Linkuri accesibilitate

„Ne străduim să nu fim patriotarzi, să nu fim siropoşi...”


Lucia Culev
Lucia Culev

Lucia Culev: „Mi se pare anormal ca logistica, scena, sunetul, luminile, mai ales cum au arătat pe 27 august, au fost cele mai proaste posibile.”


Europa Liberă: Organizatorii suitei de festivităţi care încep la 27 august, de Ziua Naţională şi se încheie pe 31 august de multe ori sunt criticaţi că nu ar avea o abordare suficient de europeană şi că ar irosi mijloacele pentru abordări patriotarde, lozincarde. Cum comentaţi aceste reproşuri?

Lucia Culev:
„Întotdeauna, cel puţin, de când sunt eu în funcţia de director al Direcţiei Cultură, niciodată nu ne-am ocupat de Ziua Independenţei, nu am avut nicio atribuţie şi nici măcar nu am participat. Noi ne-am ocupat exclusiv de Sărbătoare Limbii Române, pe 31. Şi deja, legate de aceste sărbători, mai facem din anul trecut şi concerte cu muzică clasică şi cu alt gen de muzică. Muzică adevărată – spunem.

Ne străduim să nu fim patriotarzi, să nu fim siropoşi, cât putem. Sunt foarte mulţi interpreţi care nu pot cânta şi cântă banda pentru ei. Însă tupeul este atât de mare, că atunci am făcut aceste compromisuri de care vă spuneam şi au şi ei reperele lor în care vor cânta aşa. La scenarii lucrăm cu redactorii şi ne străduim să fim mai cizelaţi.”

Europa Liberă: Este totuşi o nedreptate în ceea ce spuneţi. Dumneavoastră, fizic, sunteţi gazdele – platourile le oferă primăria pentru petreceri – şi nu aveţi un cuvânt de spus măcar, dacă să nu fie şi decisiv...

Lucia Culev:
„Sunt nişte găşti, probabil, de organizatori de evenimente. Şi încercăm să schimbăm într-un fel lucrurile, dar deocamdată nu pot să spun că avem succes. Mi se pare anormal ca logistica, scena, sunetul, luminile – mai ales cum au arătat pe 27 august – au fost cele mai proaste posibile, care există. Nu se poate cu un asemenea sunet şi cu asemenea scenă, şi decoruri... să faci Ziua Independenţei.

Sumele însă sunt exorbitante pentru aceste servicii, în defavoarea
Eugen Doga
Eugen Doga
creatorilor. Încă nimeni nu ştie dacă Eugen Doga îşi va primi un onorariu. Şi ştim în ce condiţii a evoluat pe 26: de la spital, asistat de medici în scenă şi după culise şi apoi înapoi la spital.

Până la ora actuală cu dânsul nu s-a semnat niciun contract şi nu i s-a spus că va lua vreun ban. Acelaşi lucru este şi cu Valentina Naforniţă, de exemplu. Eu întotdeauna am zic că cel care creează, cel care interpretează, cel care este apreciat mai departe că de asta şi pleacă, pentru că nu... nu este apreciat acasă, poate.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră sunteţi cei care aţi invitat, dumneata personal, te-am văzut într-o conferinţă, într-o apariţie publică. Ai fost gazda şi, până la urmă, cine trebuie de fapt să remunereze?

Lucia Culev:
„Pentru concertele în care organizator – este spus clar este primăria – achită primăria. Pentru concertele din 26 şi 27 august, care deja s-au epuizat, organizator a fost Guvernul Republicii Moldova. Şi s-a spus şi acest lucru clar în spoturile de promovare.”
XS
SM
MD
LG