Linkuri accesibilitate

Zile decisive pentru euro: Merkel vs. Bundesbank


Angela Merkel
Angela Merkel

„Angela Merkel, „cea mai puternica femeie din lume”, între europenii care o acuză că nu face destul pentru euro și opinia populara germana.


Agenţia de rating Moody’s a redus perspectivele economice ale Uniunii Europene, de la pozitive la negative, pe motiv că marile economii europene sunt pe punctul de a fi afectate de criza datoriilor. Cu toate acestea, economia Uniunii, în ansamblu păstrează cel mai înalt calificativ de triplu A. Motivul invocat este politica fiscală echilibrată şi credibilitatea eforturilor depuse de toate ţările membre pentru a depăşi actualele probleme financiare. Mai multe de la corespondentul nostru la Bruxelles, Dan Alexe.

Odată incheiat armistițiul lunii august, incep două săptămâni decisive pentru viitorul monedei europene, euro, pe fundalul unor tensiuni din ce in ce mai mari intre Angela Merkel si Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank).

Prima manșă va fi jucată joi, 6 septembrie, la Frankfurt, în Germania, unde sînt bazate atât Banca Centrală Europeană (BCE), cât și Bundesbank. Mario Draghi, președintele BCE, anunțase inainte de vacanta că va face „tot posibilul“ pentru a salva euro „prin orice mijloace“. Cei aflați în fruntea Bundesbank, in primul rand președintele bancii Jens Weidmann, nu au apreciat deloc angajamentul unui italian de a salva euro „prin orice mijloace“.

Formula „tot posibilul“ poate părea excesivă în gura unui tehnocrat din fruntea unei instituții financiare internationale, ea a fost însă apreciată la Berlin, unde guvernul Merkel nu se mai află deloc pe aceeași lungime de undă cu Bundesbank în chestiunea monedei europene.

Marginea de manevra a președintelui BCE Draghi e însã limitată, iar Merkel insăși nu poate face presiune asupra Bundesbank, a cărei independență e garantată in fața oricarei intervenții a politicului.


Pe 12 septembrie vor avea de asemenea loc doua alte evenimente decisive pentru euro: alegeri generale in Olanda, unde partidele anti-europene au progresat mult in sondaje, si decizia Curtii Constitutionale a Germaniei in legătura cu Mecanismul European de Stabilitate ( fondul comun de ajutor financiar pentru țările din zona euro). Dacă judecătorii germani decid ca acel fond contravine constitutiei Germaniei, întrucât presupune un transfer de suveranitate spre Bruxelles, atunci moneda euro ar putea intra in fază terminală.

Pîna atunci, se asteapta, joi, o infruntare intre Bundesbank, care nu e de acord cu acordarea unui sprijin financiar Spaniei și nici cu planurile Băncii Europene de a cumpăra eurobonduri, obligațiuni europene, lucru ce ar putea avea consecințe asupra germanilor prin ridicarea inflației, impotriva lui Mario Draghi (BCE), care beneficiază de sprijinul cancelarei germane Merkel.

Astfel, printr-o intorsatura a situatiei, Merkel, „cea mai puternica femeie din lume“ se afla acum prinsa intre europenii care au tot acuzat-o ca nu face destul pentru euro si, in partea cealalta, opozitia interna, alaturi de Bundesbank si de opinia populara germana. Un sondaj recent arãta cã pentru prima oarã 51% din germani ar fi în favoarea întoarcerii la deutschmark.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG