Linkuri accesibilitate

E bine că PDL acceptă un dialog cu alte structuri de dreapta (Hotnews)


Dreapta e trimisă să-şi identifice pedigree-ul, cv-ul şi programul (Ziare.com)


Lansarea unei text programatic, care anunta intentia formarii unei aliante electorale de centru-dreapta, este intampinata mai degraba rece de presa. Asa-zisul manifest al dreptei a fost prezentat de Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Aurelian Pavelescu, ca reprezentanti ai fortelor de dreapta. Ei reprezinta, in ordine, Partidul Democrat Liberal, ONG-ul Initiativa civica centru-dreapta, Fundatia Crestin Democrata si ce Partidul National Taranesc Crestin Democrat (sau ce a mai ramas din el).

Pe site-ul Hotnews Dan Tapalaga scrie: „Orice alcatuire politica noua capabila sa echilibreze scena politica si sa actioneze ca o contrapondere la USL merita atentie, insa nu sustinere neconditionata.” In opinia sa, cei patru se autointituleaza reprezentanti ai fortelor de drepta, in realitate dreapta nu a ajuns deloc la un consens, proba si schimburile de replici dintre Mihail Neamtu si Elena Udrea. Fruntasei democrat-liberale i s-a cerut sa se retraga din politica, drept care a raspuns ca se teme de aroganta celor care nu au demonstrat inca nimic in politica. Da, e bine ca PDL-ul accepta un dialog cu alte structuri de dreapta, dar obstacolele sunt inca imense in calea noii aliante electorale, arata Tapalaga. Dreapta are, in opinia sa, o problema de credibilitate la fel de reala si vizibila ca si stanga. Majoritatea noilor figuri de dreapta au lucrat sau lucreaza la stat, ceea ce li se va reprosa in curand. Dar cea mai mare greseala pare a fi alcatuirea de sus in jos, dupa reteta intrebuintata de mai toate partidele formate dupa 90: mai intai gasim niste lideri si apoi membrii de partid. „Acest mod obtuz de a face politica tradeaza mai departe o neintelegere majora a schimbarilor si asteptarilor din societate”, mai spune Tapalaga, care ar fi preferat , citam, „sa descoperim figuri noi mai putin obsedate de propriul viitor”.

Si pe site-ul ziare.com indoielile sunt formulate dur de Iulian Dumitrescu. El spune ca cei patru reprezentanti ai fortelor de dreapta, Blaga, Ungureanu, Neamtu si Pavelescu, citam, „se vor strans legati in jurul PDL, pentru ca, in toamna, sa-i ofere lui Traian Basescu un posibil nume de premier pentru un viitor guvern cu orientare liberal-capitalista”. Liderului partidului Noua Republica, Mihail Neamtu, i se reproseaza formula "strigoiul care suge sangele poporului", cu care se pare ca Neamtu a caracterizat actuala coalitie de la putere. Lui Mihai Razvan Ungureanu i se reamintesc concesii facute PDLului condus de Emil Boc in scurtul sau mandat de premier independent. Una peste alta, dreapta tocmai intrata in proces de coalizare e trimisa sa-si identifice pedigree-ul, cv-ul si programul, pentru ca deocamdata pleaca de la premise false, considera autorul: vor de fapt sa uneasca un partid slabit, PDL-ul, cu cateva formatiuni anemice.
XS
SM
MD
LG