Linkuri accesibilitate

Erwan Fouéré: „Nivelul de interacțiune la care am ajuns acum este cel mai înalt atins vreodată.”Reprezentantul președinției irlandeze a OSCE, Erwan Fouéré i-a spus într-un interviu Valentinei Ursu la Viena, unde s-a încheiat joi o nouă rundă de convorbiri în problema transnistreană, că negociatorii șefi de la Chișinău și Tiraspol, Eugen Carpov și Nina Ștanski au promis să se întâlnească mai des, ca să pregătească luarea unor decizii concrete măcar la următoarea întrevedere în formatul 5+2 așteptată în noiembrie.

Valentina Ursu : Sînteți multumit de felul cum a decurs această rundă de negocieri în formatul 5+2?

Erwan Fouéré:
Vă mulțumesc pentru posibilitatea de a mă întîlni cu dvs, tocmai am încheiat ultima noastră rundă, a patra, de negocieri sub preşedintia Irlandei din ianuarie încoace, şi sunt foarte multumit şi fericit cu discuțiile şi cu punctele în care am ajuns la înţelegeri. Am avut discuții intense în domeniul educației, libertatea mişcării şi drepturile omului. Am căzut de acord să intensificăm dialogul pe tema drepturilor omului, care îi afectează pe oamenii de pe ambele părţi ale Nistrului. Am căzut de acord şi am subliniat importanța mare pe care o au societatea civilă şi presa în găsirea soluţii. În toate aceste domenii am diminuat divergenţele dintre noi, şi am ajuns la înțelegeri în aceste două aspecte importante şi pe mai departe sunt foarte multumit că ambii şefi ai negocierilor sunt de acord sa se intilneasca mai des în urmatoarele săptămîni şi luni, aşa ca atunci cind ne vom intilni din nou in noiembrie vom ajunge si la niste decizii concrete care să sublinieze momentul acesta prielnic al negocierilor in formatul 5 plus 2.

Valentina Ursu : Cum vedeţi varianta politică finală a reglementării conflictului transnistrean, cum şi cînd poate fi pusă ea pe agenda formatului 5+2?

Erwan Fouéré: Acesta este într-adevar un proces care cere timp, dar trebuie sa spun că daca privim la ultimii 20 de ani, nivelul de interactiune la care am ajuns acum, anul acesta între ambele părţi, este cel mai înalt s-a atins vreodată. Cred că asta este o evoluţie importantă şi care demonstrează buna credinţa şi dorinţa de a face progrese şi mai arată ceva : odată ce se stabileşte o relaţie de încredere între şefii negociatori, între cele două părţi, asta joacă un rol extrem de important în a se face paşi concreţi în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Asa ca, scopul nostru este să continuăm să încurajam acest moment favorabil negocierilor. Să întărim încrederea şi nivelul de încredere între cele două părţi şi să ii ajutăm să ajungă la decizii concrete.

Valentina Ursu : Ce credeti despre o eventuala federalizare a Moldovei? E un subiect despre care se discuta mult si in contradictoriu. Ar fi o solutie durabila?

Erwan Fouéré:
Ei bine, nu am auzit folosit acest cuvint in discutiile noastre şi cred că am ajuns la un nivel cind astfel de speculatii şi zvonuri nu sunt folositoare. Desigur, suntem împreună în acest proces căutind cea mai buna cale pentru a avansa şi pentru a gasi o soluţie care să fie acceptabilă ambelor părţi. E un proces îndelungat şi daca priviţi la alte negocieri post conflicte, veti vedea că este nevoie de timp, răbdare şi de aceea zvolurile si speculaţiile legate de forma finală nu sunt utile.

Valentina Ursu : Ce fel de statut ar trebui sa i se ofere Transnistriei?

Erwan Fouéré:
Toţi participanţii la proces au declarat oficial de multe ori că soluţia este o integrare mai mare a Transnistriei respectind integritatea teritoriala a Moldovei, cu un statut special pentru Transnistria. Si acesta este obiectivul.

Valentina Ursu : Care dintre cei 7 actori prezenti la negocieri ar trebui să propună o variantă de statut pentru regiunea transnistreană?

Erwan Fouéré: Nimeni nu arată aversiune. Faptul că suntem la a 4-a rundă de negocieri sub preşedinția irlandeză, şi urmatoarea intilnire va avea loc in urmatoarele 2 luni, asta demonstrează că toti participanţii vor să se facă progrese, să se implice cu un spirit construictiv. Sigur ca la final, cele două parţi trebuie să demonstreze şi ele bunăvoinţă şi a fost important să vedem modul în care liderii - premierul Filat şi domnul Şevciuk - au comunicat în ultimele luni. Ei au stabilit o relatie personala si amindoi inţeleg importanta avansării catre o solutie finală, încercarea de a elimina toate obstacolele care sunt inca in calea liberei circulatii intre cele două maluri ale Nistrului şi să obţină ceva care să aduca beneficii populaţiei. Pentru că, pînă la urmă prioritatea acestui proces de negocieri este in ultima instanta să se dea şanse economice mai mari cetăţenilor de pe ambele maluri. Este ceea ce oamenii vor: vor mai multe locuri de munca, mai multe posibilităţi economice şi tot ce putem face noi este sa ajutam sa se ajunga aici.

Valentina Ursu : Ar fi o varianta acceptabila schimbarea statutului Statelor Unite şi Uniunii Europene din observatori în mediatori?

Erwan Fouéré:
Cred că am demonstrat ca actualul format nu impiedică discutii foarte active şi nu cred că discutiile despre statutul celor doi observatori ar fi folositoare în acest moment. Am cazut de acord mai devreme în timpul acestui an, bazele pe care se desfăşoară procesul de negocieri, agenda şi acum ajungem la lucrurile de substanţă. Şi asta este o evolutie foarte pozitivă.

Valentina Ursu : Sunt voci care acrediteaza ideea ca OSCE, misiunea sa de la Chişinău şi unii demnitari de la Viena tratează Republica Moldova ca pe o monedă de schimb pentru obtinerea „consensului” cu Rusia? Ce raspuns aveti?

Erwan Fouéré:
Nu cred ca acest tip de speculatii sunt prea folositoare şi nu reflectă realitatea şi din punctul nostru de vedere este foarte clar că OSCE şi misiunea din Moldova au un mandat foarte clar şi lucrează foarte intens la el. Au fost create contacte extinse de ambele părţi ale rîului Nistru şi rolul nostru este să sprijinim acest lucru şi cred că asta ajută să sporească încrederea între cele două părţi, mai ales între cei doi negociatori şefi din parte Chisinaului si Tiraspolului.

Valentina Ursu: OSCE cere insistent retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldovei. Moscova nu-si respecta angajamentele pe care si le-a asumat? Asta inseamna ca trupele ruse ar putea sa stationeze la nesfarsit pe teritoriul unui stat neutru?

Erwan Fouéré:
Asta este, cu siguranta o chestiune foarte importantă, dar nu o discutăm în acest context ci intr-un alt forum şi tot ce putem face noi este sa incurajam libera circulaţie şi ne concentram foarte mult pe actuala conferinţă, care are o misiune foarte precisa.

Valentina Ursu : In ce conditii ar putea armata rusa sa parasesca teritoriul Moldovei din moment ce Tiraspolul se opune cu vehementa. Ba chiar mai mult, Autoritatile de la Tiraspol au acceptat dotarea tehnica a acestor forte militare ruse.

Erwan Fouéré:
Asta este o intrebare care va trebui adresata altora, acesta nu este un domeniu de care să fiu eu răspunzător, dar în ceea ce priveste schimbarea formatului misiunii de mentinere a păcii, acest subiect a fost ridicat şi la momentul potrivit şi in contexul găsirii unei soluţii finale, acest subiect va fi discutat deasemenea. dar nu am ajuns incă la aceasta etapă.

Valentina Ursu : Dar cand va fi eleborat un statut pentru Transnistria, armata rusa va pleca?

Erwan Fouéré:
Este un subiect asupra caruia nu se poate specula în acest stagiu, dar daca priviti la alte procese de pace, precum cel din Irlanda de Nord, veti vedea ca problemele legate de securitate sunt cele mai dificile şi sunt abordate în ultimele etape ale procesului, aşa ca e important să avansam pas cu pas şi este ceea ce facem acum.

Valentina Ursu: Unii experti avertizeaza asupra faptului ca Rusia ar putea recurge la dreptul sau de veto in cadrul OSCE pentru stabilirea mandatului operatiunii de pace din Transnistria in conformitate cu interesele sale. Sa fie oare asa?

Erwan Fouéré:
Am recunoscut întotdeauna rolul important al misiunii de menţinere a păcii. Si este important sa sublinem asta. În acelaşi timp este nevoie sa ne asiguram că chestiunea schimbării formatului misiunii de pace trebuie abordată cu atenţie şi la momentul potrivit, dar sunt sigur că există soluţii ce pot fi găsite, care sa multumeasca ambele părţi şi care sa dea garanţiile de securitate oamenilor şi comunităţilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru. Pentru ca pînă la urmă despre asta vorbim.

Valentina Ursu: Presedintia OSCE care pregateste agenda discutiilor se pomeneste uneori in situatii dificile cand una dintre parti insista sa puna in discutii alte problem decat cele stabilite din timp. De exemplu nu ati reusit sa oferiti solutii durabile pentru deschiderea podului de la Gura Bâcului, solutii pentru o buna functionare a scolilor cu predare in limba romana din estul Moldovei, si apar alte problem ce tin de sectorul bancar, de activitatea agentilor economici din stanga Nistrului. Oare nu se impotmolesc părțile în acest noian de probleme?

Erwan Fouéré:
O sa spun două lucruri. Întii că am făcut progrese, adică am luat decizii care au deja un impact important. Apoi, daca este ceva ce trebuie amintit mereu în procesele de pace post-conflict, este vorba de răbdare şi peseverenţă. Si cred că cu bună credinţă, ceea ce am vazut demonstrat deja în întilnirile noastre trecute, vom fi capabili sa facem mai multi paşi pozitivi pe calea cladirii încrederii. Sigur ca nivelul de încredere depinde foarte mult de gradul în care ceea ce am decis va fi pus in aplicare. Am vazut acum ca acele subiecte asupra cărora s-a cazut de acord, lucram asupra rezolvarii lor. Si vom
Facem încet, încet progrese şi aceste progrese corespund hotărîrii şi scopului celor doi lideri de la Chişinău şi Tiraspol.

continua sa incurajam mai multi paşi in directia aceasta şi de aceea sunt foarte multumit ca ambii sefi negociatori au cazut de acord sa se întîlnească foarte, foarte curind să-şi intensifice comunicarea şi grupurile de lucru se intilnescsi ele. Facem încet, încet progrese şi aceste progrese corespund hotărîrii şi scopului celor doi lideri de la Chişinău şi Tiraspol. Am vazut asta in ce si-au propus la intilnirea din Germania, din luna iunie. A fost o evoluţie foarte semnificativa care cred ca arată şi dorinţa ambelor părţi de a merge înainte. Dar asta cere răbdare şi perseverenţă. Am vazut asta in procesul de pace din Irlanda de Nord, dar pina la sfirsit am reusit. Nu ma tem că ceea ce pare acum de nedepăşit pentru unii oameni de aici din procesul acesta 5 plus 2, vor fi probleme ce pot fi rezolvare si vor fi rezolvate.

Valentina Ursu: Preşedintia irlandeză va mai prezida doar o runda de negocieri. Veti reuşi să deschideți podul de la Gura Bâcului?

Erwan Fouéré:
Sper, sper asta cu tarie. Pentru ca liderii înşişi au spus în iunie că vor asta. Cred ca şefii negociatori trebuie sa raspunda acestei dorințe, care este şi a tuturor cetatenilor: să fie liberi să circule înainte şi Înapoi, sa stabileasca contacte între ei, familiile sa fie reunite şi asa mai departe. Asa ca trebuie sa fie posibil. Nu am nici o indoiala in legatura cu asta. Este provocarea pentru ambii negociatori.Am vazut in discutiile de miercuri mai ales ca mai multe probleme au fost rezolvate, aşa ca divergentele s-au micşorat şi obstacolele care au mai ramas sunt sigur ca pot fi lichidate. Si ar trimite un mesaj atit de important şi as vrea sa merg acolo inainte de finalul mandatului de preşedinte al OSCE şi să fiu acolo la ceremonia de deschidere a acestui pod.

Valentina Ursu: Vedeți o Moldovă unificată în Uniunea Europeană sau în Uniunea Eurasiatică?

Erwan Fouéré:
Totul depinde de moldoveni. Tot ce înseamna ajutor pentru a îmbunatati perspectiva lor de viitor, va fi în regula şi pentru noi.

Valentina Ursu : Ce mesaj aveti pentru locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului?

Erwan Fouéré:
Este o şansă extraordinară ce se deschide acum pentru a ajunge la rezultate importante si pentru a face progrese care pot avea intr-adevar un impact pentru conditiile economice de viata ale comunităţilor de pe ambele maluri ale riului Nistru şi sa marim şansele lor pentru viitor. Sper si cred ca acordurile la care am ajuns pentru a intari dialogul intre societatea civila si mediile de informare vor contribui la eliminarea prejudecatilor care exista, fara indoiala, si oamenii din ambele tabere pot sa se cunoasca mai bine si sa inteleaga ca sunt mai multe lucruri care ii unesc, decit care ii despart.
XS
SM
MD
LG