Linkuri accesibilitate

Prognoze politice pe tema alegerilor prezidențiale din Statele Unite


Majoritatea analiștilor cred că Obama are un ușor avantaj, după Convenții, dar că acest avantaj este departe de a fi decisiv.


In Statele Unite, campania electorala a intrat pe linia dreapta, dupa conventiile marilor partide. Care este situatia actuala intre cei doi candidați? Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Majoritatea analistilor cred ca Obama are un usor avantaj, dupa conventii, dar ca acest avantaj este departe de a fi decisiv. Republicanii au avut o conventie fara mari surprize, dupa imaginea candidatului lor, fostul guvernator de Massachussets, Mitt Romney, un om de afaceri pragmatic si previzibil.

Totul s-ar fi terminat fara accidente daca actorul si regizorul Clint Eastwood nu decidea sa stea de vorba cu un scaun-simbolizindu-l pe presedintele Obama; moment bizar, care a focalizat atentia observatorilor, mai mult decit discursul lui Romney. In rest, vedeta politica a fost candidatul la functia de vice-presedinte, Paul Ryan, care are-mai mult decit candidatul la prezidentiale-capacitatea de a inspira baza conservatoare a partidului. Dar prezenta lui Ryan ofera democratilor o oportunitate nesperata de a sustine ca partidul rival are optiuni extreme, de natura sa afecteze interesele unor segmente electorale important.

Conventia democratilor de la Charlotte ar fi fost un succes deplin daca nu intervenea controversa legata de eliminarea referirii la Dumnezeu, in platforma partidului, la care s-a revenit ulterior. Cel mai eficace discurs al conventiei nu a fost al lui Obama ci al fostului presedinte, Bill Clinton, care este extrem de popular in rindurile democratilor. A fost nu doar un exercitiu retoric de clasa, dar a si ilustrat de minune diferentele dintre cei doi candati si filozofiile lor politice.

Scorul dupa conventii poate usor inclina balanta in favoarea lui Obama sau in cel mai rau caz pentru el, un egal. Dar egalul il favorizeaza pe presedinte, republicanii au nevoie sa se desprinda pentru ca e intotdeauna dificil sa invingi un presedinte in exercitiu.

Vestea cea mai rea pentru Barack Obama a fost insa situatia locurilor de munca in America, anuntata la o zi dupa conventie, care da la iveala o redresare economica foarte palida. Or, de economie depinde realegerea presedintelui.

Urmeaza acum in octombrie, dezbaterile intre candidati, un alt moment decisiv. Istoria nu este concludenta cu privire la semnificatia unui plus in sondaje in septembrie. Ceea ce se stie insa e ca alegerile vor fi decise intr-un numar limitat de state, unde sondajele indica echilibru. Se stie ca guvernatorul Romney are nevoie de Florida, probabil si de Virginia si, mai ales, de Ohio, pentru a putea cistiga. Deocamdata, misiunea lui pare mai dificila decit a presedintelui. Dar evenimentele acestei toamne pot rastuna aceste prognoze.
XS
SM
MD
LG