Linkuri accesibilitate

Un soi de societate


Cel care îşi jupoaie de bani compatriotul nu poate forma o societate cu acesta din urmă.


Am văzut pe sticlă, înaintea meciului de fotbal Moldova-Anglia, o chestie care m-a pus pe gînduri. Aşadar, reporterul unei televiziuni forma numerele unor speculanţi care pe Internet revindeau biletele luate de la casele stadionului Zimbru. Concetăţenii aceia nu se sinchiseau să ceară 350-400 de lei pentru nişte bilete pentru care plătiseră 80 de lei! Pe mine m-a lăsat mască conversaţia cu o doamnă care avea o voce catifelată şi părea foarte încrezătoare.

Reporterul o făcea pe microbistul şi a întrebat-o unde ar putea ei să se întîlnească pentru a pune ţara la cale. Iar doamna cu voce catifelată i-a propus să se întîlnească chiar în faţa stadionului. Faptul că acolo sînt poliţişti nu o deranja defel pe bişniţară şi asta pentru că ea, juristă fiind, era convinsă că nu poate avea nici o problemă. Ea ştia legislaţia şi voia să-şi vîndă biletele cu preţ astronomic fără nici o jenă. Ea nu comitea nici o infracţiune.

Mărturisesc că tonul ritos al juristei m-a întristat. Păi, dacă doamna asta nu vede nici o problemă în revinderea biletelor la un preţ de 4-5 ori mai mare decît cel oficial, ce fel de servicii juridice ne prestează ea oare? E sinceră ca lacrima, e corectă, echidistantă şi incoruptibilă în funcţia ei de juristă? Tristă, foarte tristă realitate.

Iar lucrurile devin şi mai întristătoare dacă ne gîndim iată la ce. Va să zică, se adună pe acelaşi stadion speculanţii care au comcercializat bilete la preţuri gigantice şi „nătăfleţii” care au simţit nevoia arzătoare să cumpere aceste bilete. Şi atît speculanţii, cît şi „nătăfleţii” scandează din răsputeri: MOLDOVA! MOLDOVA! Ai putea să zici că oamenii aceştia sînt uniţi de aceleaşi idealuri, că patriotismul îi solidarizează. Să fim serioşi! Oamenii aceia nu au nimic în comun, iar cel care îşi jupoaie de bani compatriotul nu poate forma o societate cu acesta din urmă. Şi nici Moldova pesemne nu-i interesează prea tare pe aceşti indivizi. Mă refer atît la escrocii care revînd biletele cu 300-400 de lei, cît şi la naivii, care de dragul spectacolului, le dau bani, încurajîndu-i să fraierească lumea.

Iar pe stadionul acela pesemne strigă laolaltă MOL-DO-VA! angajatorul şi angajatul obişnuiţi cu salariul în plic, omuleanul care ia mită şi cel care dă mită, individul baricadat în propria fortăreaţă familială, care habar nu are de viaţa altora, şi mulţi alţi indivizi ai tranziţiei. Cît de frumos scandează ei numele ţării! Numai că ţara e fieful sărăciei şi al decăderii morale...
XS
SM
MD
LG