Linkuri accesibilitate

„Vreţi să scăpaţi de Băsescu? Scăpaţi de Occident!" (România liberă)


Totul depinde acum de liberali (Evenimentul zilei)

Marile cotidiene centrale noteaza ca primul mesaj public al presedintelui Traian Basescu se leaga de sarbatoarea limbii romane in Republica Moldova. In Romania libera, semnificatia ei este explicata legat de ziua de 27 august 1991, cand Marea Adunare Naţională de la Chişinău a constrâns sovietul suprem să schimbe Constituţia. Aşa a fost introdus articolul 70, prin care limba română devenea limbă de stat, iar, după patru zile, legea a intrat în vigoare. Stirea mai precizeaza ca presa din Republica Moldova vorbeste despre scindarea inca existenta in societatea moldoveneasca, in care unii spun ca vorbesc moldoveneste, altii romaneste. Sunt amintite mesajele transmise din Romania, de presedintele Traian Basescu si de ministrul de externe Titus Corlatean. Romania libera informeaza intr-un alt articol ca mesajul sefului statului roman a fost citit la Chisinau de consilierul de stat Eugen Tomac, si ii citeaza pe larg continutul.

Cristian Campeanu scrie in acelasi cotidian o analiza si un comentariu in legatura cu declaratiile recente ale liderului conservator din Romania, Dan Voiculescu. Acesta nu-si ascunde nemultumirea ca Parlamentul a permis citirea in plen a deciziei Curtii constitutionale, prin care Traian Basescu s-a putut intoarce la Cotroceni. Voiculescu doreste o noua suspendare a presedintelui si prezinta problema in termenii (il citam pe comentatorul Romaniei libere): „Vreţi să scăpaţi de Băsescu? Scăpaţi de Occident!". Posturile sale de televiziune pun problema ca pe o chestiune de demnitate a Romaniei in fata Occidentului care ar fi impus invalidarea referendumului si revenirea presedintelui in functie. Sunt insa diferente de pareri intre liberali si social-democrati, observa analistul. PSD-ul ar prefer sa nu-si mai asume inca o data costurile unei aventuri indoielnice.

Totul depinde acum de liberali, rezulta din comentariul lui Mircea Cartarescu din Evenimentul zilei, dar si din cel semnat de Ioana Ene pe site-ul ziare.com. Cartarescu crede ca PNL este dator sa se dezbare urgent de Crin Antonescu, pe care Ioana Ene il numeste “noul Vadim Tudor al politicii romanesti, carfe transforma PNL intr-un fel de PRM”.

Evenimentul zilei gazduieste o noua opinie despre anuntata alianta de centru dreapta. Scrie Vladimir Tismaneanu, care ii deseneaza misiunea pe fundalul doctrinar european. Citam: “Acolo unde stânga accenueaza relativismul moral, alianţă de centru-dreapta ar trebui să insiste asupra tradiţiei înţeleasă ecumenic, sub semnul toleranţei şi al patriotismului luminat”. “Acolo unde stânga pariază pe un nou izolaţionism politic cu înclinaţii către Est, această alianţă trebuie să le spună alegătorilor că ea garantează apartenenţa la spaţiul civilizational definit prin cultură libertăţii”.
XS
SM
MD
LG