Linkuri accesibilitate

Președintele Obama nu-l va întilni pe primul ministru israelian cînd acesta se va afla la New York, la Adunarea Generală ONU.


Divergențele americano-israeliene cu privire la Iran par să se adînceasca. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a criticat din nou aspru administratia Obama pentru ca nu comunica un prag in programul nuclear iranian, dincolo de care Statele Unite vor ataca Iranul.

Raspunzind unor declaratii ale secretarului de stat, Hillary Clinton care a spus ca administratia nu va impune termene in discutiile cu Iranul, premierul Netanyahu a spus ca Teheranul este din ce in ce mai aproape de a obtine armament nuclear. „Lumea cere Israelului sa astepte, spunind ca mai este timp”—a spus liderul Israelian, adaugind „Sa asteptam ce? Pina cind sa asteptam? Cei din comunitatea internationala care refuza sa impuna Iranului un termen ultimativ nu au dreptul moral sa impuna asa ceva Israelului”.

Netanyahu si Obama s-au intretinut telefonic, in incercarea aparenta de a reduce impactul public al neintelegerilor. Pe de o parte, observatorii politici sustin ca Netanyahu este izolat in Israel, in legatura cu o eventuala actiune militara impotriva Iranului. Obama este in plina campanie electorala si are nevoie de votul evreilor americani.

Casa Alba a anuntat ca presedintele Obama nu-l va intilni pe primul ministru israelian cind acesta se va afla la New York luna aceasta, pentru Adunarea Generala ONU. Presedintia Statelor Unite a anuntat ca cei doi nu se vor afla la New York in aceasi zi.

Presa israeliana a relatat insa ca Netanyahu a sugerat ca se poate deplasa la Washington pentru o intilnire dar ca ar fi fost refuzat. Contracandidatul lui Obama, Mitt Romney este vechi prieten cu premierul israelian si-l critica pe Obama pentru a nu fi adoptat o linie mai dura impotriva regimului Iranian. Republicanii spera ca aceste pozitii ii vor aduce lui Romney sprijin din partea evreilor americani in state importante cum sint Florida si Ohio.

La rindul sau, ministrul american al apararii Leon Panetta a respins idea unui termen ultimativ, adăugind că Statele Unite ar avea la dispozitie pina la un an pentru a actiona impotriva Iranului, daca acesta decide sa construiasca o bomba atomica. Disputa israeliano-americana a debutat cu ceva timp in urma, Israelul fiind preocupat in special de capabilitatile Iranului, in timp ce Statele Unite doresc sa vada daca se depun eforturi vizind obtinerea de armament nuclear.
XS
SM
MD
LG