Linkuri accesibilitate

Regulile UE funcționează coercitiv doar câtă vreme o țară e candidată; odată intrată în UE, mijloacele de presiune devin limitate, iar mecanismele de aplicare greoaie.


Premierul României, social democratul Victor Ponta s-a aflat astăzi la Bruxelles, după ce vineri fusese tot acolo preşedintele de la Bucureşti, Traian Băsescu. O relatare de la Dan Alexe.

Din punctul de vedere al Comisiei Europene, psihodrama românească este înghețată pînă la alegerile din decembrie. Odată cu intrevederile lui Barroso, vineri cu Traian Băsescu, iar astăzi, luni, cu Victor Ponta, situatia din România iese de sub preocuparea imediata a Comisiei Europene pana in luna decembrie, sau, in orice caz, pana la publicarea, înainte de sfarsitul anului, a noului raport al expertilor UE in legătura cu starea justiției in România.

Ultimul raport de monitorizare al Comsiei in legătură cu progresele realizate in justiție de România si Bulgaria, cel din vară, a dus la o neta departajare a celor doua țări. Bulgaria, care in mod paradoxal a facut mai putine progrese tehnice decât România, va mai avea de trecut printr-un singur test, anul viitor, înainte ca monitorizarea sa fie suspendată. România, care a facut progrese tehnice, avansand mult în judecarea si condamnarea marilor corupți, are in realitate o justiție supusa unor mari presiuni politice, motiv pentru care va fi nevoie de un nou raport înainte de sfarsitul acestui an, iar monitorizarea din partea Comisiei va continua pe termen nedefinit.

Atacând in mod deschis si demagogic înalții funcționari ai Comisiei si punând in mod apăsat întrebarea: „de ce se bagă Comisia?“, Ponta, Antonescu si ceilalți demnitari români care s-au pretat manevrelor populiste de uz intern au arătat ca nu respectă regulile elementare ale clubului in care România a dorit atât de mult sa intre si de la care primește atâtea avantaje.

Comisia, de pildă, "s-a băgat" la fel de tare in treburile Austriei, atunci când, in anul 2000 partidul creștin-democrat al lui Wolfgang Schuessel a intrat într-o alianță guvernamentală cu extremistii defunctului Jorg Haider. Un adevărat boicot politic european a fost declanșat atunci împotriva Austriei.

Deocamdata, odată anulat referendumul împotriva lui Basescu, pentru Comisie este evident că lupta politica de la Bucuresti trebuie sa inceteze. Întâlnirile lui Barroso, vineri cu Basescu, astazi cu Ponta, sînt considerate a pune capăt temporar acestei situații.

Ponta, convocat azi la Barroso, a refuzat insa sa se întâlnească cu presa, ... asta in contextul in care el nu a mers nici săptămâna trecută la Strasbourg să se vadă cu parlamentarii UE.

Întreaga dramă de la București a pus in evidență, ca si in cazul Ungariei lui Orban, o situație care, în euforia extinderii UE, nu fusese prevăzută: regulile UE si întreg acel acquis comunitar funcționează coercitiv doar câtă vreme o țară e candidată si dorește sa intre in Uniune. Odată o țară intrată în UE, mijloacele de presiune devin limitate, iar mecanismele de aplicare greoaie. O lecție invatata tardiv si care nu se stie încă la ce va folosi.
XS
SM
MD
LG