Linkuri accesibilitate

Iranul nu trebuie să albă arme nucleare


Israelul cere comunităţii internaţionale fermitate în eforturile de a convinge Iranul să renunţe la programul nuclear.

Premierul israelian Biniamin Netaniahu a cerut comunităţii internaţionale să fixeze o linie roşie pentru activităţile nucleare ale Iranului:

„Iranienii folosesc negocierile cu marile puteri pentru a cîştiga timp şi pentru a avansa în programul lor nuclear. Cred că trebuie să spunem adevărul: comunitatea internaţională nu trasează o linie roşie pentru Iran, şi Iranul nu vede o ferimtate din partea comunităţii internaţionale de a pune capăt programului său nuclear. Pînă ce Iranul nu vede această linie roşi şi această fermitate, el nu se va opri din dezvoltarea programului său nuclear, iar Iranul nu trebuie să albă arme nucleare”.

Aceste remarci pe care Netaniahu le-a făcut în faţa cabinetului său sugerează că Israelul devine din ce în ce mai nerăbdător faţă de principalul său aliat, Statele Unite, şi faţă de alte ţări care i-au cerut premierului israelian să dea mai mul timp să lucreze diplomaţiei şi sanţionilor .

Reamintim că la summitul Mişcării de Nealiniere organizat la Teheran săptămâna trecută, Iranul şi Coreea de Nord au semnat un acord de cooperare în ştiinţă şi tehnologie.

Potrivit presei de la Teheran, liderul suprem al Iranului, aiatolahul Ali Hamenei, a spus că Iranul şi Coreea de Nord au„duşmani comuni, pentru că puterile arogante nu acceptă statele indepenente”.

Administraţia Statelor Unite bănuieşte că Iranul a obţinut componente pentru rachete balistice de la Coreea de Nord.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG