Linkuri accesibilitate

Negocierile de la Viena pentru reglementarea transnistreană s-au încheiat cu înţelegerea să fie intensificat dialogul pentru respectarea drepturilor omului


La Viena s-au încheiat astăzi două zile de convorbiri pe tema transnistreană în formatul 5 plus 2. Potrivit unui comunicat de presă al OSCE, la reuniune s-a ajuns la înţelegerea să fie intensificat dialogul între cele două părţi în chestiuni legate de respectarea drepturilor omului, cit si la înfiinţarea unui forum de dialog cu societatea civilă şi reprezentanţi ai mediilor de informare din ambele părţi, care sa contribuie la ajungerea la o soluţie cuprinzătoare a situaţiei.

Intilnirea a fost prezidată de ambasadorul OSCE însărcinat cu rezolvarea problemei transnistrene Erwan Foure şi la ea a participat din partea Chisinăului vicepremierul cu problemele reintegrării Eugen Carpov, iar Tiraspolul de Nina Ştanski.

Ambasadorul Fouere a salutat înţelegerile la care s-a ajuns în aceste două zile de convorbiri şi a anunţat că o nouă rundă va avea loc la Dublin, in luna noiembrie.
Convorbirile de astazi au fost dominate de sistemul de funcţionare a şcolilor cu predare în grafie latină, de recunoaşterea reciprocă a diplomelor de studii, de chestiunea libertăţii de mişcare a oamenilor în ambele părţi şi redeschiderea podului de la Gura Bîcului pentru traficul de maşini.

Runda viitoare de negocieri de la Dublin va fi precedată de o vizită a mediatorilor şi observatorilor la Chişinău şi Tiraspol. Formatul 5 plus 2 implica OSCE, Rusia, Ucraina si cele două părţi plus observatorii – Statele Unite si Uniunea Europeană.
XS
SM
MD
LG