Linkuri accesibilitate

Vlad Filat nu crede în lacrimi la Moscova


Premierii Vlad şi Dmitri Medvedev la Moscova, 11 septembrie 2012.
Premierii Vlad şi Dmitri Medvedev la Moscova, 11 septembrie 2012.

Retrospectiva săptămânii politice: vizita premierului Vlad Filat în Federația Rusă comentată la Europa Liberă.



Comentatorii moldoveni au descris în cele mai diverse culori vizita premierului Vlad Filat în Rusia: s-au folosit și cuvinte grele - umilință, șantaj - și cuvinte optimiste - picior de egalitate, relație demnă și descrieri mai neutre - că vizita a fost ca oricare alta în trecut. Invitații lui Vasile Botnaru la rubrica noastră de retrospective politice descriu și ei diferit această vizită, dar sunt cu toții de acord că a fost cel mai important eveniment al săptămânii politice moldovene.

Cineastul Sergiu Prodan aplică o formulă cehoviană, analizând relevanţa întrevederilor lui Vladimir Filat de la Moscova şi Soci.

Sergiu Prodan: „După legile dramaturgiei, a fost o vizită mult prea grăbită care vine să dreagă busuiocul cu iritarea Moscovei vizavi de vizita doamnei Merkel la Chişinău. Ştim cu toţii câtă iritare a trezit toată campania de dezinformare, de intoxicare a opiniei publice că doamna Merkel vine cu un plan de federalizare bătut în cuie cu Moscova etc., etc. Arată de fapt câtă iritare a produs la Moscova această vizită.

Nu ştiu, vizita prea grabnică a domnului Filat, nu cunosc şi nu pot să afirm că s-a autoinvitat sau nu, dar eu cred că Moscova într-adevăr i-a arătat şi chiar şi partea oficială care a fost comunicată, i-a arătat domnului Filat şi Moldovei, în general, unde le este locul, prin faptul că întâlnirile au avut loc undeva în suburbia Moscovei, istoria cu vinul italienesc, nu doar din întâmplare, dar şi subliniat în discursuri cât de bun e vinul moldovenesc, dar, de data aceasta, bem unul italienesc.

Sergiu Prodan
Sergiu Prodan
Cred că toate sunt gesturi din domeniul diplomaţiei agresive şi această vizită îmi aminteşte foarte mult de vizita domnului Marian Lupu la Moscova, imediat după ce nu a făcut coaliţie cu comuniştii, aşa cum vroia Moscova şi iarăşi a fost un moment jenant pentru dânsul, când nu a fost întâlnit şi petrecut conform protocolului.

Ţineţi minte că a ieşit singur din clădire spre automobilul cu care a plecat etc. Cred că politicienii noştri locali au un soi totuşi de dependenţă psihologică de mama-Moscova. Aleargă de fiecare dată, ca nişte copii, care şi-au permis prea multe, să împace mama. Cred că nu este cel mai potrivit comportament, pentru că, iarăşi din punct de vedere dramaturgic, păcat că nu privesc filme politicienii noştri şi nu învaţă din filme, ştim cu toţii că „Moscova nu crede în lacrimi”.

*
Jurnalista Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”, speră că, după această vizită, Chişinăul s-a convins din nou cât de utilă îi este protecţia europeană, când se vede silit să se aşeze la masa de negocieri cu Kremlinul.

Alina Radu: „Presa a văzut mai mult minutele pe care le-a aşteptat Filat în anticamera lui Putin şi mai puţin nevoile Republicii Moldova faţă de colaborarea cu Federaţia Rusă. Am văzut foarte puţin despre dialogul pe problema gazelor şi asta în contextul în care Uniunea Europeană tocmai a lansat investigaţii faţă de Gazprom şi faţă de posibile cazuri de corupţie. Iată că Moldova nu a analizat această problemă şi nu a văzut prea multe despre diversificarea sau posibila diversificare a distribuţiei de agenţi energetici în Republica Moldova.”

Europa Liberă: A devenit mai ezitant Chişinăul în ceea ce priveşte integrarea în Uniunea Europeană, după vizita la Moscova?

Alina Radu:
„Când zicem „Chişinăul”, bănuiesc că subînţelegem Alianţa pentru Integrare Europeană şi premierul Filat este doar una din părţi şi chiar, dacă e vorba de rac, lebădă şi ştiucă, nu cred că e foarte vizibilă această ezitare. Cred că e o scurtă şovăire de moment, pentru că din celelalte multe declaraţii ale Cabinetului Filat, dar şi ale liderilor celorlalte formaţiuni, se vede că sunt încă foarte interesaţi de cooperarea cu Uniunea Europeană şi îndeplinirea promisiunilor făcute de către Moldova faţă de organismele europene.”

Europa Liberă: Dar biscuitele – sau carrot-ul, cum se zice în engleză, Moscovei – a devenit mai dulce? Moscova îşi schimbă tonul sau este la fel de dură?

Alina Radu:
„Nu. Markovka rusească rămâne o himeră. Cred că Moldova încă trebuie să înţeleagă că ar fi nevoie să devină urgent mai puternică în relaţiile cu partenerii europeni, ca să nu fie atât de slabă în comunicarea cu Moscova.”

*

Directorul Agenţiei de presă Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică, este de părere că Moscova şi-a diluat discursul dur în raport cu Chişinăul, după ce s-a convins că asistenţa Uniunii Europeane pentru Republica Moldova s-ar putea să aibă efect ireversibil.

Valeriu Vasilică: „Nu cred că am găsit foarte multe lucruri proeminente, rezultate clare ale acestei vizite. Oricum, ţinând cont de tot ceea ce ne leagă şi ne dezleagă de Federaţi Rusă, îndrăznesc să apreciez această vizită foarte şi foarte importantă, dacă nu istorică. Înţeleg că bătălia se dă acuma pentru orientarea, pentru direcţia de dezvoltare a Republicii Moldova. Moscova uşor şi-a schimbat comportamentul. Poziţia Moscovei este mai puţin rigidă. Şi-au dat seama şi ei că acea rigiditate care a caracterizat relaţiile moldo-ruse de până acum – o rigiditate pe care nu aş dori-o nici adversarilor, nu tocmai unor parteneri strategici – şi ruşii şi-o fi dat seama că Moldova trebuie şi poate fi luată mai cu mănuşi. Asta pentru că Republica Moldova are acuma o alternativă, are sprijinul foarte clar al Uniunii Europene şi al statelor importante din cadrul Uniunii Europene şi atunci Rusia este impusă să fie mai maleabilă.”

Europa Liberă: Dar la Chişinău s-au schimbat lucrurile? Din declaraţia domnului Lazăr, rezultă că puterea de astăzi nu are de gând să dea înapoi.

Valeriu Vasilică:
„Şi în declaraţii, şi în afara declaraţiilor – n-au cum, pentru că asta este program de guvernare. Sprijinul europenilor este unul foarte real şi foarte masiv, evaluat inclusiv în bani mulţi. Cu banii poţi face guvernare bună sau, cel puţin, poţi face guvernare. Cu promisiunile de sprijin, de micşorare a preţului la gaze nu poţi face acuma nimic. Cred că Rusia nu poate obţine de la guvernarea Republicii Moldova mai mult decât a obţinut până acum. Nu sunt sinucigaşi guvernanţii de astăzi ai Republicii Moldova. Sprijinul europenilor este real, masiv, observabil. Dacă europenii vor oferi Republicii Moldova şi cetăţenilor Republicii Moldova, până în 2014, cum se spune, regim liberalizat de vize, s-ar putea ca ruşii să trebuiască să devină şi mai molcăluţi în relaţiile cu Republica Moldova.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG