Linkuri accesibilitate

Violoncelistul român Andrei Ioniță laureat al Premiului Landgraf von Hessen 2012 la Academia Kronberg (Germania)


Matthew Allen (SUA), Andrei Ioniță (România), Laureații Premiului Landgraf von Hessen 2012, la Academia Kronberg
Matthew Allen (SUA), Andrei Ioniță (România), Laureații Premiului Landgraf von Hessen 2012, la Academia Kronberg

Un succes al școlii muzicale românești de violoncel și condiția unui tînăr muzician.


Patru tineri români (doi din România și doi originari din R. Moldova) au fost selecționați dintre cîteva sute de violonceliști pentru a participa timp de o săptămînă la cursurile de perfecționare ale unei instituții de învățămînt muzical de cel mai înalt prestigiu, Academia Kronberg, din apropiere de Frankfurt. Cel mai tînăr dintre ei, 18 ani, Andrei Ioniță a fost distins aseară cu Premiul „Landgraf de Hesse 2012”, acordat unui muzician tînăr ce a dovedit putere de muncă și potențial artistic deosebit, pentru a-l încuraja să persevereze pe plan muzical. Victor Eskenasy a stat de vorbă pe larg cu tinerii muzicieni români între care Andrei Ioniță.

Centru prestigios de învățămînt muzical privat și de concerte, sediu al
Fundației Academia Kronberg, ca și al altor celebre fundații cum este cea Rostropovici sau Gidon Kremer, Kronbergul este un mic oraș medieval extrem de primitor. Locuitorii săi găzduiesc gratuit în fiecare an participanții la cursurile de perfecționare (masterclass), iar tinerii sînt înconjurați cu toată dragostea și prietenia organizatorilor.

Mai mult, Academia Kronberg acordă un stipendiu important pe timp de doi ani, în memoria violoncelistului rus Boris Pergamenșcikov, și un premiu în valoare de 5000 de euro, de încurajare, pentru muzicieni foarte tineri considerați de profesorii care i-au audiat drept speranțe majore pe plan internațional în arta violoncelului.

Anul acesta premiul, intitulat Landgraf von Hessen, după titulatura întemeietorului său, a fost împărțit între Andrei Ioniță, tînără speranță a violoncelului din România și Matthew Allen, un american de la Cleveland. Un succes de prestigiu pentru școala muzicală românească - Andrei fiind laureat între cei 55 de participanți activi la cursuri - și, implicit, al profesoarei sale, Ani-Marie Paladi de la Școala de Muzică No. 1, „Iosif Sava” din București.

In discuția noastră l-am întrebat pe Andrei Ioniță cum a ajuns la Academia de la Kronberg:

Andrei Ioniță: „ Am ajuns cu ajutorul părinților. Pot să spun că este
Bustul lui M. Rostropovici la Kronberg
Bustul lui M. Rostropovici la Kronberg
aproape un vis împlinit, fiindcă efectiv, așa cum a spus Mstislav Rostropovici, este una dintre capitalele violoncelului și, în ultimă instanță, ale muzicii în general.”

Intrebat cu cine studiază în acest moment și cum a ajuns să-și cunoască profesorul său de la Kronberg, Andrei mi-a răspuns:

Andrei Ioniță: „Am studiat aici cu profesorul Jens Peter Maintz, care va fi și profesorul meu începînd cu luna octombrie a acestui an la Universitatea de Arte din Berlin. A fost, prin urmare, o șansă de a-l cunoaște mai bine înainte de a începe studiul din plin. [...] Am ajuns să mă înscriu la Berlin, printr-un e-mail trimis dlui profesor, care m-a invitat întîi la un curs în Lichtenstein, după care a trebuit să susțin examenul de admitere în luna iunie și iată...”

In ce măsură se poate vorbi de o promovare adecvată a tinerilor din România de către instituțiile de stat, începînd de la calitatea instrumentului lor și pînă la lansarea tinerilor pe scenele internaționale, a fost întrebarea următoare:

Andrei Ioniță la o oră de masterclass cu prof. Jens Peter Maintz
Andrei Ioniță la o oră de masterclass cu prof. Jens Peter Maintz
Andrei Ioniță: „La noi, apreciez că profesorii se atașează și se implică atît de tare față de elevii lor. Le sînt recunoscător tuturor, și profesoarei mele, dna Ani-Marie Paladi, care mi-a descoperit violoncelul, muzica în general și a fost alături de mine în toate momentele în care mi-a fost mai greu și m-a împins de fiecare dată să merg înainte, să continui și să ajung pînă la urmă aici. [...]

Eu nu cînt pe in instrument românesc. L-am primit de la o fundație franceză și sînt destul de mulțumit cu el. Trebuie să recunosc că altfel mi-ar fi fost absolut imposibil să reușesc să-mi procur un instrument de calitate, nu numai pentru că în țară nu se găsesc asemenea instrumente, dar, pur și simplu, din cauza costurilor enorme. Sper să am oportunitatea să fac rost de un instrument cît mai bun și bănuiesc că voi avea șansă să particip la o audiție pentru un asemenea instrument dacă îmi voi continua studiile în străinătate...”

Violoncelistul Octavian Lup cu prof. Frans Helmerson la Academia Kronberg
Violoncelistul Octavian Lup cu prof. Frans Helmerson la Academia Kronberg
Ca și colegul său mai mare, Octavian Lup, Andrei regretă închiderea canalului de televiziune TVR Cultural și se exprimă cu amărăciune cînd vine vorba de soarta culturii în România de astăzi:

Andrei Ioniță: „Nu știu cum am putea să luăm atitudine. Adică să ne înființăm în fața televiziunii și să protestăm? Cred că este inutil. Sincer, din păcate, o spun cu durere...”

Andrei Ioniță și un succes al școlii de violoncel românești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:28 0:00
Andrei Ioniță la concertul final al celor mai buni tineri violonceliști de la Academia Kronberg

Și cum privește viitorul, l-am întrebat pe Andrei Ioniță?

Stadthalle la Kronberg im Taunus
Stadthalle la Kronberg im Taunus
Andrei Ioniță: „Fiecare om are în subconștientul lui un anumit vis pe care să dorească să și-l realizeze. Important este să fi conștient de ceea ce poți pînă la urmă, de capacitățile tale, de condițiile în care te afli. Altfel, cum spun englezii: let it be!
Previous Next

XS
SM
MD
LG