Linkuri accesibilitate

Aceeaşi poveste a construcţiilor neautorizate


11 mii de construcţii neautorizate au fost deja legalizate de instanţele de judecată.


Aflăm, din relatările colegilor de breaslă, că într-o şedinţă a guvernului s-a discutat puţin şi despre construcţiile neautorizate. Cică pînă astăzi 11 mii de construcţii neautorizate au fost deja legalizate de instanţele de judecată. Iar premierul Vlad Filat a conchis că e vorba de abuzuri comise de judecători ale căror nume sînt cunoscute şi a opinat că Ministerul Justiţiei ar trebui să ia atitudine.

Ce să spun? În general, situaţia în această privinţă e mai mult decît întristătoare. Ani de zile se vorbeşte despre construcţiile astea dubioase, iar ele tot apar şi apar. Şi cum să nu apară dacă înşişi judecătorii, cei care ar trebui să le oprească, închid ochii?

Aici cîteva precizări parcă s-ar impune. Faptul că numele acestor judecători sînt cunoscute nu ne ajută cu nimic. Ei îşi văd de treabă, habar nu au de corectitudine şi de bun-simţ şi se simt protejaţi şi infailibili, pentru că – nu-i aşa? – nimeni nu are dreptul să influenţeze justiţia. Şi nici faptul că Ministerul Justiţiei va lua atitudine nu va schimba mare lucru. Cum poate să-i penalizeze Ministerul? Păi, nicicum.

În atare condiţii, mi se pare de-a dreptul neinspirată şi bizară dorinţa arzătoare a unor guvernanţi, în frunte cu preşedintele Timofti, de a le mări judecătorilor salariile. Iese o chestie urîtă de tot. Justiţia e plină de păcate, pe cînd noi ne grăbim să le umflăm veniturile. Fireşte, nu pot băga mîna-n foc că am dreptate. Dar umila mea părerea e că aici, în acest spaţiu al decăderii morale, nici un fel de majorare a salariilor nu va îmbunătăţi actul justiţiei. Înainte de a mări salariile e nevoie de o purificare a tagmei judecătoreşti. Cum e posibilă ea? Să-şi frămînte creierii guvernanţii, dacă au convingerea că ştiu numele celor cu musca pe căciulă.

Tranziţia moldovenească a însemnat şi un avînt nemaipomenit al construcţiilor neautorizate. Ai bani? Eşti tare şi-ţi poţi trage o anexă slută la apartament fără probleme. Sau să înalţi un foişor la liziera vreunui parc. Metrii pătraţi vitali contează mai mult decît aspectul patriei. Asta e limpede şi pentru un nătăfleţ.
XS
SM
MD
LG