Linkuri accesibilitate

„Marșul milioanelor” și dezbaterea din rîndurile opoziției anti-Putin la Moscova


Demonstranți la „Marșul milioanelor”

Serghei Udalțov: „„Președintele s-a îndepărtat de realitate, zboară cu berzele și mi se pare că scuipă de sus poporul”.


Liderii opoziției ruse planifică înființarea unui consiliul care să coordoneze mai bine demonstrațiile de protest împotriva președintelui Vladimir Putin, în urma „Marșului milioanelor” de sâmbătă despre care au păreri amestecate. În timp ce unii spun că mișcarea de protest ia amploare, alții cred că opoziția poate pierde susținători. Dezbaterea între liderii opoziției care fac schimb de comentarii online este întreținută activ de câteva cotidiane influente. Relatează Alexandru Eftode:

La mitingul de sâmbătă, primul așa-numit „marș al milioanelor” din ultimele trei luni s-au adunat simpatizanți ai pestriței opoziții anti-Putin: liberali, naționaliști, stângiști, activiști ai societății civile.

Mulți au purtat placate cu lozinci anti-Putin. Unii postere, înfățișându-l în chip de cocor, aluzie la recentul zbor al lui Vladimir Putin cu deltaplanul în fruntea câtorva cocori siberieni. La demonstrație, Putin a fost invitat să migreze pentru totdeauna în locuri mai calde:

„Președintele s-a îndepărtat de realitate”, a spus la miting activistul Serghei Udalțov care conduce Frontul de Stânga. „Zboară cu berzele și mi se pare că scuipă de sus poporul”.

Udalțov a fost reținut de poliție împreună cu alți doi activiști la sfârșitul demonstrației pentru că ar fi încălcat ordinea când ar fi încercat să conducă protestatarii în marș printr-un parc.

Participanții la miting au cerut mai multe libertăți politice și civile, eliberarea membrelor grupului punk „Pussy Riot” și a protestatarilor arestați la o demonstrație neautorizată din luna mai.

Activistul și bloggerul anticorupție, Aleksei Navalny a spus că demonstrația are o miză „foarte personală” pentru mulți ruși obișnuiți și i-a chemat să continue lupta: „S-ar părea că luptăm pentru lucruri abstracte, care nu pot fi puse în buzunar – libertate, demnitate umană, justiție – dar acestea sunt lucruri fără de care nu se poate trăi”.

Demonstrația s-a răspîndit rapid după ce, de pe scena de pe prospectul Saharov, punctul final al marșului, au plecat activiști proeminenți ca Navalny, Udalțov sau Boris Nemțov.

A doua zi, duminică, aceștia au estimat diferit pe rețelele de socializare online prezența la miting și vigoarea mișcării de opoziție.

Potrivit estimărilor poliției, la demonstrația care avea autorizație pentru o participare 25 de mii de oameni ar fi luat parte doar 14 000, cu patru mii mai puțin decât la precedentul „marș al milioanelor” din luna iunie. Organizatorii au dat cifre diferite care ajung până la 150 de mii – această estimare aparținând activistului Udalțov.

Liberalul Boris Nemțov i-a criticat pe blogul său pe cei care au spus că marșul a eșuat, dar a dezmințit că mișcarea de protest ar lua amploare. „Au fost 42-56 de mii de oameni, ceea ce, pe de o parte, e mult, dar pe de altă parte înseamnă că prezența la proteste nu crește”. Pentru cele scrise, Nemțov a fost criticat la rândul său de alți tovarăși de opoziție. Au fost criticate și articolele despre proteste publicate de influentele cotidiane Vedomosti și Kommersant sub titlurile: „Au îngropat opoziția la marșul milioanelor” și „Fantoma Opoziției”.

În orice caz, liderii mișcării anti-Putin spun că pregătesc o nouă demonstrație de masă pentru sfârșitul lunii octombrie, posibil pe data de 20, când ar vrea să aleagă și un Consiliu coordonator care să organizeze mai bine mișcarea de protest.
XS
SM
MD
LG