Linkuri accesibilitate

Bulgaria: nostalgii comuniste


Președintele Rosen Plevneliev și-a exprimat îngrijorare față de încercările de reabilitare a regimului comunist.


În fiecare an în jurul datei de 9 septembrie – ziua așa zisei victorii a revoluției socialiste, în Bulgaria se repetă unul și același scenariu. La 7 septembrie în orășelul Praveț se adună rudele și prietenii dictatorului comunist Todor Jivkov. Nepoata sa Evghenia – acum deputat din Partidul socialist, fost comunist, vorbește în fața camerelor de televiziune despre dragostea de țară a bunicului și scoate din naftalina cadourile primite cu ani în urmă din partea lui Brejnev, Gadafi, Sadam Husein și alți lideri totalitari.

În acest an nostalgicii regimului adunați la Praveț au putut cumpăra imagini magnetizate ale fostului dictator, bune de pus la ușa frigiderului. Mulți dintre aceștia însă nu doresc să-și amintească despre mizeria din perioada comunistă când în frigider puteau fi găsite produse precum salamul popular cunoscut sub denumirea bucuria căinilor.

La sărbătoarea din acest an, primarul l-a numit pe Jivkov binefăcătorul oamenilor din Praveț. Pe bună dreptate, întrucât numai faptul că ești născut în orașul tovarășului a fost suficient pentru ocuparea unui post de conducere sau în diplomație.

După ziua de naștere a dictatorului a venit și cea a revoluției socialiste – de fapt ziua în care armata sovietică a trecut Dunărea.

De dimineața a început o dispută publică pe tema dacă în 1944 a avut loc un complot sau o revoluție. În acest an principala întrebare a fost - să fie sau nu criminalizată sărbătorirea a 9 septembrie.

Pe postul de televiziune „Nova” care a reluat după o pauză de 15 ani emisiunea perestroikistă „Fiecare duminică”, Serghei Stanișev – liderul foștilor comuniști cu șanse de a fi reales peste 10 zile și în postul de președinte al Partidului socialiștilor europeni, a anunțat că 9 septembrie este o dată memorabilă întrucât a pus bazele economiei bulgare moderne. Fiul fostului secretar al CC al PCB a avertizat că nu sărbătorirea ci nesărbătorirea ar trebui criminalizată.

Președintele Rosen Plevneliev și-a exprimat însă îngrijorarea de încercările de a fi reabilitat regimul comunist și de a fi prezentat Jivkov drept părinte al națiunii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG