Linkuri accesibilitate

Bulgaria: progrese sub semnul conflictului de interese


Un studiul care a măsurat progresul Bulgariei a fost elaborat de compania finanțată de guvernul Borisov.


Bulgaria a realizat un salt surprinzător în clasamentul de competitivitate al Forumului economic mondial. Ea a progresat de la locul al 74-lea pînă la cel de al 62-lea în clasamentul anual al organizației, în care sunt prezente 144 de țări. Saltul este fără precedent în istoria clasamentului, au apreciat experți ai Centrului pentru dezvoltare economică – partenerul local al Forumului economic mondial care a elaborat, de fapt raportul cu pricină.

Comentând informația, primul ministru Boiko Borisov a declarat că la anul țara nu va mai fi cea mai săracă din Uniunea europeană. El a adăugat că România se afla cu 20 de locuri în urmă Bulgariei în privința dezvoltării infrastructurii - și aceasta fără a fi luate în considerare proiecte precum autostrada „Tracia” – Sofia-Burgas și cea de a doua linie a metroului sofiot. În plus Sofia a absorbit de 4 ori mai multe fonduri europene decât Bucureștiul, a spus Borisov.

Între timp însă a devenit cunoscut că autorul bulgăresc al studiului – compania „Estat” a primit echivalentul a 270 000 de euro din buget pentru a studia și monitoriza evoluția competitivității economiei bulgare în perioada 2007-2013. Banii au venit din Ministerul economiei, energeticii și turismului ocolind Legea licitațiilor publice. Concursul nu a fost anunțat nici în Monitorul oficial al Uniunii Europene. 50% din capitalul companiei „Estat” aparține partenerului local al Forumului economic mondial – Centrul de dezvoltare economică.

Studiul care a măsurat progresul Bulgariei a fost elaborat tocmai de compania finanțată de guvernul Borisov, informează site-ul internet Bivol.bg care a anchetat în ultimele luni mai multe cazuri de conflict de interese, atragând atenția instituțiilor europene.

Un caz asmănător este cel al filialei bulgare al organizației „Transparență fără frontiere”, care a primit importante sume pentru realizarea unor anchete sociologice în ajunul alegerilor prezidențiale și cele locale din toamna lui 2011 pe care urma să le monitorizeze în calitate de organizație nonguvernamentală. După alegeri președinta filialei Diana Kovaceva a fost numită ministru al justiției în guvernul Borisov. Din „Transparența fără frontiere” au respins însă ipoteza conflictului de interese.
Previous Next

XS
SM
MD
LG