Linkuri accesibilitate

Congresul SUA: „una dintre cele mai barbare crime internaționale din istoria lumii”.


În Statele Unite au fost desecretizate materiale de arhivă care par să confirme teoria că în vremea celui de-al doilea război mondial Washingtonul a știut de masacrul de la Katyn, unde sovieticii au ucis 22.000 de polonezi. Detalii are Mircea Țicudean.

Associated Press a publicat luni materiale desecretizate din Arhivele Naționale ale Statele Unite, care sugerează că Washingtonul nu a vrut să-l supere pe aliatul din al doilea război mondial, liderul sovietic Iosif Visarionovici Stalin și a trecut sub tăcere informațiile despre masacrul de la Katyn, comis de NKVD, dar pus de Moscova pe seama naziștilor.

Documentele arată că în 1943 mai mulți prizonieri de război americani deținuți de germani au văzut în pădurea Katyn din vestul Rusiei numeroase cadavre într-un stadiu avansat de descompunere. Vechimea lor contrazicea varianta oficială prezentată de ruși, anume că autorii masacrului ar fi fost naziștii, întrucât germanii ocupaseră regiunea de prea puțin timp.

Americanii au văzut de asemenea documente scoase de germani din buzunarele victimelor – scrisori, acte de identitate și altele care erau datate cel mai târziu 1940 – or naziștii ocupaseră Katyn în 1941.

Cu toată ura și neîncrederea lor față de naziști și cu toate că Uniunea Sovietică era aliata lor, prizonierii de război americani au dat crezare dovezilor prezentate de germani și au trimis la Washington mesaje codificate despre cele văzute. Ele au fost însă tăinuite de administrația președintelui Roosevelt, care avea nevoie de Stalin în lupta împotriva Germaniei și a Japoniei.

AP notează că mesajele de la Katyn ale prizonierilor americani nu au fost scoase din sertare nici în anii 1951-1952, când Congresul Statelor Unite a ținut audieri pe tema masacrului din 1940. Cu toate acestea, Congresul a avut atunci suficiente dovezi despre autorii adevărați ai uciderilor și a adoptat într-o comisie o declarație care califica episodul „una dintre cele mai barbare crime internaționale din istoria lumii”.

Aceeași comisie a constatat că administrația președintelui Roosevelt a ascuns publicului informații despre Katyn, dar a adăugat că acest comportament s-a datorat „imperativelor militare”. Comisia a recomandat ca guvernul Statelor Unite să acuze Uniunea Sovietică într-un tribunal internațional, dar asta nu s-a întâmplat niciodată.

Complexul memorial din pădurea Katyn
Complexul memorial din pădurea Katyn
La Katyn poliția secretă sovietică a ucis 22.000 de polonezi cu focuri de armă trase în ceafa militarilor. Scopul masacrului, care continuă să tensioneze relațiile ruso-polone, a fost eliminarea elitelor militare și intelectuale poloneze care s-ar fi putut opune dominării țării lor de către Moscova.

AP scrie că lunga tăcere a oficialilor americani în legătură cu masacrul de la Katyn a fost un motiv de frustrare pentru mii de americani de origine poloneză, care au căutat timp de decenii să convingă Washingtonul să spună pe față adevărul.

Unul dintre ei, Franciszek Herzog, din statul Connecticut, acum în vârstă de 81 de ani, a trimis trei scrisori pe această temă primului președinte Bush. Corespondența sa cu guvernul se numără printre documentele desecretizate ieri. Într-una din scrisorile primite de Herzog de la Departamentul de Stat, în 1992, se spune că deși conducerea Statelor Unite nu a acceptat niciodată teoria rușilor că nu sunt răzpunzători de masacru, nu a avut dovezi clare în acest sens decât în 1990, când Moscova și-a recunoscut vina pe deplin.
XS
SM
MD
LG