Linkuri accesibilitate

„Fiecare se bucură de poezie în interiorul lui”


Florin Iaru: „instituţiile statului român nu sînt deservite de funcţionari, ci de prieteni, de rude, de cumetri şi de oameni politici.”


Poetul Florin Iaru în dialog cu Iulian Ciocan, la Chișinău.

Europa Liberă: Dle Florin Iaru, sînteţi nu doar un poet optzecist important, ci şi un publicist redutabil. Ce vă face să vă aţintiţi un ochi umoristic-infraroşu asupra realităţii?

Florin Iaru:
„Însăşi realitatea! Eu cred că istoria lumii este o istorie universală a prostiei şi prostia este cea care face să meargă lumea. Aşa cum spune poporul, un prost aruncă o piatră în baltă
Ce văd în jurul meu este dezvoltarea pe orizontală şi pe verticală a prostiei omeneşti. ...
Write your quote footer here...

şi zece înţelepţi n-o pot scoate. Ce văd în jurul meu este dezvoltarea pe orizontală şi pe verticală a prostiei omeneşti.

E drept, uneori văd numai drobul de sare, dar alteori văd şi oameni care cu ţăpoiul încearcă să arunce nucile în parlament sau încearcă să facă un car, şi pentru carul ăsta sînt gata să strice o casă. Din cauza asta eu cred că orice scriitor are un soi de ochi aţintit asupra realităţii. Uneori ochiul ăsta înăuntru se deşteaptă şi ce vede e greu de povestit”.

Europa Liberă: Dar nu mai credeţi în funcţia socială a poeziei, nu?

Florin Iaru:
„Mi-e foarte greu să vorbesc de funcţia socială a poeziei pentru că ea aparţine cititorului. Cititorul e cel care preia versuri, sintagme, metafore, şi le foloseşte în realitate. De fapt, marii poeţi, atunci cînd fac poezie cu funcţie socială, fac poezie. Şi atunci cînd nu fac poezie, sînt nişte propagandişti. Eu cred că funcţia principală a poeziei este interiorul, singurătatea. Eu nu cunosc oameni care să citească poezie în grup, ci fiecare se bucură de poezie în interiorul lui”.

Europa Liberă: Dle Iaru, recentele scandaluri politice din România au avut un impact dezastruos asupra culturii. Ce aveţi de spus în această privinţă?

Florin Iaru și Emilian Galaicu-Păun la Librăria Cartier
Florin Iaru și Emilian Galaicu-Păun la Librăria Cartier
Florin Iaru: „Dacă n-o să vă fie cu supărare, eu cred că toţi se inspiră dintr-un vechi , bătrîn, ticălos propagandist care a spus următorul lucru – Cînd aud de cultură, îmi vine să pun mîna pe pistol! Şi ce văd în jur, văd numai pistoale care trag împotriva culturii. Ce putem să facem? Doar să ridicăm vocea şi să spunem că pe aici nu se trece. Dar, din păcate, se trece. Cu şenilele, cu tîrnăcopul. Şi cu prostia”.

Europa Liberă: Cu TVR CULTURAL ce se va întîmpla?

Florin Iaru:
„Eu cred că România nu are puterea de a susţine un post integral de cultură. Cred că România poate produce emisiuni culturale proprii despre identitatea culturală românească cam 4 sau 6 ore. Mai poate colabora cu alte televiziuni încă 4-6 ore. Deci în total ar fi cam 12 ore. Dacă se combină asta cu postul 2, care era un post de tineret, de oameni cu studii medii şi superioare, de provenienţă orăşenească, s-ar putea să iasă ceva bine. Numai că eu mă tem întotdeauna cînd am de-a face cu o instituţie a statului român pentru că instituţiile statului român nu sînt deservite de funcţionari, ci de prieteni, de rude, de cumetri şi de oameni politici.”

Europa Liberă: O ultimă întrebare. Nicolae Manolescu nu a fost prea generos cu literatura basarabeană în Istoria lui Critică. I-a dedicat o singură frază, dacă îmi amintesc bine. Dvoastră sînteţi mai generos?

Florin Iaru: „Cum să nu fiu generos cînd prietenii mei sînt aici? Eu cred că nu există cultură minoră decît atunci cînd oamenii sînt convinşi că ceea ce fac este scuzabil, interpretabil. Cînd ai conştiinţă de sine, cînd ai o conştiinţă puternică, evident vine şi literatura pentru că faci parte din literatura lumii. Poţi să fii şi singur pe o insulă, ca Robinson Crusoe, şi să ai în spate toată istoria lumii. Eu cred că dl Nicolae Manolescu a pus o singură frază pentru că nu a citit”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG