Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Particularități ale salarizării post-comuniste


Un profesor la o școală din Sofia are salariu mai mic decât cel al unei femei de serviciu în aceeași școală.


Cum sunt plătiţi profesorii si personalul auxiliar in Bulgaria? Prost, vi se va răspunde! Corespondentul nostru la Sofia, Petiu Petkov explică în ce fel şi de ce a ramas situatia atit de proastă în invăţămînt în aceasta ţara care este de cinci ani membră a Uniunii Europene.

Un profesor la o școală din Sofia are salariu mai mic decât cel al unei femei de serviciu în aceeași școală. În Bulgaria, moștenirea comunistă în sfera salarizării se menține neclintită la 23 de ani de la renunțarea la dictatura proletariatului și la cinci de la intrarea în Uniunea Europeană. Din pagina internet a Agenției de stat pentru ocuparea forței de muncă, care conține peste 7600 de anunțuri, putem afla că salariul brut oferit unui profesor de istorie este de numai 293 de leva – echivalent cu aproximativ 150 de euro - în timp ce o femeie de serviciu la cantina aceleeași școli i se oferă cu 52 de euro mai mult.


O trecere în revistă a ofertelor de serviciu arată că o persoană cu studii superioare poate primi salariu și de câteva ori mai mic decât una cu studii medii sau primare. Aceasta explică deficitul de cadre în sistemul de învățământ – 1500 din cele 7600 de anunțuri sunt pentru profesori și învățători de diferite grade și pentru educatoare în gradinițele de copii.

Profesorul de istorie pe care l-am menționat la începutul relatării trebuie să lucreze opt ore pe zi cu elevi din clasele 5-8 într-o școală primară din cartierul sofiot Poduene. În afară studiilor superioare, alte criterii de angajare sunt computerul și o limbă străină. La finele lunii, după reducerile de rigoare, din salariul său nu vor rămâne decât echivalentul a 130 de euro. Cele trei femei de serviciu de la cantina școliii vor lucra numai patru ore, pentru un salariu cu un sfert mai mare. Singura cerința pentru ocuparea postului sunt studiile primare.

Tot patru ore va trebui să lucreze un profesor de muzică cu studii superioare și pian și unul de engleză la o altă școală primară din capitala bulgară însă pentru un salariu de două ori mai mic decât cel al unei femei de serviciu.

Dar nici profesorii din Universitatea de stat nu pot visa la salariul oferit unui bucătar calificat la restaurant de cartier – echivalentul a 520 de euro. De menționat că unui medic în Sofia îi sunt oferite 330 de euro, iar unui psiholog, 210.

În provincie situația este și mai interesantă. În timp ce un bucătar bun va putea lua pînă la 1600 de euro în stațiunea montană Bansko, un profesor scade pînă la 100 de euro pentru patru ore de muncă la Trân – cea mai săracă regiune din Bulgaria de vest. Cele mai bune oferte pentru profesori sunt în bazinul minier Marița-est – 300-350 de euro. Munca unui inginer, expert în centrale termice, este apreciată la Vidin la 230 de euro – cât primește în medie o vânzătoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG