Linkuri accesibilitate

Luna de miere a dialogului Chişinău-Tiraspol s-a sfârşit


Premierul Vladimir Filat şi liderul transnistrean Evgheni Şevciuk la conferinţa din Rottach-Egern, Germania, 20 iunie 2012.
Premierul Vladimir Filat şi liderul transnistrean Evgheni Şevciuk la conferinţa din Rottach-Egern, Germania, 20 iunie 2012.

Va fi sau nu deschis un consulat rus la Tiraspol? Şi ce vor aduce nou întrevederile Filat-Medvedev-Putin?

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Luna de miere a dialogului Chişinău-Tiraspol s-a sfârşit. Administraţia transnistreană pune condiţii pentru realizarea unor măsuri de încredere. Va fi sau nu deschis un consulat rus la Tiraspol? Şi ce va aduce nou în reglementarea transnistreană ultimele consultări la vârf între Moldova şi Federaţia Rusă?

***

Europa Liberă: Invitatul ediţiei de astăzi este primul ministru moldovean Vlad Filat. Colega mea Valentina Ursu, l-a întrebat în ajun despre agenda discuţiilor din 12 septembrie pe care le va purta mai întâi la Moscova, cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, şi apoi la Soci cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Vlad Filat
Vlad Filat
Vlad Filat: „Agenda este una complexă, vizează domeniile de cooperare între ţara noastră şi Federaţia Rusă. Sigur, este vorba de domeniul economic, de condiţiile în care comercializează agenţii economici din Republica Moldova şi aici nu mă refer doar la producătorii de vinuri sau exportatorii de fructe. Este vorba de întreaga gamă de produse care sunt produse în Republica Moldova şi ulterior exportate în Federaţia Rusă.

Este vorba şi despre importul de gaze naturale din Federaţia Rusă. Avem să discutăm mai multe la acest capitol. Nu e vorba doar de contractul care vizează preţul la gaz, tranzitul gazului natural. Este vorba şi de calitatea acestui gaz, formula de calcul. Dar este vorba şi de datoriile care s-au acumulat pe parcursul timpului, în partea stângă a Nistrului, în regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Aţi identificat soluţia cum vor fi achitate?

Vlad Filat: „Suntem într-un proces complex, serios de negocieri şi eu sunt sigur că noi vom identifica o formulă în baza căreia să avem reglementată această dispută care durează foarte mult timp. Aici avem să ducem la finalitate logică a discuţiilor şi să convenim asupra originii acestor datorii.”

Europa Liberă: Cei care au consumat, aceia să achite.

Vlad Filat: „Pe de o parte şi pe altă parte, este şi acea subvenţionare care a fost pe parcursul timpului, oferită indirect regiunii transnistrene, care urmează iarăşi să-şi aibă nu doar constatarea, dar şi calificarea ca atare şi reglementarea ulterioară. Formula finală nu există.

Încă suntem în negocieri, suntem în proces de finalizare a proiectului de acord interguvernamental, în domeniul energetic. Către vizita la Moscova va fi aprobat mandatul pentru echipa de negociatori, care va avea la bază şi proiectul acordului. Îl vom prezenta la Moscova şi urmează negociatorii să purceadă la procesul direct de negocieri. Şi eu sper, către sfârşitul acestui an, noi vom avea contractul semnat pentru livrarea gazelor naturale.”

Europa Liberă: Apropo, aceste temeri care apar în societate că, din moment ce Moscova ar dori să identifice nişte soluţii pentru rezolvarea problemei transnistrene, ţine cont de interesul naţional al Republicii Moldova? Ce poate oferi Moscova?

Vlad Filat: „Federaţia Rusă este participant în procesul de negocieri în formatul 5+2. Federaţia Rusă, de rând cu Ucraina şi OSCE, sunt părţi garante, aşa cum sunt calificate ele în acest proces de negocieri. Sigur, rolul Federaţiei Ruse este unul important şi nu trebuie să negăm acest lucru. Însă, decizia vizavi de soluţionarea conflictului transnistrean urmează să fie luată aici, în Republica Moldova. Aceste temeri, care la bază au speculaţii, cinice, foarte des, nu fac decât să agite spiritele. Eu dintotdeauna am insistat asupra faptului că orice problemă, cât de complicată n-ar fi ea, întru a fi rezolvată, trebuie să începem de la comunicare care trebuie să treacă la încredere şi, în baza acestei încrederi, să identificăm soluţii viabile de reglementare.”

Europa Liberă: Dar ar putea conducerea Federaţiei Ruse schimba vectorul politicii externe, în folosul unei soluţii pentru problema transnistreană?

Vlad Filat: „Eu nu fac parte din persoanele care cu umilinţă îşi exercită atribuţiile funcţionale, mai cu seamă atunci când avem această misiune şi eu chiar vreau ca să încetăm aici, în Republica Moldova, să vorbim, având această abordare, că cineva urmează să influenţeze, cineva urmează să ia decizia în locul nostru.

Deciziile vor fi luate în Republica Moldova. Toate discuţiile pe care le purtăm, toate negocierile pe care le avem şi vor fi în continuare vor avea la bază interesul naţional al Republicii Moldova. Nimeni şi niciodată nu va reuşi, cel puţin, pe mine să mă influenţeze în a lua alte decizii decât interesul naţional al ţării mele. Iar interesul naţional, la ora actuală, este de a dinamiza şi mai mult procesul de integrare europeană, de a aduce ţara noastră în albia firească, acolo unde-i este locul, în spaţiul geografic şi valoric european, având relaţii excelente cu partenerii noştri din est: Ucraina, Federaţia Rusă şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Domnule premier, Rusia a propus o variantă de soluţionare a crizei transnistrene. Ne amintim de planul Kozak. Admiteţi că acuma ar avea un alt proiect de rezolvare a crizei transnistrene?

Vlad Filat: „Acea abordare care a fost atunci, în 2003, a avut şi un rezultat: nesemnarea şi mai mult decât atât, tensionarea relaţiilor şi aşa mai departe. De aceea, formula corectă în a prezenta un plan este ca formula de soluţionare să vină pe platforma formatului 5+2. Deci aceasta înseamnă nu doar identificarea unei soluţii care poate fi implementată, dar şi durabilitate, şi garanţie că, odată identificată soluţia, agreată, ea va fi implementată şi garantată în acest proces de implementare.”

Europa Liberă: Unii presupun o altă variantă: zic că, din moment ce doamna cancelar german Angela Merkel a fost la Chişinău, din moment ce dumneavoastră mergeţi la Moscova, ca ulterior să mergeţi şi în Statele Unite ale Americii, s-ar putea totuşi să se plămădească un plan de soluţionare a crizei transnistrene.

Vlad Filat: „Dacă e să revenim un pic la vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău, eu îmi aduc aminte câte speculaţii au fost în preajma vizitei, câte supoziţii, câte scenarii, pe alocuri cu caracter diabolic, au fost prezentate.

Aceasta trebuie să fie şi o lecţie pentru cei care plămădesc asemenea situaţii, care nu duc, încă o dată, decât la tensionare şi la crearea unor mai mari tensiuni în societate.”

Europa Liberă: Dar aceste supoziţii vin de atâta că nu există o poziţie clară sau de ce?

Vlad Filat: „Nu, de atâta că sunt interese, din păcate, care nu au absolut nimic comun cu interesele Republicii Moldova. Trebuie să recunoaştem că aceste interese vin şi din interior, dar şi din exterior.”

Europa Liberă: Aţi mai spus şi cu altă ocazie că Moldova ar avea duşmani şi în interior, şi în exterior.

Vlad Filat: „Sigur şi lucrul acesta se vede. Din păcate, atunci când ne apropiem de momente istorice, apar tensiuni, provocări la adresa ţării noastre, la interesele cetăţenilor noştri. Noi suntem foarte aproape de un moment crucial.

Noi avem o şansă într-adevăr istorică să facem un salt care va aduce, dincolo de valorile la care ne referim: libertate, democraţie, bunăstare cetăţenilor Republicii Moldova, noi avem şansa reală ca anul viitor să finalizăm şi să semnăm Acordul de Asociere cu UE. Acesta înseamnă să finalizăm şi să negociem şi Acordul de Liber Schimb cu UE. Şi eu vreau să vă spun că avem toate şansele să finalizăm implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE.”


Europa Liberă: Trebuie să vă întreb şi despre o eventuală inaugurare a unui consulat rus la Tiraspol. Cineva îmi zicea: în caz că România ar vrea şi ea un consulat la Tiraspol, ce reacţie ar avea Evgheni Şevciuk?

Vlad Filat: „Eu vă mulţumesc că mi-aţi adresat această întrebare şi vreau să vă spun că prea multe lucruri sunt scoase din context şi într-o manieră foarte speculativă prezentate. Noi reieşim din faptul că regiunea transnistreană este parte din teritoriul statului Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar necontrolat de autorităţi.

Vlad Filat: „Este adevărat, dar este parte din ţara noastră. Atunci când noi avem deschise consulate la Bălţi, Cahul, Ungheni...”

Europa Liberă: Ale României.

Vlad Filat: „Bun, ale României, dar nu cred că este necesar ca să mergem pe formula de a identifica ale cui sunt aceste consulate. Ca idee eu spun doar. Este absolut firesc că este posibil să deschidem oficii consulare la Tiraspol sau la Bender, de ce nu? Şi niciodată nu am spus că aceste consulate urmează a fi deschise pentru o ţară anume sau pentru o ţară, sau pentru mai multe ţări. Spuneam că acest lucru e posibil, însă trebuie să asigurăm toate condiţiile: de securitate şi de asigurare a condiţiilor de activitate în acest sens a serviciilor diplomatice, în cazul dat consulare, în conformitate cu legislaţia internaţională. Aceasta înseamnă că trebuie să comunicăm, trebuie să identificăm acele formule în baza cărora ar fi posibil acest lucru.”

Europa Liberă: Vă întrebam eventual: dacă Ucraina solicită un consulat şi liderul de acolo refuză?

Vlad Filat: „Aici nu este o situaţie în care cineva să fie de acord sau cineva să refuze, dar este mult prea devreme să discutăm despre aceste nuanţe: accept, refuz şi aşa mai departe. Nici nu sunt în proces de negocieri. Este vorba de o idee. Noi n-am avut negocieri la acest capitol. Doar că au fost enunţate anumite situaţii.”

Europa Liberă: Faptul că liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk întreprinde mai multe vizite în capitala rusă vă deranjează sau?

Vlad Filat: „Eu nu urmăresc unde se deplasează domnul Şevciuk. Pentru mine este important ceea ce facem împreună, în procesele în care ne-am angajat. Trebuie să oferim condiţii în care oamenii să aibă încredere unii în alţii, să poată circula liber, economia să poată să fie reintegrată şi, de ce nu, să oferim procesului de negocieri atmosfera necesară şi parcurs.”

Europa Liberă: Opinia primului ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat.

***

Europa Liberă i-a întrebat şi pe mai mulţi locuitori ai regiunii transnistrene cât de necesar ar fi un consulat rusesc la Tiraspol?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct


Opinii, culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

***

Negociatorii de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski
Negociatorii de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski
Vizita premierul Vlad Filat în Rusia coincide cu o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, la Viena, pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Pe agendă figurează, între altele, redeschiderea circulaţiei auto pe podul de peste Nistru de lângă localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc, şi problema şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Însă înaintea discuţiilor, Tiraspolul a pus o serie de condiţii şi anume că va discuta unele subiecte de pe agendă doar la pachet cu altele. Printre acestea, legalizarea activităţii transportatorilor auto şi a plăcuţelor de înmatriculare transnistrene şi simplificarea regimului de şedere în Moldova a locuitorilor regiunii deţinători de paşapoarte ruseşti. Cât despre cele 8 şcoli subordonate Chişinăului, pe care miliţia transnistreană le-a supravegheat îndeaproape şi la acest început de an şcolar, negociatorul transnistrean Nina Ştanski a spus că acestor şcoli de fapt nu li s-ar crea nici o problemă. Ce ar putea să aducă nou negocierile de la Viena, l-am întrebat pe expertul Ion Tăbârţă, director adjunct la Centrul de cercetări strategice „Politicon”, din Chişinău.

Ion Tăbârţă: Nu putem să ne aşteptăm că lucrurile vor evolua într-un mod spectaculos. După câte se pare, luna de miere a relaţiilor sau a acestor discuţii dintre Chişinău şi Tiraspol s-a terminat. Probabil acum s-a trecut la discutarea unor subiecte mai serioase, iar acea perioadă de tatonare care a existat în aceste negocieri e pe sfârşite şi s-a trecut la anumite subiecte reale. Sau poate cineva a venit cu „tema de acasă”, mă refer la Tiraspol, poate au avut loc anumite consultaţii cu Moscova, în contextul recentei vizite a dnei Merkel, a acelui discurs a dnei cancelar, la Chişinău, - mulţi spun şi pe bună dreptate că mesajul dumneaei a fost un mesaj adus şi Moscovei, - şi nu este exclus că de la Moscova la Tiraspol au venit anumite indicaţii să blocheze sau să pună anumite beţe în roate procesului de negocieri şi discuţiilor cu Chişinăul. Această schimbare de atitudine a Tiraspolului nu este întâmplătoare, cel mai probabil ţine de o strategie diplomatică. Nu este exclus că această abordare la pachet să fie făcută special, în contextul vizitei dl prim-ministru Vlad Filat la Moscova, pentru a se discuta mai dur cu prim-ministrul. Pe undeva vedem că acea diplomaţie a fotbalului, acea diplomaţie informală prin care s-a dorit a se merge pe tactica paşilor mărunţi, Tiraspolul acum o schimbă sau o revizuieşte. De aceea cred că Chişinăul trebuie să schimbe ceva în atitudine, nu să devină mai dur însă cumva să pună anumite condiţii mai dure, cu toate că procesul de negocieri trebuie să dureze, iar Chişinăul în discuţia cu Tiraspolul dar în special în discuţia cu Moscova ar trebui, prin toate eforturile, să atragă partenerii occidentali pentru a face ca Federaţia Rusă să fie mai dispusă de a negocia, astfel cumva simplificând sau revizuind poziţia Tiraspolului.

Europa Liberă: Dar tocmai asta se spunea şi la Tiraspol, şi la Moscova, că în lipsa unui teren pregătit pentru nişte discuţii asupra statutului politic al regiunii transnistrene, măsurile de încredere ar trebui să fie prioritare, deci problemele care frământă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, iar libera circulaţie este una din problemele prioritare şi a fost tot timpul…

Ion Tăbârţă: Bine, şi Chişinăul a încercat cumva să simplifice călătoria cetăţenilor moldoveni pe teritoriul regiunii transnistrene. Şi vedem că deocamdată Tiraspolul nu prea este dispus să facă concesii majore. Da, au fost anumite concesii temporare însă au fost unele de moment şi nu prea importante, şi nu putem să spunem că s-a schimbat ceva radical. Probabil, punctul cel mai vulnerabil al Chişinăului este că noi nu avem o viziune clară despre finalitatea reglementării acestui conflict şi ce statut vrem să-i dăm regiunii transnistrene. Şi pe acest aspect speculează atât Tiraspolul, cât şi Moscova. De aceea, măsurile de încredere trebuie sporite. Însă nu prea este clar cum vor urma sau ce va urma? Până unde se va ajunge sau care va fi evoluţia lor? Cum vor creşte în consistenţă aceste măsuri de încredere?

Europa Liberă: Deci, până la urmă, discuţiile asupra statutului politic sunt inevitabile.

Ion Tăbârţă: Sunt inevitabile. Partea moldoveană a încercat până la maximum să evite această problemă şi încă încearcă. Pentru că este clar - când se va vorbi despre statutul Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, atunci va începe greul. Şi aici fie că se încearcă de a împinge Republica Moldova spre o soluţionare a conflictului transnistrean în direcţia dorită de Moscova şi anume un fel de transnistrizare a Republicii Moldova, ceva similar cum am avut în anul 2003 în cazul Memorandumului Kozak, sau cum ne-a spus aşa printre rânduri Vladimir Putin, preşedintele rus, că populaţia din Transnistria a meritat să-şi determine viitorul, ceea ce ne indică sau sugerează un scenariu a celui din Kaliningrad.

Europa Liberă: Credeţi că ar putea fi deschis totuşi un consulat rusesc la Tiraspol?

Ion Tăbârţă: Este o întrebare destul de dificilă pentru că încă nu există claritate asupra a ce se doreşte În ce condiţii, ce va obţine Chişinăul pentru asta, cum va avea loc gestionarea acestui consulat? Vedem că oficialităţile Republicii Moldova nu au încă o poziţie clară.

Europa Liberă: Tiraspolul oricum probabil va specula apariţia acestui consulat, spunând că este încă un pas spre recunoaşterea internaţională.

Ion Tăbârţă: Asta este, pentru că dacă noi am fi controlat, gestionat acest teritoriu, nu ar fi fost nici o problemă. Însă în condiţiile când Federaţia Rusă vrea să deschidă un consulat pe un teritoriu necontrolat de administraţia de la Chişinău, acest lucru devine periculos pentru că, cumva, Federaţia Rusă ar putea să-şi legifereze prezenţa în administraţia din acea regiune şi prin acest consulat ar putea să administreze direct acea regiune. Aici e marea întrebare şi aici e miezul discuţiei. În ce condiţii va fi deschis, cum va funcţiona? Şi aici chiar sunt anumite neclarităţi, incertitudini.

Europa Liberă: Opinia celui de al doilea oaspete al emisiunii noastre, Ion Tăbârţă, director adjunct la Centrul de cercetări strategice „Politicon”, din Chişinău.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG