Linkuri accesibilitate

Stas Popov: „pe primele poziţii sînt site-urile străine odnoklassniki.ru şi mail.ru, iar în top 10 au intrat și site-urile de știri.”


Ce site-uri preferă moldovenii familiarizaţi cu Internetul? La ce foloseşte să ştim cine şi, eventual, de ce se bucură de o audienţă on line mai mare? Răspunsuri la aceste şi alte întrebări – în convorbirea pe care o vom avea peste câteva minute cu directorul executiv al Biroului de Audit al Tirajelor şi Internetului (BATI), Stas Popov.

Europa Liberă: Biroul pe care-l reprezentaţi, dle Popov, a publicat iată rezultatele ale studiului de măsurare a traficului şi audienţei pe Internet. Întâi de toate, ca să înţeleagă toată lumea: de ce este important să se ştie ce audienţă online are cutare sau cutare entitate, cum se spune, din Internet? În afară de beneficiul de a şti pur şi simplu ceva, bineînţeles. Cui folosesc în primul rând aceste măsurări?

Stas Popov:
„Ca şi TV-ul sau presa scrisă, piaţa on-line are nevoie de date referitoare la traficul şi audienţa site-ului şi profilul socio-demografic al utilizatorilor. Este important pentru a fi reprezentat cu succes în faţa clienţilor de publicitate. Toate acestea, exprimate prin cifre independente, ceea ce ar însemna furnizate de un organism independent, cifre credibile, obţinute după standarde şi metodologii recunoscute de întreaga piaţă, şi cifre comparabile, atunci când toate site-urile se supun sau beneficiază de aceleaşi reguli şi standarde.”

Europa Liberă: Studiul a cuprins, să spunem aşa, tot ce suflă sau mişcă în arealul Internetului sau s-a limitat doar la anumit număr de entităţi on-line?

Stas Popov:
„BATI a realizat un studiu sindicalizat, ceea ce
înseamnă participare benevolă a acelor interesaţi. A acelor platforme on-line care doresc şi au posibilitate să facă bani din publicitate. Avem acum în studiu 29 de site-uri, dintre care 3 sunt din afara Republicii Moldova, care, cumulat, au 80 de procente din toată populaţia de pe Internet din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Prin urmare, rezultatele au o relevanţă destul de înaltă, de vreme ce au fost atâţia participanţi?

Stas Popov:
„Poate fi numit studiu naţional, odată ce 80 de procente din auditoriul de internet este cuprins cu acest studiu.”

Europa Liberă: Dar reprezentanţii acestor site-uri străine cum au fost contactaţi sau cum au acceptat, ca să înţelegem cum funcţionează acest lucru?

Stas Popov:
„Aceste site-uri străine au departamente de vânzări în Republica Moldova şi ele au fost interesate să includă aceste site-uri în studiu, pentru a avea date cu care ar putea vinde publicitate.”

Europa Liberă: Cum s-a prezentat ierarhia site-urilor după popularitate în rândurile moldovenilor, dacă e să pornim de la rezultatele pe care le-aţi prezentat?

Stas Popov:
„Nu prea aş vrea să fac o ierarhie pentru că obiectivul BATI este să furnizeze date corecte pe piaţă, fără opinii. Dar vrem noi sau nu, oricum am ieşit la anumite clasamente. Iată, dacă e să vorbim despre clasamente, pe primele poziţii au ieşit site-urile străine odnoklassniki.ru şi mail.ru, care sunt cele mai populare site-uri din cele incluse în studiu. Odnoklassniki.ru cuprinde de exemplu o populaţie de 950 de mii de internauţi şi mail.ru – aproximativ 860 de mii. Este interesant că în top 10 au intrat şi site-urile de ştiri din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aţi remarcat şi într-un comunicat că în lista principalelor site-uri sunt şi portaluri de ştiri. În ce fel trebuie citită o astfel de remarcă? E o imagine de oglindă care trebuie să-i bucure pe moldoveni, că iată sunt consumatori de site-uri de ştiri inclusiv, nu doar de o comunicare de gen odnoklassniki?

Stas Popov:
„Dacă e să vorbim despre compoziţia audienţei, apoi 30% din audienţa măsurată, iar dacă cumulăm şi cu doctorat, atunci chiar 36% din audienţa măsurată, sunt cu studii superioare, care însă generează afişări de pagină mai puţine decât cei cu studii medii sau incomplete. Deci, 36 de procente stau pe site-urile de ştiri…”

Europa Liberă: Deci, apetitul pentru ştiri, pentru înţelegerea lucrurilor este mai mare în acest caz…

Stas Popov:
„Exact...”

Europa Liberă: Apropo, de cele mai populare site-uri : faptul că pe primul loc ar fi odnoklassniki.ru, iar pe locul doi e portalul mail.ru este un indiciu a faptului că cea mai mare parte a utilizatorilor sunt orientaţi spre online -ul rusesc, de exemplu?

Stas Popov:
„Nu aş crede, pentru că din păcate nu avem site-uri din partea de vest. Aş putea să presupun că dacă am avea site-uri din România, de exemplu, sau din Europa, s-ar putea schimba situaţia. La moment avem ce avem, fiindcă avem preponderent site-uri de ştiri şi divertisment din Republica Moldova şi un mega site de socializare din CSI.”

Europa Liberă: După cunoştinţa Dvs., consumatorii moldoveni de internet fac figură specifică, originală prin ceva faţă de alţii sau sunt la fel ca fraţii lor de oriunde în Europa, de exemplu sau Eurasia?

Stas Popov:
„Nu cred că s-a remarcat ceva specific. Am depistat doar că mai mult de 50 procente sunt bărbaţi, însă aceşti bărbaţi generează mai puţine afişări de pagini decât femeile. Femeile sunt mai puţine pe internet, însă generează mai multe afişări de pagină. În rest, populaţia e cam aceeaşi ca structura ca şi în străinătate.”

Europa Liberă: Studiul oferă şi o imagine a caracteristicelor socio-demografice ale utilizatorilor şi e vorba de vârstă şi regiune, de sex, nivel de educaţie. Cum se regăsesc utilizatorii moldoveni din acest punct de vedere în rezultatele studiului?

Stas Popov:
„Studiul a remarcat că cei mai activi sunt cei cuprinşi între vârsta de 20-29, dar această vârstă în 2-3 ani o să treacă „la majorat”, aşa spus, deci putem vorbi despre faptul că internauţii moldavi au capacitate de cumpărare, deci sunt interesanţi pentru furnizorii de publicitate.”

Europa Liberă: Penetrare de internet de ceva peste 50%, confort de navigare mai mare – după cum mi-am dat seama – şi decât la Londra, de exemplu. Ce probleme există totuşi când vorbim de internet şi societate în R. Moldova? Sau este vorba de un paradis care se tot extinde?

Stas Popov: „Este un fapt îmbucurător că devine din ce în ce mai accesibil. Comparativ cu alte ţări. De exemplu, ca penetrare Republica Moldova stă mai bine decât Rusia. Ca vârstă, chiar suntem pe locul doi printre ţările europene, după Turcia. Deci, 37 de procente din populaţia de pe internet este cuprinsă între 20 şi 29 de ani.”

Europa Liberă: Ce s-ar putea întâmpla, dacă e să ne imaginăm acum un lucru aproape imposibil, dacă am lua de la gura consumatorului tânăr internetul? O mică catastrofă locală, nu?

Stas Popov:
„Cred că aceasta e valabil pentru orice ţară…”

Europa Liberă: Şi pe final, dle Popov, aceste măsurări se vor face cu ce regularitate, ca să înţelegem ce relevanţă vor avea?

Stas Popov: „Primul raport a fost în totalitate public. În continuare trimestrial vor fi reactualizate datele şi transmise către beneficiari. Deci, este un studiu sindicalizat la care participă financiar agenţii, deţinători de site-uri ş.a.m.d. Publice vor fi datele de trafic şi parţial cele de audienţă, prin intermediul unei aplicaţii on-line care poate fi găsită pe site-ul BATI. Săptămânal, deci, vor fi reactualizate datele de trafic, deci vom putea urmări performanţele site-urilor incluse în studiu.”

Europa Liberă: Cei care colaborează cu dv. preferă un grad de transparenţă cât mai înalt, dar există şi reţineri, reticenţe ale multor care nu ar dori să colaboreze cu dv…?

Stas Popov:
„Dacă e să fiu sincer, da. La momentul iniţierii proiectului, am avut foarte multe întâlniri cu editorii de pe partea de on-line. Foarte mulţi au fost mai reticenţi, mai nesiguri de reuşita proiectului. Spre regret, nici astăzi nu şi-au schimbat poziţiile. Poate că au ceva de ascuns, poate că obiectivul principal al lor nu este să facă bani din publicitate şi au alte surse de finanţare.”

Europa Liberă: Internetul le va scoate pe toate la lumina zilei, să sperăm. Dle Popov, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG