Linkuri accesibilitate

Bill Clinton l-a propus pe Barack Obama pentru un nou mandat


Bill Clinton şi Barack Obama
Bill Clinton şi Barack Obama

În opinia lui Clinton, marea reuşită a preşedintelui Barack Obama este că a oprit declinul economic al Statelor Unite.


Într-un discurs plin de temperament şi neobişnuit de lung pentru o Convenţie Naţională, fostul preşedinte american Bill Clinton a propus candidatura actualului preşedinte Barack Obama pentru un nou mandat. Propunere acceptată cu entuziasm de miile de delegaţi la Convenţia din Carolina de Nord.

Discursul lui Clinon a fost primit cu entuziasm, pledoaria lui pentru Obama dar mai ales pentru politica economică a preşedintelui a încercat să fie meticuloasă, documentată, dar în acelaşi timp combativă.

Bill Clinton, un preşedinte al prosperităţii în anii '90 ai secolului trecut, a declarat că nici un preşedinte, nici măcar el, nu ar fi descurcat mai bine în condiţiile economice extrem de dificile cu care s-a confruntat Barack Obama, aproape de la începutul mandatului său. În opinia lui Clinton, marea reuşită a preşedintelui este că a oprit declinul, deşi rata şomajului - cum arată datele oficiale - rămâne la peste 8%, fapt ce îi da un avantaj substanţial contracandidatului republican, Mitt Romney.

Dacă la nivel personal, Barack Obama este mult mai simpatizat de americani, sondajele arată că încă o majoritate crede că republicanii au mai multe şase de a scoate America din recesiune. Este tocmai această viziune pe care a încercat să o combată Bill Clinton, într-un discurs de aproape o oră, urmărit de 6 de participanţi la Convenţie şi milioane, la televizor.

Bill Clinton îl sprijină pe Barack Obama la Convenţia Democrată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

Clinton a ridiculizat acuzaţiile republicanilor, că actualul preşedinte nu ştie să reacţioneze la criză decât cheltuind mai mulţi bani publici. „Argumentul republican, simplist vorbind este: noi am lăsat economia în ruine, el nu a reuşit să facă ordine destul de repede, acum este din nou, rândul nostru” - a ironizat Clinton.

Fostul preşedinte ca şi majoritatea vorbitorilor înaintea lui l-au prezentat pe Barack Obama drept singurul avocat al clasei de mijloc şi al persoanelor sărace, singurul interesat de soarta minorităţilor (şomerilor, veteranilor) sau de apărarea drepturilor femeilor. Încarnarea visului american.

Majoritatea comentatorilor sunt de acord că discursul lui Clinton a fost unul din cele mai bune din cariera fostului preşedinte. Este mult mai greu de ştiut dacă a avut şi efectul politic dorit: de a relansa campania electorală democrată şi şansele preşedintelui Barack Obama la un nou mandat.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG