Linkuri accesibilitate

Criza politică din România în dezbaterea Parlamentului European (Gândul, Evenimentul zilei)


Prestația liderilor USL („22”).


Rusia conditioneaza reducerea pretului la gaze pentru Republica Moldova de retragerea din Tratatul energetic european, dar si de reglarea problemei datoriilor de 4 miliarde de dolari catre Gazprom, noteaza ziarul Puterea, citand Agerpres. Stirea se refera la intrevederea avuta la Soci de premierul Vlad Filat cu presedintele rus si adauga declaratia lui Vladimir Putin cum ca Moscova spera sa fi convins asupra deschiderii unui consulat rusesc la Tiraspol.

Ziarele de la Bucuresti discuta aprins asupra dezbaterii care a avut loc in Parlamentul european in legatura cu criza politica din Romania. Comentatorii considera ca europarlamentarii romani au imprimat un ton inacceptabil discutiilor, care ar fi coborat pana la nivelul caracteristic parlamentului d ela Bucuresti.

Cel mai critic se exprima, in acest sens, Cristian Tudor Popescu, in Gandul.

In Evenimentul zilei, Lucian Davidescu face o analiza a evolutiilor Uniunii Europene si a consecintelor lor asupra Romaniei. Prin declaratia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca se impune formarea unei federatii de state independente, Davidescu crede ca se adanceste falia dintre statele nou intrate, precum Romanial Cehia, Polonia, Ungaria, si celelalte. Cele dintai vor avea insa de castigat, printr-un paradoix care suna astfel: „Statele Unite ale Europei înseamnă sforţarea birocraţiei bruxelleze de-a salva zona euro şi de-a conserva standardul economic ridicat cu care vestul s-a obişnuit. Cel mai probabil, încercarea va eşua, însă va fi un eşec lent, întins pe ani buni. Insa, pentru statele emergente de la periferia Europei, efortul va ţine deschis robinetul cu bani care le-a ajutat şi până acum să se desprindă de catastrofa economiei planificate” (am incheiat citatul).

Atat dezbaterea din Parlamentul european, cat si declaratiile extrem de dure ale presedintei Lituaniei, prezenta la Bucuresti in aceasta saptamana la invitatia presedintelui Traian Basescu, au putut masura – remarca presa – imaginea extrem de afectata a Romaniei la Bruxelles.

Presedinta Lituaniei a recomandat direct Romaniei sa se maturizeze, altfel va pierde fondurile europene. Revista 22 publica o analiza a lui Vasile Dancu, sociolog si fruntas social-democrat, din care rezulta ca principala vina revine liderilor Uniunii Social-Liberale, aflata la guvernare. Cel mai mult ar fi gresit liberalul Crin Antonescu. Ca aspirant la functia de presedinte al tarii (pe care a si detinut-o interimar pe perioada suspendarii presedintelui Basescu), el a ratat principala conditie de indeplinit: o buna imagine externa, intrucat prin de­finiție, presedintele este actorul principal al politicii externe.

Prestatia premierului social-democrat este criticata in schimb mult mai indulgent de Vasile Dancu. Concluzia acestei analize din revista 22 este ca criza referendumului, cum a fost numita, a afectat mai putin partidele, si mai mult pe liderii lor. Inclusiv pe presedintele Basescu, revenit la Cotroceni dupa esecul de cvorum al referendumului. Dreapta politica incepe insa sa-l considere un tablou de agatat pe perete, si isi croieste, cu ezitari si greseli, un drum propriu, care nu anunta un succes electoral in alegerile parlamentare din decembrie, considera autorul acestui articol.
XS
SM
MD
LG