Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în Statele Unite: In ajunul deschiderii Convenției Naționale Democrate


Tema principală a campaniei electorale, care va ieși în evidență și la Convenția Democrată, este economia.


În Statele Unite, Partidul Democrat își începe diseară în Carolina de Nord Convenția Națională care va culmina joi cu acceptarea oficială de către Barack Obama a candidaturii la președinție. Agențiile de presă scriu că democrații vor căuta în discursurile rostite la Convenție să scoată în evidență contrastul dintre politicile președintelui în exercițiu și cele ale rivalului său la alegerile din noiembrie, candidatul republican Mitt Romney. Detalii are Mircea Țicudean.

Agenția Reuter scrie că reuniunea din orașul Charlotte oferă democraților șansa de a recâștiga atenția publică acaparată săptămâna trecută de republicanii lui Mitt Romney, care și-au folosit propria Convenție Națională pentru a ataca repetat politicile economice ale președintelui Barack Obama.

Sarcina lui Obama și a aliaților săi va fi de a convinge alegătorii dezamăgiți de primul său mandat că următorii patru ani vor fi mai buni, prezentând în același timp drept inacceptabile propunerile lui Romney de reduceri bugetare masive în sprijinul relansării economice.

Romney și Obama se clasează aproape la egalitate în sondajele de opinie dinaintea alegerilor de la 6 noiembrie, dar democrații speră ca prin Convenție să încline limpede balanța în favoarea candidatului lor.

Speranțele lor sunt amplificate de ecoul public relativ slab al Convenției republicane de săptămâna trecută, de la Tampa. Sondajele de opinie au arătat că discursul lui Romney de acceptare a candidaturii a fost cel mai prost-primit de când se fac asemenea sondaje, adică din 1996. Numai 38% din cei chestionați au spus că discursul lui Romney a fost bun, a doua cea mai slabă performanță din istorie, după cea a lui John McCain, din 2008.

Democrații intenționează să folosească prilejul Convenției pentru a sublinia diversitatea partidului: printre vorbitori se vor afla afro-americani, hispanici și tineri. Discursul de diseară al primei doamne a Statelor Unite,
Michelle Obama adresîndu-se membrilor echipei olimpice americane
Michelle Obama adresîndu-se membrilor echipei olimpice americane
Michelle Obama, va încerca să contracareze un discurs în general bine-primit rostit săptămâna trecută de soția lui Romney, Ann, care a reușit să prezinte un portret ceva mai uman al unui candidat criticat de mulți pentru că ar fi prea „scorțos”.

Miercuri îi va veni rândul să vorbească la Convenție fostului președinte democrat Bill Clinton, care va aminti probabil americanilor de perioada de creștere economică puternică din anii 90, când s-a aflat la Casa Albă.

Fostul președinte american Bill Clinton, secretarul de stat Hillary Clinton și predecesoarea sa Madeleine Albright la funerariile lui Vaclav Havel, la Praga
Fostul președinte american Bill Clinton, secretarul de stat Hillary Clinton și predecesoarea sa Madeleine Albright la funerariile lui Vaclav Havel, la Praga
Înaintea Convenției care începe marți seară și se încheie joi cu discursul lui Obama de acceptare a candidaturii, democrații și-au făcut publică ieri platforma electorală.

Printre punctele principale, adică acelea în care democrații se despart limpede de republicani, AP enumeră propunerea de mărire a impozitelor pentru cei mai bogați americani, sprijinirea căsătoriilor între persoane de același sex și apărarea dreptului la avort.

Platforma republicană adoptată săptămâna trecută prevede scoaterea în afara legii a căsătoriilor cuplurilor gay și interzicerea totală a avortului, chiar și în cazuri de viol, incest sau când sănătatea mamei este în pericol. Republicanii vor de asemenea să schimbe total sistemul de asistență medicală pus în practică de Obama, făcându-l mai competitiv economic, adică mai puțin generos cu cei săraci.

Ca la fiecare alegere, tema principală a campaniei electorale, care va ieși în evidență și la Convenția Democrată, este economia. Republicanii spun că relansarea economică prea înceată și o rată a șomajului de peste 8% arată că Obama a eșuat în principala lui misiune. Democrații susțin însă că este incorect să spui că în primul mandat al lui Obama nu au existat progrese, inclusiv în relansarea economică, și insistă că președintele are nevoie de un nou mandat pentru a-și duce la capăt sarcina de a repune țara pe traiectoria creșterii economice și a prosperității pentru toți.
XS
SM
MD
LG