Linkuri accesibilitate

Analfabetismul in Europa: o criză ascunsă, în vremuri de criză


Mai mulți tineri întâmpină dificultăți in scris si lectură in Europa decât in SUA sau Japonia.


„Pentru un european din cinci lumea e greu de citit”... Sub acest slogan, Comisia Europeană si-a facut public astăzi raportul privind analfabetismul in Europa. Raport ale cărui concluzii sînt, cum o subliniaza autorii - un grup multinational de experti -, un „semnal de alarmă”.

„Trăim un paradox”, spune raportul: „In vreme ce era digitală cere o sofisticare culturală din ce in ce mai mare, milioane de europeni de toate varstele traiesc sub pragul acceptabil al alfabetizarii.”

Raportul ajunge la concluzia alarmantă că un european din cinci nu are suficiente cunoștințe de scris si citit pentru a funcționa in societatea modernă. Țările UE luate laolaltă au cel mai ridicat prag al analfabetismului - total sau partial - din lumea industrializata. Proportional, mai multe persoane întâmpină dificultăți in scris si lectură in Europa decât in SUA sau Japonia.

Când se calculează procentul tinerilor sub 18 ani care întâmpină dificultăți la citit si scris, procentul e de 20% in UE, față de 18% in SUA, 14% in Japonia, 10% in Canada si numai 6% in Coreea.

Aceasta este insa o medie europeană. Când se calculează pe tari, procentul merge de la 8% in Finlanda, pana la peste 40% in România si Bulgaria din tinerii care studiază si care au rezultate mediocre in lectura si scris.

Raportul subliniază doua alte mari probleme. Prima este aceea a fracturii dintre sexe in domeniul educației. Peste tot in Europa fetele sînt in medie mai educate decât băieții, având in medie un avans de un an în educația de baza. România este tara in care fractura dintre băieți si fete e cea mai larga.

A doua problema este aceea a fracturii digitale: nu numai ca saracii si cei slab alfabetizați folosesc mai puțin Internetul, dar când o fac e mai degrabă pentru amuzament, decât pentru a se instrui.

Comisia Europeană își propune sa coboare procentul de tineri cu probleme de citit si scris de la 20% acum, la 15 % pînă in 2020, plan care poate părea prea ambitios si care înseamnă ca procentul va rămâne oricum mai ridicat in Europa decât in Canada sau Japonia.

Tot asa, procentul de europeni de peste 55 de ani care nu au folosit niciodată Internetul depășește 70%, asta in condițiile in care peste tot in Europa cetățenii se vad nevoiți sa munceasca ani suplimentari pîna la pensie.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG