Linkuri accesibilitate

Administrația americană se teme că protestele islamice violente ar putea deveni contagioase


Congresul American va fi dificil de convins să aprobe ajutor pentru unele dintre țările în care se produc incidente anti-americane.


Actele de violenta anti-americane din tari arabe au marcat saptamina trecuta, dar tendinta pare sa se fi diminuat, in weekend. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-adevar, dupa atacuri impotriva unor ambasade si obiective americane, in intreaga regiune, lucrurile par sa se mai fi calmat. Surse ale administratiei Obama anticipeaza insa o perioda de incertitudine si instabilitate si-si pun intrebarea daca ar trebui redusa prezenta si activitatea diplomatica, in regiune.

Pentru Barack Obama aceasta provocare de politica externa survine intr-un moment neprielnic, cu citeva saptamini inainte de alegeri, in discutie fiind pusa politica sa in Orientul Mijlociu si Nordul Africii, in contextul primavera arabe. Norocul lui Obama a fost ca adversarul sau Mitt Romney a fost neinspirat sa citice prestatia presedintelui, intr-un moment crucial, uciderea ambasadorului american in Libia, cind opinia publica astepta un gest de solidaritate.

Daca Romney nu ar fi facut acea greseala, politica lui Obama devenea mai repede centrul atentiei. Imaginile saptaminii trecute readuc in memorie criza ostatecilor americani in Iran, din 1979-80, care a pus capat presedintiei lui Jimmy Carter. Cu patru ani in urma, Obama promitea la Istanbul o noua relatie cu lumea musulmana. Au urmat revolutiile din regiune, care au luat administratia americana prin surprindere.

Reactia a fost lenta dar in cele din urma, Barack Obama a sprijinit atit inlaturarea lui Mubarak in Egipt, cit si revolta din Libia. Dar in tarile din regiune, dictatorii tind sa fie inlacuiti cu regimuri populiste, mai putin legate de Washington. Acele regimuri sint la inceput, inca subrede si incapabile sa-si controleze propriile populatii.

Acum administratia se teme ca protestele violente ar putea deveni contagioase, s-ar putea raspindi. Sprijinitorii lui Obama spun ca presedintia sa a imbunatatit relatiile cu lumea musulmana, dar ca procesul este inca anevoios. Marea masa a populatiilor respective - spun ei - nu se identifica cu extremistii, doar ca acestia din urma actioneaza vizibil si nu se tem sa iasa in fata. Moderatii sint mai prudenti.

Pe acest fond, se pune intrebarea cum trebuie sa actioneze Statele Unite in continuare, unele voci recomandind prudenta, limitarea prezentei, inclusiv a programelor de diplomatie publica. O decizie in acest sens nu a fost luata inca. In perioada urmatoare, Congresul American va fi dificil de convins sa aprobe ajutor pentru unele dintre tarile in care se produc incidente anti-americane. Misiunea lui Obama este ingreunata si de faptul ca in ultimii 40 de ani, Statele Unite au sprijinit in regiune dictatori si regimuri dispretuite de populatie. In plus, la asta se adauga si esecul incercarilor de a obtine pace intre Israel si palestinieni.
XS
SM
MD
LG