Linkuri accesibilitate

Ce vor partidele parlamentare de la noua sesiune a legislativului Republicii Moldova


Lustraţie, schimbarea modului de indexare a pensiei, adoptarea noii constituţii.



Partidele parlamentare au început să anunțe, unul câte unul, ce legi noi ar vrea să se adopte în sesiunea Parlamentului care va începe în septembrie. Liliana Barbăroșie a pus cap la cap anunțurile făcute de partidele guvernării din care rezultă că prioritățile lor nu coincid sută la sută. Iar de la opoziția comunistă a aflat că, spre deosebire de prima jumătate a anului când PCRM a boicotat în mare parte lucrările Parlamentului, acum ar dori să revină cât mai grabnic la munca parlamentară.


Liberalii şi liberal-democraţii stăruie pe lustraţie, o lege ce ar trebui să urmeze condamnării, la finalul sesiunii trecute, a regimului şi simbolurilor comuniste din perioada sovietică şi pe care ar exista se pare o competiţie între cele două partide. Democraţii însă ridică la nivel principial discuţia despre schimbarea felului considerat inechitabil de acest grup parlamentar în care se indexează pensiile. Numai că proiectul lor ce prevede o creştere mai rapidă a pensiilor mici faţă de cele mari a şi fost criticat ca fiind neaşteptat şi de natură să distorsioneze tot sistemul bugetar de premierul Vlad Filat.

Este de altfel singurul subiect social pe care îl aduc deocamdată în discuţie partidele din alianţă, iar autorii prevestesc că discuţiile pe marginea lui nu vor fi uşoare.

„Noi nu avem de gând să exagerăm. Dar acesta este un domeniu de responsabilitate a Partidului Democrat și vrem să venim cu câteva idei mai proaspete în acest domeniu,” spunea recent Dumitru Diacov postului nostru de radio.

Pe de altă parte, nici liberal-democraţii nu dau înapoi în privind imunităţii, pe care aceştia ar vrea să o retragă deputaţilor pentru a-i face pasibili judecării mai ales pentru acte de corupţie:

„Proiectul a obţinut avizul Curţii Constituţionale încă în noiembrie anul trecut, în mai a obţinut toate avizele necesare pentru a fi introdus în dezbatere, aşa că în primele zile ale lui septembrie îl vom înregistra în parlament,” a precizat astăzi şeful din parlament al liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ.

Subiectul care nu ar suferi nici o amânare ar fi totuşi reforma constituţională, crede Valeriu Streleţ, care afirmă că şi-ar dori chiar ca noua constituţie să fie adoptată până la finele sesiunii ce începe în septembrie. Anterior, liberalii erau cei care insistau pe nevoia noii constituţii, dar cele trei partide nu au dat deocamdată semne că ar fi găsit puncte de convergenţă în ceea ce priveşte noua configuraţie a doritei legi fundamentale.

Iată însă ce crede liderul deputaţilor liberal-democraţi despre ratificarea Tratatului dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, un document amânat aproape timp de doi ani şi pe care democraţii şi l-au trecut recent pe lista de priorităţi:

„Fireşte. Este un document care demult trebuia ratificat.”

Este posibil ca liberalii să se alieze cu democraţii pe subiectul unui rol mai însemnat pe care ar putea să-l aibă parlamentul în negocierile cu UE, faţă de cel jucat în prezent.

Până a trece însă la discuţia agendei parlamentare, deputaţii vor trebui să se pună de acord asupra datei exacte la care ar urma să-şi încheie vacanţa. Majoritarii nu au anunţat deocamdată când revin la muncă, la început sau la sfârşit de septembrie, ceea ce nemulţumeşte opoziţia care a şi acuzat alianţa că nu se satură de odihnă, vorba socialistului Igor Dodon. Iată însă cum a reacţionat comunistul Artur Reşetnicov la anunţul socialistului, neconfirmat însă din alte surse oficiale, potrivit cărora sesiunea nu va începe mai devreme de 29 septembrie:

„Când au plecat mai devreme la odihnă, ei au promis că vom începe lucrul la 1 septembrie. Acum, cu regret, dar vedem că vor să prelungească vacanţa. La starea actuală economică din ţară, când trebuie să examinăm dezastrul economic, social, efectele secetei, este inadmisibil,” ne-a spus deputatul comunist.
Previous Next

XS
SM
MD
LG