Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu la prima întîlnire cu presa după revenirea la Palaul CotroceniLa prima sa intilnire cu jurnalistii, dupa revenirea in fotoliul prezidential, Traian Băsescu arata mai abatut si mult mai putin jovial decit in perioada in care a fost suspendat. La inceputul lunii iulie Parlamentul de la Bucuresti l-a suspendat pe seful statului român cu voturile liberalilor si ale socialistilor care controleaza guvernul si ar fi vrut sa aiba si presedintia pentru a fi cu adevarat la putere, dar referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu a esuat.

In urma razboiului dintre cele doua parti presedintele si-a recuperat o parte din simpatizanti, potrivit unui sondaj facut de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP) dat vineri publicitatii. Traian Băsescu se afla in continuare pe un trend pozitiv: astfel 20% dintre români au o părere bună și foarte bună despre el, față de doar 14% în luna mai sau de 19% în luna august. Tot din aceasta cercetare sociologica rezulta ca majoritatea românilor consideră ca presedintele trebuie lasat sa-si termine in mod natural mandatul, adica sa ramina in functie pina in 2014.

Cu toate ca perceptia publica s-a schimbat in legatura cu Traian Băsescu, antipatiile fata de presedinte persista, iar el pare sa fi inteles ca reintoarcerea la Palatul Cotroceni s-a facut impotriva vointei majoritatii romanilor. Presedintele arata ca si cum s-a intors dupa o lunga convalescenta, are umerii lasati in jos, semn ca se indoieste de influenta pe care o mai are in societatea romaneasca. Vocea sa este mai grava, tonul mai temperat, iar declaratiile extrem de retinute. Cind a fost intrebat ce fel de presedinte va fi de-acum inainte, Traian Basescu a raspuns ca nimic nu-l schimba, insa spre deosebire de alte dati a refuzat cu ostentatie sa vorbeasca despre adversarii sai politici, despre politicile guvernului sau despre actiunile premierului. Veselia lui este pe alocuri fortata, desi spontaneitatea si umorul nu l-au parasit.

Tacerea in jurul subiectelor legate de administratia tarii sau de liderii partidelor aflate la putere, este probabil, una strategica, prin care incearca sa demonstreze ca poate sa se abtina si sa nu raspunda la provocarile celor care l-au suspendat. In schimb le-a cerut partidelor politice consens in privinta abordarilor europene. Ce va face daca va fi din nou suspendat? „Bucuroşi le-om duce toate” a spus Traian Basescu, citind replica lui Mircea cel Batrin din Scrisoarea a III-a, a lui Mihai Eminescu. Nu i se pare, totusi, corect “sa schimbi un presedinte doar pentru ca a devenit impopular”, in plus seful statului roman argumenteaza ca sint deja citiva lideri europeni care au cazut sub 50 la suta si intreaba retoric “ce facem? Ce regula instituim in interiorul Uniunii Europene, cind exista mandate constitutionale in toate statele comunitare”.

Asadar, Traian Basescu, revine in functie cu un tonus scazut, dar fara sa fie resemnat, pastrindu-si elocinta, dar raminind cu piciorul pe frina, fiindca nu vrea sa le dea motive de critici inamicilor sai politici, care abia asteapta sa aiba noi teme pentru a-l ameninta cu o noua suspendare.
XS
SM
MD
LG