Linkuri accesibilitate

Ștefan Oprea: „persoanele cu dezabilităţi pot fi sau pot contribui şi ele la dezvoltarea economiei, la procesul democratic...”


La Londra încep astăzi Jocurile Paralimpice 2012. La aceste jocuri, la care se întrec sportivi cu disabilități fizice, Republica Moldova este reprezentată anul acesta de doi halterofili care vor concura la proba de triatlon forță, Larisa Marinenkova şi Ştefan Roşca. Înainte de startul Jocurilor, corespondenta Europei Libere Alla Ceapai a discutat cu secretarul Comitetului Paralimpic din Moldova, Ștefan Oprea:

Ştefan Oprea: „Din Republica Moldova, cu părere de rău, anul acesta avem doar doi sportivi. O persoană de gen feminin şi una de gen masculin: Ştefan Roşca şi Larisa Marinenco. Ambii sunt la proba de power lifting, ridicarea greutăţii din culcat, la categoria de 65 de kg. Pentru că nu are picioare unul, iar celălalt nu poate să ridice greutăţi decât din culcat. Ei participa în baza cărţilor verzi. Adică sunt sportivi care nu au acumulat cota de participare la paralympiadă.”

Europa Liberă: Dar ce presupune să ai acumulată cota de participare?

Ştefan Oprea: „Trebuie să ocupi anumite locuri premiante la campionate europene, internaţionale şi mondiale. În cazul în care te plasezi pe primele 12 locuri acumulezi cota respectivă de participare şi participi cu drept deplin. În cazul când nu obţii această cotă de participare aştepţi cartea verde din partea Comitetului Paralympic Internaţional, interesul căruia este să participe toate ţările. Şi atunci când nu ai cotă de participare ei îţi trimit carte verde, un fel de invitaţie.”

Europa Liberă: Participând cu această carte verde sportivii pot obţine şi medalii?

Ştefan Oprea: „Bineînțeles, aveţi dreptate.”

Europa Liberă: De ce anul acesta participă doar doi sportivi, de ce nu sunt mai mulţi?

Ştefan Oprea: „Nu aş vrea să dau acum vina pe nimeni, pentru că Dvs. şi toţi cunosc că R. Moldova se află acum într-o situaţie dificilă din punct de vedere economic, financiar. Şi este greu să acumulezi sursele financiare suficiente ca să participi la campionate europene, mondiale care nu se desfăşoară la 100-200 de km, dar la 4-5 mii de km. Şi respectiv cheltuielile sunt foarte mari.

Plus la asta, la noi mai mult se lucrează pe entuziasm, nu pe bază de profesionalism. Oamenii lucrează şi se antrenează din iniţiativă proprie nefiind susţinuţi nici dintr-o parte. Dar, oricum, se găsesc oameni cu inimă mare care depun sufletul şi resursele lor, inclusiv cu resurse limitate se implică şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Şi asta sunt rezultatele, pe măsura investiţiei.”

Europa Liberă: Persoanele cu dezabilități, care totuşi decid să facă o carieră sportivă, cum sunt pregătiţi?

Ştefan Oprea: „În dependenţă de sportul pe care îl practică ei îşi au antrenorii lor, îşi au sălile lor de antrenament. Nevăzătorii au probele lor specifice, de obicei, sunt probe cu mingi care au clopoţei înăuntru. Jocurile pentru persoanele cu handicap locomotor sunt acomodate la mişcarea în cărucior. Şi vă spun iarăşi prin entuziasm aceşti oameni se ocupă.”

Europa Liberă: Cum credeţi, se atrage suficient de multă atenţie paralympiadei în raport cu olimpiada care recent s-a terminat?

Ştefan Oprea: „La nivel internaţional sigur că se atrage atenţia, pentru că ţările din Vest sunt într-un fel mai avansate în ajutorarea persoanelor cu dezabilităţi. Chiar de la ei vin iniţiativa ratificării convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dezabilităţi unde este stipulat absolut orice drept , inclusiv cele de educaţie fizică şi sport .

Noi pe parcursul a mai multor ani cât am fost în cadrul Uniunii Sovietice persoanele cu dezabilităţi au fost cumva lăsate într-o parte, sau nu că lăsate de stat într-o parte, dar se dezvoltau separat de societate. Adică aveau întreprinderile lor, aveau organizaţiile lor, dar nu erau atât de implicaţi.

În ultima perioadă, atât Societatea Orbilor din Moldova, cât şi Societatea Invalizilor, Federaţiile sportivilor cu deficienţe locomotorii şi nevăzători încearcă să implice aceste persoane în societate şi să pună accentul mai mult pe domeniul social, decât cel de caritate. Adică persoanele cu dezabilităţi pot fi, sau pot contribui şi ele la dezvoltarea economiei, la procesul democratic, se pot implica deplin şi în procesul de luare a deciziilor.”
XS
SM
MD
LG