Linkuri accesibilitate

Olandezii încă mai cred în Europa: spectaculoasă înfrângere electorală a extremiștilor


Premierul şi liderul partidului liberal (VVD) Mark Rutte celebrează victoria în alegeri.
Premierul şi liderul partidului liberal (VVD) Mark Rutte celebrează victoria în alegeri.

Rezultatul discursului anti-european al lui Wilders a fost că partidul său (Partidul Libertatii, PVV) a pierdut aproape 50% din alegători.


Extremistii anti-europeni au fost învinși in alegerile generale de miercuri din Olanda, aducând o ușurare in plus într-o zi in care, simultan cu asta, Curtea Constitutională a Germaniei a votat in favoarea planului de consolidare a zonei euro.

Anunțata catastrofă politică olandeză nu a avut loc, iar olandezii au votat in favoarea partidelor pro-europene. Liberalii (VVD) premierului Mark Rutte au obținut astfel 41 de locuri din cele 150 din Parlamentul de la Haga, iar laburistii de centru-stanga ai lui Diederik Samsom - 40.

Fiecare din cele doua formațiuni ar putea forma o coalitie guvernamentală cu unul sau altul din micile partide strivite in alegeri, fie cu socialistii, fie cu creștin-democrații, insa majoritatea analistilor considera ca o coalitie între cei doi mari castigatori este posibila, in ciuda divergentelor lor importante. Liberalii lui Mark Rutte au căutat astfel să introducă importante măsuri de austeritate cât s-au aflat la putere, măsuri pe care laburiștii lui Samsom le contestă.

Surpriza cea mare a fost însă spectaculoasa înfrângere electorală a extremiștilor din Partidul Libertatii (PVV) al lui Geert Wilders. De asta data, in loc de a avea o tenta generalã anti-islamicã, cum îsi obisnuise alegatorii, programul partidului lui Wilders a fost net anti-european, el cerînd fără ocolisuri iesirea Olandei din zona euro si din Uniunea Europeanã. Rezultatul a fost că partidul lui Wilders a pierdut aproape 50% din alegători, rămânând cu 13 locuri în parlament, fata de 24 anterior. Formatiunea lui Wilders intrase chiar in precedenta coalitie guvernamentală, pe care a facut-o insa sa se prabuseasca in primavara acestui an, neacceptand masurile bugetare de austeritate impuse de UE.

Personaj extrem de colorat, Wilders este un desavarsit provocator. Partidul lui s-a facut astfel remarcat atunci cind a creat un site internet pe care cetatenilor olandezi li se cerea sa denunte strainii, in special est-europeni, care ar da semne ca profita in mod abuziv de pe urma serviciilor sociale olandeze.

In chestiunea islamului, Geert Wilders a fost in trecut si mai radical, comparând Coranul cu Mein Kampf al lui Hitler si cerînd interzicerea în Olanda a cãrtii sfinte a musulmanilor.

A fost a cincea oară ca olandezii au avut alegeri generale in ultimii zece ani, lucru care îi facea pe mulți observatori sa înceapă sa se îndoiască de soliditatea politica a Olandei, unul din membrii fondatori ai UE si o tara exotica din punct de vedere cultural si social pentru mulți observatori din afara. Rezultatul recentelor alegeri arată insa ca olandezii si-au păstrat simtul practic si ca au conchis, in majoritate, ca soarta lor se joaca in Europa.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG