Linkuri accesibilitate

Elevul faţă cu afacerea


Bazele antreprenoriatului – va fi cursul introdus în instituţiile de învăţămînt secundar profesional, pentru a învăța elevii să planifice o afacere.


Ţin minte că acum trei-patru ani un expert în economie deplîngea inexistenţa unui număr suficient de oameni cu spirit întreprinzător. Sînt cam puţini oamenii inventivi, capabili să înjghebe o afacere, pe cînd numărul celor obişnuiţi să le pună statul mură-n gură e prea mare. Aşa îmi spunea expertul.

Eu de atunci mă tot gîndesc: păi are sau nu RM-ul suficienţi oameni cu spirit întreprinzător? Există doar mitul moldoveanului harnic şi muncitor. Dar a fi harnic nu înseamnă şi a avea spirit întreprinzător. De aceea, înclin să cred că patria ar mai avea nevoie de nişte oameni cu aptitudini antreprenoriale, în ciuda existenţei unei prestigioase Academii de Studii Economice. Cum însă să prolifereze aptitudinile antreprenoriale în afara universităţii? Ministerul Educaţiei ştie asta, stimaţi ascultători.

Aflu că un nou curs – Bazele antreprenoriatului – va fi introdus în instituţiile de învăţămînt secundar profesional şi astfel elevii vor învăţa să planifice o afacere, să utilizeze metode moderne de analiză financiară, să elaboreze rapoarte financiare şi bilanţuri contabile. Aflu că în cadrul aceluiaşi proiect, în 2010, absolvenţii instituţiilor de învăţămînt secundar profesional au deschis 61 de întreprinderi mici, iar în 2011 au lansat 36 de afaceri.

Ce să spun? Măi să fie. E de-a dreptul încîntător faptul că există un asemenea proiect care, iată, dă roade. Pe mine doar două aspecte mă pun pe gînduri. Mi-a zis odată un absolvent al unei universităţi străine că aici, în R. Moldova, conceptele economice însuşite în străinătate nu te ajută deseori în afacere. El insinua că studiile sînt cam inutile într-un mediu în care corupţia-evaziunea fiscală-concurenţa neloială şi cumătrismul fac ravagii. Pentru că îţi dai seama că există reguli de joc nescrise care îţi eclipsează toate cunoştinţele.

De aceea, o să zic aşa. E minunat că elevii învaţă să plănuiască o afacere şi chiar le lansează. Dar mai important e ca ei să nu se folosească în continuare de reguli nescrise, de mişmaşuri, să reziste doar cu cunoştinţele acumulate. Important e să nu simtă gustul amar al decepţiei şi să plece pe alte meridiane pentru a-şi plănui departe de patrie afacerile. Şi abia atunci patria va prospera, iar moldovenii vor fi cu adevărat întreprinzători.
XS
SM
MD
LG