Linkuri accesibilitate

„Contraatacul” stataliştilor în vizorul poliţiei


Poliţia nu a permis tinerilor cu tricouri Liga Tineretului Rus să circule pe traseul Marşului Unirii.

Poliţia spune că a reuşit să zădărnicească trei tentative de încălcare a ordinii publice în timpul marşului unioniştilor.


Marşurile de ieri din Moldova, unul al unioniştilor şi celalalt autodenumit „al stataliştilor” s-au desfăşurat ieri fără incidente importante, deşi în perioada anterioară lor, tensiunile au fost foarte ridicate între cei ce împărtăşesc aceste opinii diferite. Un rol important în evitarea confruntărilor a revenit poliţiei. Relatează Alla Ceapai care a fost şi ieri la ambele marşuri.

Potrivit rapoartelor operative, poliţia a reuşit să zădărnicească trei tentative de încălcare a ordinii publice: două încercări de a bloca traseul unde se desfăşura Marşul şi o tentativă a unui bărbat de a trece de filtrele poliţieneşti cu un pistol traumatic.

Poliţia deocamdată investighează dacă liderul Partidului Patrioţii Moldovei Mihai Garbuz şi cei şase simpatizanţi a Partidului care au încercat să blocheze marşul ieşind în faţa coloanei vor fi penalizaţi, spune şeful direcţiei ordine publică a MAI, Marin Maxian:

„Materialele sunt înregistrate în modul corespunzător şi este iniţiată procedura de constatare dacă în acţiunile lui se vor stabili careva elemente ale contravenţiei prevăzut de articolul 67 a Codului Contravenţional.”

Mihai Garbuz
Mihai Garbuz
În timpul manifestaţiei de duminică, când nu a fost lăsat de poliţie să protesteze, Mihai Garbuz a declarat Europei Libere că îşi exprimă nemulţumirea faţă de acest marş ca simplu cetăţean, după ce vineri, Curtea de Apel a interzis formaţiunii pe care o conduce să organizeze un protest în preajma Marşului Acţiunii 2012.

Şeful direcţiei ordine publică a MAI, Marin Maxian spune că poliţia urmează să stabilească şi dacă social-democraţii în frunte cu Victor Şelin au încălcat sau nu legislaţia organizând ieri o contramanifestaţie antiunionistă:

„Clarificăm acum toate circumstanţele cazului pentru că ei spun că au depus şi o declaraţie la administraţia publică locală. Trebuie să vedem care sunt circumstanţele şi respectiv marşul care l-au desfăşurat poate fi considerat ca încălcare a prevederilor aceluiaşi articol 67 a Codului Contravenţional. Poliţia va constatata acţiunile şi va înainta propunere procurorului pentru dispunerea întocmirii procedurii contravenţionale.”

Solicitat de Europa Liberă, Lilian Carp şeful cabinetului primarului general a calificat acţiunea organizată de Şelin ca fiind ilegală, pentru că nu a fost autorizată. Pe de altă parte, Victor Şelin a declarat ieri că ar fi primit o autorizaţie să manifesteze în spatele Arcului de Triumf, iar acţiunea de la Ambasada României a fost un flash-mob spontan.

Preşedintele Centrului de resurse pentru Drepturile Omului Sergiu Ostaf spune că liderul social democraţilor Victor Şelin trebuie să fie cel puţin avertizat de organele de ordine că a folosit cu rea credinţă legea cu privire la întruniri. Sergiu Ostaf:

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf
„Dânsul a invocat o altă prevedere din lege care spune că nu-s admisibile întruniri organizate spontan în momentul în care survin anumite circumstanţe care sunt imprevizibile şi care fac inpractică folosirea procedurii ordinare adică anunţarea manifestaţiei cu 5 zile înainte. Dânsul face referinţă că ar fi dorit să participe la festivalul etniilor care a fost contramandat pentru data de 15. Şi din cauza aceasta ei au declarat o întrunire organizată spontan pe data de 16. Mai mult decât atât decizia de a organiza festivalul etniilor a fost anunţată pe data de 12. Dar ei au depus cererea pe data de 14, vineri seara la ora 17. Nu este logic. E la discreţia poliţiei dacă să-l tragă la răspundere contravenţională sau nu.”

Cât priveşte alte două tentative de tulburare a ordinii publice zădărnicite ieri de poliţie situaţia e mai limpede. E vorba de un grup de persoane de la Liga tineretului Rus care au încercat să blocheze o porţiune din traseul Marşului. Conform Ministerului de Interne ei nu riscă penalizări pentru că nu au întreprins acţiuni asupra manifestanţilor. Iar tânărul care a încercat să treacă în rândul manifestanţilor având asupra sa o armă traumatică s-a ales cu un proces verbal şi urmează să achite o amendă de până la 200 de lei.

Experţii susţin că poliţia a reuşit să asigure desfăşurarea paşnică a Marşului unioniştilor măcar şi din motivul că nu a admis întâlnirea manifestanţilor cu contramanifestanţii, aşa cum s-a întâmplat la Cahul şi la Bălţi.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG