Linkuri accesibilitate

La Washington percepţia este că Moldova se mişcă pe o cale corectă


Igor Corman
Igor Corman

Igor Corman: „problema evacuării trupelor ruseşti este una constantă în agenda diplomaţiei americane.”


La Convenția Națională a democraților americani sunt de față și doi democrați moldoveni, prim-vicepreședintele Parlamentului Vlad Plahotniuc și șeful Comisiei parlamentare de politică externă, Igor Corman. Vasile Botnaru a reușit să discute la telefon cu Igor Corman pe care l-a întrebat dacă Statele Unite lasă tot mai mult în grija Uniunii Europene susținerea unor țări ca Republica Moldova.

Europa Liberă: Ce impresie aveţi: americanii continuă să fie interesaţi de susţinerea Moldovei sau o lasă în grija europenilor?

Igor Corman: „În cadrul tuturor discuţiilor pe care le-am avut aici, la Washington, de fapt, ele au fost pe dimensiunea parlamentară cu congresmeni, senatori, dar şi pe dimensiunea, să spunem aşa, executivului, fiindcă am avut întâlniri şi la Departamentul de Stat, la Consiliul de Securitate de la Casa Albă.

Sediul Departamentului de Stat la Washington
Sediul Departamentului de Stat la Washington
Noi desprindem faptul că există aici, la Washington, există informaţia şi percepţia că Moldova se mişcă pe o cale corectă. Iată, în această zonă, la hotarele Uniunii Europene, este o istorie posibilă de succes, zic ei, repetând, de fapt, ceea ce au auzit şi din partea europenilor. Şi ei sunt dispuşi, în continuare, să sprijine acest efort al nostru de a democratiza ţara, efortul nostru de a ne integra în Uniunea Europeană. Şi acest mesaj îl auzim constant, peste tot din partea americanilor cu care ne întâlnim.

Ei sunt dispuşi să vină şi cu asistenţă, după ce va fi finalizat acest program Millennium Challenge Compact, partea I. În continuare vom avea posibilitatea şi în partea programului Compact II. Există percepţia aici că Moldova are un viitor european, trebuie să devină membru al Uniunii Europene. Dar eu nu aş spune că prin aceasta suntem lăsaţi doar în ograda europenilor.

Un alt aspect va fi legat de conflictul transnistrean. Aici, de fapt, se observă, în ultimul timp, că este mai activă Uniunea Europeană şi, mai ales, prin poziţia Germaniei. Iarăşi, americanii au în tot dialogul cu Federaţia Rusă o listă destul de amplă de subiecte fierbinţi. Mesajul nostru aici este că oricum, chiar dacă apreciem foarte mult rolul crescând al Uniunii Europene, al Germaniei, am vrea să vedem şi în continuare o atenţie cuvenită din partea Statelor Unite în acest proces.”

Europa Liberă: Dar de partea cealaltă a mesei sunt şi reprezentanţii Federaţiei Ruse. Uneori americanii reproşau Chişinăului că ar trebui să fie mai explicit, astfel încât americanii să ceară de la Federaţia Rusă ceva foarte clar şi univoc. Mai putem fi parteneri în cererea de evacuare a trupelor ruseşti sau de păstrare a neutralităţii?

Igor Corman: „Poziţia Statelor Unite ale Americii a fost şi rămâne una constantă, în ceea ce priveşte, în primul rând, evacuarea forţelor militare ruseşti din regiunea transnistreană. Sigur că se aşteaptă, în primul rând, de la Chişinău să avem o poziţie foarte clară în privinţa modelului de soluţionare a acestui conflict. Nici americanii, dar nici europenii, dar nici Germania nu vine cu anumite reţete, cu anumite soluţii. Se aşteaptă, în primul rând, ca să fim noi determinaţi, dar sigur că orice soluţie presupune şi anumite compromisuri. Dar, încă o dată, repet, problema evacuării trupelor ruseşti este una constantă în agenda diplomaţiei americane.”
XS
SM
MD
LG