Linkuri accesibilitate

Piaţa petrolieră din Moldova „la cheremul monopoliştilor” (Adevărul)


„Goana după doi iepuri sau ce consecinţe poate avea instabilitatea politică” (Moldavskie Vedomosti).


Reporterii cotidianului „Adevărul” constată că piaţa petrolieră din Moldova este „la cheremul monopoliştilor”. Concurenţa neloială forţează companiile petroliere mici să cumpere carburanţi de la rafinării prin intermediul unor firme offshore. Pentru serviciile intermediarului firmele sunt nevoite să achite un comision de 25-30 de dolari pentru fiecare tonă de benzină sau motorină cumpărată. Dacă se ia în calcul faptul că anual în ţară se importă circa 550.000 de tone de benzină şi motorină, apoi valoarea comisionului ce ajunge în conturile firmelor offshore este de circa 14 milioane de dolari, adică peste 170 de milioane de lei. Specialiştii spun că e o practică nesănătoasă, ce trebuie combătută, dar autorităţile nu au deocamdată soluţii, se arată în articol.

Reporterii de la „Economist” menţionează că oamenii de afaceri au rezerve faţă de noua lege a concurenței, adoptată în iulie de Parlament. De exemplu, Camera Americană de Comerţ. „Ne îngrijorează atribuţiile Consiliului Concurenţei, modalitatea de alegere a membrilor Plenului Consiliului Concurenței, imunitatea absolută a acestora, dreptul lor de a stabili amenzi exagerate şi lipsa responsabilității profesionale a acestora fața de decizii greșite”. Şi analiştii sunt sceptici în ce priveşte efectele imediate ale noii legi asupra mediului de afaceri. „Problemele cronicizate, care denaturează concurenţa, nu își vor găsi o soluționare rapidă”, se spune în publicaţia Euromonitor a centrului de analiză Expert-Grup.

În editorialul „Goana după doi iepuri sau ce consecinţe poate avea instabilitatea politică”, Natalia Uzun de la „Moldavskie Vedomosti” meditează asupra relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Ziarista aminteşte că recent, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-a arătat încrezător că Moldova ar putea semna Acordul de Asociere cu UE până la finele anului viitor. O astfel de perspectivă a însufleţit politicienii moldoveni, observa Natalia Uzun, însă nu le-a sporit înţelepciunea politică. „Pe de o parte, Moldova aşteaptă de la Uniunea Europeană susţinere financiară şi morală, pe de altă parte, o impune să găsească soluţii pentru problemele politice din interiorul ţării”, e de părere autoarea.

„Indiscutabil, sondajele sunt utile pentru politicieni, analişti, ziarişti, economişti. Există însă nişte paradoxuri în ele ce trebuie explicate cetăţeanului simplu”, menţionează Constantin Tănase în editorialul său din „Timpul”. Întrebarea de bază care îl frământă pe dl. Tănase este de ce creşterea în sondaje a partidului de guvernământ nu e însoţită şi de creşterea stratului de unt de pe coaja de pâine a săracului? „Zică presa ce vrea, eu sunt convins că valoarea reală a unei guvernări se vede nu în sondaje, ci când deschizi frigiderul”, conchide autorul.
XS
SM
MD
LG