Linkuri accesibilitate

După Convențiile naționale, Obama se menține ca preferat al alegătorilor americani


Președintele Obam în campanie la Port St. Lucie, Florida
Președintele Obam în campanie la Port St. Lucie, Florida

47% dintre participanții la ultimul sondaj de opinie sînt pro-Obama și 43% pro-Romney.


În Statele Unite, republicanii și democrații fac bilanțul principalelor evenimente de până acum ale campaniei pentru alegerile prezidențiale, Convențiile națioanel din ultimele două săptămâni. După convențiile naționale ale celor două partide la care Mitt Romney și respectiv Barack Obama au acceptat oficial să candideze, președintele actual și-ar fi păstrat avantajul în sondaje. Mai mult ca atât, Obama l-a întrecut în luna august pe Romney după sumele de bani adunate din donații. Alexandru Eftode rezumă depeșele agențiilor de știri despre mersul campaniei:

Un sondaj independent comandat de Reuters, realizat de compania Ipsos și dat publicității duminică arată că Barack Obama și-a menținut avantajul în fața lui Mitt Romney. Dacă alegerile de la 6 noiembrie ar fi avut loc duminică, 47% dintre participanții la sondaj, intervievați online, ar fi votat cu Obama și 43% cu Romney. Obama ar conduce în state cheie pentru câștigarea alegerilor.

„Rezultatele înseamnă că democrații lui Obama pășesc cu dreptul în următoarea fază a campaniei”, a declarat sociologul de la Ipsos, Julia Clark. „Misiunea lor acum este să mențină mesajele care-i fac populari, pentru că alegerile încă sunt departe”, a spus Clark, care anticipează că diferența dintre cei doi candidați se va micșora până la 6 noiembrie iar suspansul se va menține până în ziua alegerilor.

Principalul subiect de campanie rămâne economia. În timp ce echipa lui Romney insistă asupra mesajului că, sub Obama, refacerea economiei este foarte înceată și slabă, iar șomajul rămâne ridicat, echipa președintelui spune că este un mare succes chiar faptul că economia își revine după colapsul de acum patru ani, iar sectorul privat creează lună de lună mai multe locuri de muncă decât se pierd.

Pentru înviorarea economiei, ambii candidați promit să micșoreze impozitele pentru clasa de mijloc și să reducă nivelul de îndatorare a Statelor Unite. Dar analiștii observă că, în timp ce Obama spune și cum vrea să reducă deficitul, anume prin taxarea americanilor cu venituri mari, Romney promite reducerea taxelor și pentru cei înstăriți, fără a spune limpede cum are de gând să reducă cheltuielile și datoriile.

Campania lui Romney a încercat să exploateze cel mai recent raport statistic dat publicității vineri, care, spre dezamăgirea democraților și a președintelui, arată că angajatorii au creat în august numai 96 de mii de locuri de muncă noi, un număr sub așteptări. „Am așteptat în mod intenționat acest raport pentru a investi masiv într-o nouă acțiune mediatică”, a declarat agenției AP un consilier al lui Mitt Romney.

Într-o campanie care deja a doborât recorduri la donații și cheltuieli, Republicanii au acum la dispoziție noi resurse financiare. După Convenția Națională de la sfârșitul lunii trecute, la Tampa, unde a acceptat oficial nominalizarea, Romney are voie să cheltuiască în campanie și milioanele adunate din donații în timpul alegerilor primare din Partidul Republican.

Romney are mai mulți bani pentru campanie, dar, pentru prima dată în ultimele cinci luni, a cedat în fața lui Obama după volumul donațiilor adunate în august. Președintele a primit donații de 114 milioane de dolari în august, față de 111 milioane cât a adunat contracandidatul său.

În campania din 2008, Obama fusese cel care a doborât toate recordurile la adunarea banilor. Pentru prima dată în istorie, el refuzase atunci ajutoare din bugetul federal, așa încât putea folosi oricâte donații era în stare să adune. În campania de acum, Romney l-a întrecut cu mult, din aprilie până în august. Dar campania lui Obama se poate lăuda cu faptul că are o bază vastă a donatorilor pe care și-o extinde – numai în august a primit bani de la 317 mii de donatori noi, dintr-un total de peste 1 milion de oameni. Aceștia contribui cu sume mici, în medie cu 58 de dolari, față de donatorii mai puțini, dar mai înstăriți ai lui Romney.

În fine, Romney își păstrează avantajul financiar pentru că are mai multe rezerve nefolosite încă. Echipa lui Obama știe asta și, în loc de campanii publicitare costisitoare, preferă întâlniri directe ale candidatului cu cât mai mulți alegători, mai ales în statele cheie, pentru a-și păstra întâietatea în sondaje și apoi la vot.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG