Linkuri accesibilitate

Socialismul francez și exodul miliardarilor


François Hollande
François Hollande

In Franța, Hollande vrea sa impoziteze cu 75% veniturile de peste un milion de euro - in Belgia impozitul pe avere e zero !...


Speriati de politica fiscală a socialistului François Hollande, tot mai mulți milionari francezi cer cetățenia belgiană. In Franța, Hollande vrea sa impoziteze cu 75% veniturile care depășesc un milion de euro - in Belgia impozitul pe avere e zero !... Ultimul bogătaș francez care a cerut cetățenia belgiană este miliardarul produselor de lux Bernard Arnault, cel mai bogat om din Franța si al patrulea om cel mai bogat din lume!…

Cu o avere de 41 miliarde de dolari si venituri anuale de sute de milioane de euro, Bernard Arnault, patronul grupului LVMH, poseda o lunga serie din cele mai cunoscute mărci frantuzesti de lux, de la șampanii precum Dom Pérignon, pana la parfumurile Dior, lanturi de magazine, presă si mari mărci de moda cum sînt Kenzo, Vuitton, Fendi sau Donna Karan. Mai poseda si 16% din grupul Carrefour, al doilea lanț de magazine de alimentate din lume ca importanță.

Acest sultan mondial al luxului este in primul rând un mare exemplu al succesului francez in afaceri. Felul in care el a reușit sa achiziționeze, una după alta, atâtea mărci de lux, i-a adus porecla "Îngerul exterminator", titlul unei biografii neautorizate din 2003.

Faptul ca Arnault vrea să părăsească acum definitiv Franța a produs un șoc in țara sa de origine. Promisiunea electorală a lui François Hollande de a instaura impozitul de 75% pe veniturile mari, văzută de mulți ca fiind absurdă, a fost considerată de la început ca fiind inaplicabila, ba chiar abuziva. Un expert belgian si profesor universitar de drept fiscal, Michel Maus, a numit-o chiar "o forma de expropriere".

Atat stânga franceza, cât si extrema dreapta a lui Marine Le Pen, vorbesc de un act de tradare din partea lui Arnault si cer crearea unei comisii speciale care să ancheteze asupra evaziunii fiscale a celor foarte bogați. In schimb, fostul ministru socialist Jean-Pierre Chevènement, care s-a îndepărtat de partidul său, vorbește de un eveniment simptomatic pentru faptul ca elitele Franței nu mai cred in propria lor țară.

In Belgia, comisia parlamentară însărcinată cu acordarea cetățeniei precizează ca nu se pune problema unui favoritism si ca cererea lui Arnault va fi tratată ca toate celelalte 47.000 de cereri de naturalizare care așteaptă sa fie rezolvate. Pînă atunci, cum o spune azi pe Twitter un cititor al principalului cotidian francofon din Belgia Le Soir: " Nu înțeleg de ce Arnault cere cetățenia noastră, când ar putea pur si simplu sa cumpere Belgia."
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG