Linkuri accesibilitate

Busculada de la stadion


Aşa a fost şi aşa va fi atîta vreme cît nu va exista aici un stadion mare modern şi cît nu vor fi puşi la respect speculanţii.


Am încercat sîmbătă marea cu degetul. M-am dus la stadionul Zimbru să-mi cumpăr bilet pentru meciul Moldova-Anglia. A fost ca întotdeauna cînd vine o echipă mare. Cu o jumătate de oră înainte să se deschidă casele, coada era uriaşă, iar în faţă sute de suporteri se înghesuiau nervoşi. Am înţeles dintr-odată că unii au venit la stadion cu noaptea-n cap, iar un fan m-a asigurat că primii microbişti au sosit acolo la ora 4 dimineaţa.

Casele s-au deschis la 10.30. Rîndul se mişca anevoios. În faţă busculada lua proporţii. Se auzeau huiduieli. Tot felul de şmecheraşi sosiţi în zorii zilei îşi cumpărau cîte 5 bilete (atîta i se oferea unui individ), după care reveneau repede alături de amicii împrăştiaţi în mulţime şi mai cumpărau alte cinci bilete.

Un tînăr de lîngă mine mi-a povesti cum a cumpărat odată de la un speculant bilete la un preţ de cinci ori mai mare decît cel oficial. Am făcut coadă o oră şi jumătate, după care mi-am dat seama că îmi bat joc de propria sănătate şi am plecat acasă cu buzele umflate.

Un prieten, m-a sunat apoi şi mi-a povestit cum a reuşit să facă rost de bilet. Prietenul a înţeles dintr-o dată că nu are nici o şansă dacă face coadă. De aceea, s-a învîrtit pe lîngă case pînă a observat un cunoscut, un fost coleg de facultate. Şi-a croit drum spre el cu coatele prin mulţime şi l-a implorat să-i ia un bilet. A fost greu, cunoscutul nu voia să-l recunoască şi cei din jur începuseră să-l privească chiorîş şi a trebuit să-i strecoare suplimentar 50 de lei în mînă cunoscutului.

De fapt, aşa a fost şi aşa va fi atîta vreme cît nu va exista aici un stadion mare modern şi cît nu vor fi puşi la respect speculanţii. Cum să nu existe nervi, mişmaşuri şi busculade, dacă în vînzare au fost puse numai 6000 de bilete? Păi, doritorii de a-l vedea pe magicianul Frank Lampard sînt mai mulţi aici, fără doar şi poate.

Un omulean trecut de 50 de ani, cu care am făcut coadă, şi-a amintit de demolarea inutilă a Stadionului Republican şi de fostul premier Tarlev, care, urcat în tractor, a însufleţit demolatorii. Omuleanul se simţea înşelat că în locul stadionului distrus nu a apărut altul nou şi mare. Dar cine şi cum să-l facă? E o întrebare la care deocamdată nu avem un răspuns. Aşa că cei mai mulţi microbişti moldoveni vor continua să-l vadă pe Lampard pe sticlă.
XS
SM
MD
LG