Linkuri accesibilitate

Istoricii moldoveni speră la un acces mai mare la arhivele din Rusia


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Comisia mixtă va funcţiona pe lângă Academiile din cele două state.


Istoricul Gheorghe Cojocaru a asistat marți la Moscova la semnarea unei înțelegeri moldo-ruse pentru înființarea unei comisii mixte de studiere a istoriei. El i-a spus într-un interviu lui Vasile Botnaru că înțelegerea de principiu poate înlesni accesul istoricilor moldoveni la studierea arhivelor din perioada sovietică:

Gheorghe Cojocaru: „Comisia mixtă a istoricilor din Republica Moldova şi din Federaţia Rusă este o primă structură care va funcţiona pe lângă Academiile din cele două state, o primă structură în care se vor regăsi istorici profesionişti, istorici care studiază relaţiile moldo-ruse, dar şi istoria naţională într-un context larg european. La Moscova a fost semnat un regulament privind formarea şi activitatea acestei comisii. Comisia va avea o primă întâlnire anul viitor, la Chişinău şi, în timpul următor, urmează să fie precizată agenda întâlnirii de la Chişinău.”

Europa Liberă: Mai devreme sau mai târziu, oricum se va ajunge la subiecte divergente care generează tensiuni nu doar în cercurile academice. Cum le veţi ocoli?

Gheorghe Cojocaru: „Noi nu vom ocoli subiectele fierbinţi. Există o serie de probleme care într-adevăr aduc interpretări diferite, dar nu este de datoria membrilor comisiei ca să ocolească aceste probleme. Dimpotrivă, datoria istoricilor care vor face parte din această comisie este să discute de o manieră deschisă, de o manieră convingătoare şi principială toate aceste chestiuni şi să-şi expună punctele de vedere cât se poate de documentat şi convingător.”

Europa Liberă: Contaţi pe accesul la documente inedite?

Gheorghe Cojocaru: „Sigur. Un punct din regulamentul comisiei mixte a istoricilor din cele două ţări prevede acordarea întregului sprijin pentru membrii comisiei de a accede la sursele documentare, de a accede la arhive şi de a scoate la lumină noi documente privind istoria noastră naţională, relaţiile dintre cele două state, astfel încât şi comunitatea istoricilor, dar şi, în primul rând, publicul larg să fie informat asupra acestor probleme de interes comun.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG