Romney nu intentioneaza insa sa-si inlocuiasca insa echipa, ci sa imbunatateasca mesajul. Sondajele arata ca Romney este devansat de Obama in state cheie si pierde avansul la nivel national in chestiuni care-i definesc campania, cum e redresarea economica. O alta problema este ca principalii donatori au senzatia ca strategul lui Romney nu le da suficienta atentie, nu-i informeaza cum ar trebui despre mersul campaniei.
XS
SM
MD
LG