Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Premierul Filat despre relațiile cu Rusia; disputa din jurul anunțatului marş al unioniştilor.




Comentatorul politic, Vitalie Cazacu, directorul Agenţiei de Ştiri DECA-Press, consideră că declaraţiile premierului Vlad Filat, cu titlul de prolog pentru vizita sa în Federaţia Rusă, constituie un fel de hârtie de turnesol.

Vitalie Cazacu: „Premierul Filat a abordat relaţiile dintre Rusia şi Moldova, în aşa fel încât să placă părţii ruse, exact aşa cum partea rusă abordează problemele din Republica Moldova, de exemplu, diferendul transnistrean, unde spune că da, Moldova e o ţară integră, că noi susţinem integritatea Republicii Moldova, dar, pe de altă parte, susţine direct regimul de la Tiraspol. Mi se pare deocheată sau deşănţată isteria asta care a apărut în presă în privinţa declaraţiilor lui Filat. Sunt nişte declaraţii politice, care să pregătească această întâlnire dintre premierul moldovean şi cei doi lideri ai Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Despre disputa în jurul marşului unioniştilor ce puteţi spune?

Vitalie Cazacu:
„Situaţia aceasta cu marşul unioniştilor îmi aminteşte de o revoluţie pe care o putem privi la televizor: ştim exact cu ce o să se încheie.”

*
Publicistul Nicolae Negru crede şi el că lista de priorităţi prezentată de şeful Executivului de la Chişinău ar putea da de gândit.

Nicolae Negru: „Aşa cum ar merge nişte pregătiri în familie la o nuntă: se cumpără flori, şampanie, bomboane. Cam aşa a procedat şi domnul Filat. A făcut nişte reverenţe la adresa Rusiei privitor la monumentele sovietice, deşi parcă nu am auzit că cineva ar vrea ă strice memorialele sau alte monumente de valoare istorică. O altă reverenţă a fost cea cu consulatul rus de la Tiraspol. E vorba despre un compromis pe care Chişinăul îl face sau Filat personal îl face, nu se ştie însă care va fi răspunsul Moscovei. Probabil, va încheia Filat un acord cu Gazpromul, convenabil Republici Moldova. Rămâne să vedem. Alt eveniment pe care l-am remarcat este opţiunea domnului Filat pentru republica prezidenţială, ceea ce mi se pare mie, este chiar îngrijorător. Aş mai observa încă vizita lui Plahotniuc în Statele Unite ale Americii. El a fost primit acolo la nivel destul de onorabil. Aş considera-o un fel de vizită de spălare a imaginii. Statele Unite au o atitudine specială, foarte prudentă cu persoanele corupte. Ar însemna că Statele Unite, că Washington-ul nu-l consideră pe domnul Plahotniuc atât de corupt, pe cât îl consideră unii politicieni, unii mass-media din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum comentaţi disputa în jurul marşului unioniştilor şi anti-marşului care se pregăteşte?

Nicolae Negru:
„În mod normal, ar trebui să fie nişte lucruri care trebuie acceptate aşa cum sunt ele. Dacă cineva vrea şi are energia să mărşăluiască, să fie liber să mărşăluiască. Într-un timp, aceste marşuri nu erau privire atât de agresiv. De la un timp – şi am impresia că cam de atunci când domnul Rogozin ne-a pus nouă condiţia cum să ne identificăm – au început să apară şi aceste probleme cu marşurile sau cu alte manifestări pro-unioniste. Cred că toţi politicienii şi toţi cei care sunt implicaţi în această dispută trebuie să scadă puţin din tonalitate, să se calmeze şi să privească lucrurile aşa cum sunt.”

*

Publicistul Efim Josanu, directorul interimar al Televiziunii Publice, consideră că un exemplu de asumare temerară a responsabilităţii îl oferă, în această săptămână, Barack Obama.

Efim Josanu: „Două momente de actualitate mi s-au părut semnificative în această săptămână. Primul se referă la acceptarea lui Barack Obama de a candida la un nou mandat prezidenţial, din partea democraţilor, la funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Dincolo de inevitabila şi inexplicabila coloratură a spectacolului politic, se cere remarcat faptul că Obama îşi asumă cu mult curaj perspectivele continuării unei guvernări în cel mai puternic stat al lumii, în care criza economică nu s-a încheiat. El spune: „Drumul pe care noi îl propunem poate fi mai dificil, dar el ne va duce spre o lume mai bună.” E spus într-adevăr edificator. Şi, în cel de-al doilea, în România, Dragnea, secretarul general al PSD, a fost pus sub urmărire penală, fiind acuzat că a dus zeci de mii de persoane în secţia de votare, pentru a asigura o prezenţă la vot necesară îndeplinirii cvorumului. „Justiţia din România a început să-şi facă treaba”, spun specialiştii şi toţi care greşesc – plătesc. Nimeni nu e mai presus de lege. Or, la noi cei care vor să organizeze referendum, falsifică şi deocamdată justiţia tace.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG