Linkuri accesibilitate

Un consorţiu internaţional va căuta petrol şi gaze în secţiunea bulgărească a Mării Negre


Acordul de concesionare a fost semnat de ministrul economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev și de managerul companiei „Total” Patric Pluen


Guvernul Bulgariei se laudă cu pași reali înspre diversificarea surselor energetice, care aduc îi aduc beneficii imediate în afară de cele așteptate pe termen lung. La câteva zile de la parafarea parametrilor tehnici ai unei conducte rusești de gaze care va trece prin Bulgaria, guvernul Borisov a anunțat astăzi un acord pentru explorarea hidrocarburilor din Marea Neagră cu un consorții condus de o firmă franceză. Relatează de la Sofia, Petio Petkov.

Într-o încercare de a-și diversifica sursele de energie, urmând exemplul României, Bulgaria a semnat un acord de concesionare a 14 440 de km pătraţi din șelful Mării negre. Acolo vor fi efectuate prospecțiuni pentru gaze naturale și petrol. Compania franceza „Total”, care a semnat acordul, va lucra împreună cu spaniolii din „Repsol” și austriecii din OMV.

Investițiile vor depăși 1 miliard euro în următorii 5 ani. Opoziția a salutat decizia guvernului. Prospecțiunile într-o parte a zonei concesionate vor putea însă genera reacții negative din partea României care consideră că aproximativ 15 kilometri pătrați se află în zona sa economică.

Acordul de concesionare a fost semnat de ministrul economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev și de managerul companiei „Total” Patric Pluen.

Prima taxa de concesionare ce va intra în bugetul de stat în următoarele 10 zile depășește 40 de milioane de euro. Toate cheltuielile prilejutie de prospecțiunile vor fi acoperite de consorțiul condus de „Total”. Vor fi realizate două sondaje la mare adâncime - 5000 și 6 000 de metri. Compania „Total” și-a asumat angajamentul de a respecta standardele ecologice și de aplica cele mai moderne tehnologii în plan mondial.

„În acest an în buget au intrat din concesionări peste 95 de milioane de euro – de trei ori mai mult decât previziunile ministerului finanțelor”, a spus Dobrev. 20-30% din aceste venituri vor fi folosite pentru crearea unui fond național de protecția moștenirii istorico-culturale.

„Am făcut un pas real spre o diversificare energetică”, a declarat primul ministru Boiko Borisov, adaugând că în următorii ani carburanții se vor putea ieftini.

Tot în legătura cu diversificarea el a menționat acordurile semnate cu compania „Westinghouse” pentru studiile de proiect la cel de al 7-lea bloc energetic al centralei atomoelectrice Kozludui și ultimul acord cu „Gazpromul” prin care va fi redus cu 11% într-un mod retroactiv, începând de 15 aprilie, prețul gazelor rusești.
XS
SM
MD
LG