Linkuri accesibilitate

Efectele secetei din acest an asupra agriculturii moldoveneşti


Valentina Ursu în dialog cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov.





Vasile Bumacov: „Seceta a afectat foarte mult. Dacă în unii ani era afectat grâul sau alte culturi, în acest an, au fost toate culturile afectate. Avem practic 1/3 pierderi la culturile de toamnă. Noi avem cele mai mari pierderi la porumb, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată ca mai mult de jumătate să fie compromis. Sunt pierderi mari la floarea-soarelui. Vor fi pierderi la sfecla de zahăr. De aceea noi am lucrat cu experţi internaţionali, am vizitat mai multe raioane, am evaluat şi, aşa cum a spus domnul prim-ministru, pe marţi este prevăzută întâlnirea cu donatorii, unde voi prezenta un raport comun cu experţii FAO şi ai Naţiunilor Unite cât priveşte pierderile care au fost cauzate agriculturii din cauza secetei, din acest an, din toamna anului trecut şi din îngheţurile.”

Europa Liberă: Aceasta ar însemna că aşteptaţi un suport din partea donatorilor?

Vasile Bumacov: „Sigur. Noi am evaluat minimul necesar, în primul rând pentru a păstra animalele, să nu fie sacrificate din lipsa furajelor.”

Europa Liberă: Dar ţăranii sacrifică vitele, porcinele.

Vasile Bumacov:
„Marţi vom vedea ce putem face în acest sens, la întâlnirea domnului prim-ministru cu donatorii. Avem şi unele propuneri, pentru a-i susţine pe acei care vor înfiinţa culturi de toamnă, în acest an.”

Europa Liberă: Aşteptaţi suport financiar din partea donatorilor? Ce vreţi de la ei?

Vasile Bumacov:
„Evident, evident. Noi vom accepta suport în orice formă. Evident, cel mai eficient suport este în formă de bani, fiindcă atunci poţi organiza procurări mai transparente, dar orice suport: în formă de furaje, în formă se seminţe bineînţeles că va fi acceptat.”

Europa Liberă: Exportul de cereale l-aţi interzis?

Vasile Bumacov:
„Nici nu au fost aşa discuţii. Nu au fost. Grâul – noi avem necesarul, posibilitatea de a procura făină, în caz de probleme, din Ucraina este. De aceea, nu, nu este necesar de a face restricţii.”

Europa Liberă: Dar preţurile vor fi majorate? Pâinea se va scumpi, produsele de panificaţie?

Vasile Bumacov:
„Eu nu vorbesc de pâine, eu vorbesc de legile economiei de piaţă. Când marfa este mai puţină, de obicei, preţurile la această marfă se majorează. Nu trebuie să fie lumea în panică. Vreau să vă spun că majorări care ar trebui să cauzeze panică, nu vor fi. Noi am vorbit şi cu agricultorii la consiliu pe produs – cei care au produs cereale să nu-şi facă iluzii că preţul grâului poate fi unul astronomic şi dacă nu vor colabora cu cei care au nevoie astăzi de grâu...”

Europa Liberă: Cu cine să colaboreze?

Vasile Bumacov:
„Cu combinatele de morărit, cu brutăriile, pentru ca cei care au nevoie astăzi de grâu să-şi asigure business-ul, să coacă pâine, să producă pâine şi să comercializeze. Dacă vor fi blocaţi de insistenţa agricultorilor de a majora foarte mult preţul la grâu, vor avea de pierdut chiar producătorii, fiindcă atunci va veni grâu din Ucraina cu preţ mai mic şi noi am cerut ca toţi să fie rezonabili, să examineze împreună – cum pot – ca aceste preţuri să fie unele accesibile şi pentru procesatori. Şi de fapt este un lucru normal, atunci când este un an complicat, ca de exemplu, în acest an. Producătorii agricoli au pierdut mult şi doresc un preţ mai mare, ca să-şi recupereze cheltuielile. Dar să nu uite că, dacă vor îngenunchea procesatorii, anul viitor, când vor avea o producţie mai mare de cereale, pot să aibă ei probleme. De aceea un dialog civilizat – şi calcule economice, dar şi pe raţiuni – este necesar.”

Europa Liberă: Admiteţi ca agricultorii să mai protesteze?

Vasile Bumacov:
„Eu nu înţeleg pentru ce ar trebui să protesteze agricultorii. Noi am avut discuţii.”

Europa Liberă: Pentru că se majorează preţul la lubrifianţi, la combustibil şi rămân neputincioşi în faţa situaţiei dificile...

Vasile Bumacov:
„Este adevărat că se scumpesc...”

Europa Liberă: Începe aratul, începe colectarea strugurilor.

Vasile Bumacov:
„Da, dar ce pot să dea protestele în această situaţie? Doar nu este o majorare provocată de Guvern sau de Ministerul Agriculturii.”

Europa Liberă: Dar implicaţiile Guvernului trebuie să fie?

Vasile Bumacov:
„Sigur şi vor fi.”

Europa Liberă: Aţi promis subvenţii...

Vasile Bumacov:
„Subvenţii avem, 400 de milioane. Deja astăzi am raportat că au fost valorificate 290 milioane, au mai rămas să fie valorificate 110 milioane.”

Europa Liberă: Ce înseamnă că n-au fost valorificate 110 mln? Unde-ş banii aceştia şi de ce nu au fost valorificaţi?

Vasile Bumacov:
„Nu înseamnă nimic, în sensul care dumneavoastră poate aţi crezut. Este vorba că, în procesul de acceptare a dosarelor pentru subvenţionare, sunt unele reguli. Noi nu putem ca cei care depun la începutul anului dosarele să primească sută la sută subvenţiile, iar cei care vin cu dosarele la sfârşit de an să aibă, să spunem, mai puţin de jumătate. De aceea încercăm, prin această hotărâre de Guvern, astăzi să avem o repartizare mai echitabilă între producătorii agricoli a subvenţiilor pe care le avem, iar pe de altă parte, să nu generăm datorii pentru anul viitor. Fiindcă anul viitor vom începe din nou cu un fond important şi sper să fie şi mai serios.”

Europa Liberă: Rectificările la buget vor fi şi pentru agricultură?

Vasile Bumacov:
„Nu cred. Noi acuma nu discutăm despre resurse financiare adiţionale de la buget. Noi discutăm pentru 2012 posibilitatea de a obţine asistenţă de la partenerii de dezvoltare, iar cât priveşte anul viitor, deja este o altă discuţie.”
XS
SM
MD
LG