Linkuri accesibilitate

Ruperea relațiilor dintre Armenia și Ungaria periclitează Parteneriatul Estic


„Pentru moment, Moldova e singura țară din vecinătatea de est cu relații ireproșabile cu UE.“


In cadrul Parteneriatului Estic, Moldova este in acest moment singura țară, din cele șase care beneficiază de program, ale cărei relații cu Uniunea Europeană sînt excelente. Ucraina și Bielorusia au o orientare deschis pro-rusă, în vreme ce Georgia și Azerbaidjanul sînt pe față pro-americane. Ultima țară, Armenia, a rupt zilele trecute relațiile diplomatice cu Ungaria, ceea ce o pune acum intr-o situație stranie vizavi de Uniunea Europeană.

Armenia a rupt vineri relatiile diplomatice cu Ungaria după ce Budapesta a trimis in Azerbaijan un ofițer azer condamnat in Ungaria la inchisoare pe viață pentru asasinarea in 2004 a unui ofițer armean. Cei doi se aflau la Budapesta pentru a urma cursuri de engleză in cadrul Parteneriatului pentru Pace al NATO.

Ramil Safarov, revenit la Baku
Ramil Safarov, revenit la Baku
Condamnat în 2006 la inchisoare pe viață fără drept de eliberare anticipată (crima fusese deosebit de oribilă, cu un topor), asasinul, Ramil Safarov, a fost inexplicabil trimis vinerea trecută în Azerbaidjan, unde președintele Ilhan Aliev l-a grațiat și eliberat in aceeași zi. In Azerbaidjan, Safarov, asasinul cu toporul, e un erou național.

La anunțul știrii, Armenia a rupt de indata relațiile diplomatice cu Ungaria.

Cazul pune în lumină o diferență flagrantă de tratament din partea occidentului al unor țări autocratice, dar de la care pot fi obținute avantaje materiale și strategice. Azerbaidjanul e un mare producător de petrol, iar Europa, Rusia și Statele Unite se află de mai bine de două decenii într-o cursă pentru controlarea, cel puțin parțială, a tranzitului resurselor energetice, intr-un soi de Nou Joc, cum a fost cel din sec. al XIX-lea.

Regimul azer e autoritar și dinastic - Ilham Aliev a moștenit puterea de la tatăl său Haidar Aliev -, iar mulți analiști politici îl compară în mod direct cu regimul sirian.

Armenia e in schimb foarte săracă și izolată geografic, singurul ei atu fiind un lobby influent în multe țări occidentale.

Ungaria e o țară membră în UE cu o economie în colaps și despre care unii analiști spun că s-ar afla într-o situație mai proastă chiar și decît a Greciei. Nu e clar dacă acuzația că eliberarea asasinului a fost rezultatul unui tîrg între Budapesta și Baku, însă întreaga afacere pune serios în cauză independența justiției maghiare, intr-un moment în care UE e îngrijorată de starea justiției în multe din țările membre, în special în cele est-europene.

Pentru moment insă, Moldova rămîne singura țară din Parteneriatului Estic care menține relații ireproșabile cu UE.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG